Zalety soli morskiej

Zewsząd słychać głosy, że sól szkodzi zdrowiu. Faktycznie, jej nadmiar nie wpływa pozytywnie na organizm, jednak nie należy całkowicie eliminować jej ze swojej diety. Warto pamiętać, że sól jest potrzebna, by organizm mógł dobrze funkcjonować. Dobrym pomysłem jest zmiana zwykłej soli kuchennej na sól morską.

Właściwości soli

Sól dostarcza sodu, który jest niezbędny człowiekowi do normalnego funkcjonowania. Odgrywa ważną rolę podczas skurczów mięśni, stymulacji nerwów, właściwego funkcjonowania nadnerczy i innych procesów biologicznych. Poza tym dostarcza chlorku sodu, który wspomaga produkcję kwasów niezbędnych do trawienia białka i enzymów do trawienia węglowodanów. Chlorek sodu jest niezbędny również do właściwego funkcjonowania i wzrostu komórek mózgu. W składzie soli jest także magnez, który spełnia ważną rolę w produkcji enzymów, przewodzeniu impulsów nerwowych, tworzeniu kości, formowaniu szkliwa zębów oraz w zapobieganiu chorobom serca. Niemowlęta i małe dzieci potrzebują soli, by ich mózgi mogły się dobrze rozwijać. Pamiętajmy jednak, że nadmierne spożycie soli stwarza zagrożenie dla zdrowia.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Sól morska a sól kuchenna

Popularna sól kuchenna jest produktem wysoko przetworzonym. Podczas obróbki traci magnez i minerały. W czasie przetwarzania następuje również utrata jodu, dlatego zwykle dodaje się go później w postaci jodku potasu. Dodawana jest także dekstroza, która działa jako stabilizator, co ma wpływ na kolor soli. Aby była śnieżnobiała, producenci stosują substancje wybielające. Co więcej, aby zachować jej sypkość, do soli kuchennej dodaje się substancje chemiczne, na przykład związki aluminium. Dla kontrastu, sól morska jest wysokiej jakości produktem, który jest suszony bez użycia chemikaliów. Znajdują się w niej mikroskopijne żyjątka morskie, które są naturalnym źródłem jodu. Sól morska jest szara i może być lekko wilgotna. Oznacza to, że zawartość minerałów jest wysoka. Ze względu na swój mocny smak, powinna być stosowana w mniejszych ilościach niż sól kuchenna. Zwykle trzeba ją też nieco zmielić. W tym celu przydatny jest młynek do soli o ceramicznych ostrzach, które są odporne na właściwości korozyjne soli.

Specjaliści od żywienia są zgodni, że sól morska jest bardziej wartościowa pod względem odżywczym i zdrowsza niż popularna sól kuchenna. Warto przyprawiać dania niewielkimi ilościami soli morskiej.

Komentarze (35)
stapka18
stapka18 około miesiąca temu

A ja ostatnio, podczas zakupów, znalazłam sól indyjską. Smak ma bardzo orientalny, dodaję ją tylko do potraw indyjskich, ale sprawdza się lepiej niż inne przyprawy. Można ją kupić w Swojskiej Piwniczce, nawet dość niedrogo.

Odpowiedz
~ALI
~ALI 8 miesięcy temu

Każdy pisze coś innego. Podobno to sól chimalajska miała być najzdrowsza ale to chyba tylko trick marketingowy bo badania nie potwierdziły żeby zawierała tyle minerałów co podają sprzedawcy. Z kolei chemiczna obróbka soli kamiennej mnie osobiście odstrasza. Co do soli morskiej też nie jest tak kolorowo! Należy pamiętać że woda morska jest coraz bardziej zanieczyszczona! Chyba nie wiecie ile trucizn jest w oceanach... ile odpadów radioaktywnych ile beczek z bronią biologiczną zatopionych po 2 wojnie światowej itd. itd. Ja na dzień dzisiejszy nie znam odpowiedzi jaka sól jest najzdrowsza.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Sól
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Sól
Sól

Nietypowe zastosowania soli

Nietypowe zastosowania soli

Sól nie tylko w kuchni "Człowiek czuje się źle i w końcu umiera - bez soli komórki przestają działać jak silnik bez paliwa, ale nie ma takiego (...) momentu, by pomyślał: mam ochotę na trochę soli. Brak...

Sól

Kryształki soli

Kryształki soli

Badania wykazały, że połączenia genowe aktywowane poprzez wywołanie instynktownego apetytu na sól, są usytuowane w tym samym miejscu, co geny związane z uzależnieniem od kokainy lub heroiny.

Sól

Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli?

Czy na pewno warto sięgać po popularne zamienniki soli?

Niebezpieczna sól To zdecydowanie jedna z najczęściej stosowanych przez nas przypraw. Wielu nie wyobraża sobie posiłku bez dodatku choćby szczypty (...) pojawiło się obecnie wiele zamienników tradycyjnej soli, oferowanych...

Sól

Które produkty zawierają najwięcej soli?

Które produkty zawierają najwięcej soli?

Czy jesz za dużo soli? Twój organizm potrzebuje soli. Ale większość z nas spożywa więcej soli, niż wynika to z dziennego zapotrzebowania (...) soli. Sprawdź które. Dania mrożone Mrożonki...

Sól

Jakie właściwości ma sól himalajska?

Jakie właściwości ma sól himalajska?

Czy różowa sól jest zdrowa? Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (jedna łyżeczka (...) ). Niewiele osób jednak wie, że sól - ta w najczystszej...

Sól

Sól w diecie

Sól w diecie

Nadmierne spożywanie soli powoduje nadciśnienie tętnicze, chorzy powinni na stałe wyeliminować ten składnik z codziennej diety.

Sól

Działanie soli

Sól stała się tak popularną przyprawą, że wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej smacznej potrawy. Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że Polacy (...) przodują w spożyciu soli - zjadamy jej 3 razy więcej niż jest zalecane,...

Sól

Sól a nadciśnienie

jak obniżyć ciśnienie krwi? Są na to domowe sposoby. Wystarczy odpowiednia dieta. Należy też ograniczyć sól. Sól w diecie Po sól sięgamy (...) z przyzwyczajenia. Nasze kubki smakowe nakazują...

Sól

Sól jednak zdrowa? Nowe, kontrowersyjne badania naukowców

Zbyt duża ilość soli jest niebezpieczna dla zdrowia- to wiadomo od dawna. Teraz jednak naukowcy opublikowali badania, z których wynika, że zbyt mała (...) McMaster w Hamilton Health Sciences wykazały, że spożywanie większej ilości niż...