Zapiekanka po bolońsku

Klasyczny sos bolognese jest robiony na bazie pomidorów i mielonego mięsa. Miasto, które uznaje się, nie tylko ze względu na nazwę, za miejsce pochodzenia sosu, to Bolonia we Włoszech.

Składniki:

Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka

  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki chili,
  • 2 marchewki,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 1/2 paczki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 300 g makaronu penne,
  • 1 szklanka parmezanu.
Zapiekanka bolognese

Tradycyjna pasta bolognese zapieczona w pyszny sposób staje się wyśmienitym pomysłem na obiad lub romantyczną kolację – zapiekanką po bolońsku.

Przygotowanie: Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do osolonej, wrzącej wody i ugotuj na półmiękko. Tak samo ugotuj makaron, odcedź i odstaw. Na rozgrzanej patelni podsmaż czosnek i cebulę, po czym dodaj pomidory, przyprawy i marchewkę. Zostaw na ogniu na 5 minut i zdejmij. Przygotuj naczynie żaroodporne. Włóż do niego 1/3 makaronu, na niego wylej 1/3 powstałego sosu bolognese i posyp 1/3 szklanki parmezanu. Przekładaj warstwy aż do końca składników. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut odkryj pokrywę.

Komentarz: Klasyczne bolognese to sos z makaronem spaghetti. Jednak można oczywiście przystosować go także i do innych przepisów. Dla wegetarian i wegan idealnym pomysłem na danie z pomidorowym sosem będzie właśnie ta zapiekanka.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 330,19 kcal
Białka 20,56 g
Węglowodany 38,37 g
Tłuszcze 10,43 g
Błonnik 1,38 g

Smacznego!

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zapiekanki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zapiekanki
Zapiekanki

Tuńczyk w zapiekance

Tuńczyk w zapiekance

Zapiekanka z tuńczykiem to wspaniały pomysł dla wegetarian lub osób, które chcą uzupełnić zapas białka i potrzebnych składników mineralnych.

Zapiekanki

Zapiekanka na śniadanie

Zapiekanka na śniadanie

Połączenie kiełbasy, cebuli i jabłek wydaje się bardzo klasyczne. Jednak smak zapiekanki jest naprawdę oryginalny, jej wartość odżywcza rzeczywiście wysoka.

Zapiekanki

Zapiekany por

Zapiekany por

Por korzystnie wpływa na układ pokarmowy, poprawia apetyt oraz działanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Warzywo to zasobne jest w potas i wapń, a także fosfor, magnez i żelazo. Zawiera tiaminę, niacynę, witaminy C i E oraz beta-karoten. Jest mało kaloryczne.

Zapiekanki

Zapiekanka z pistacją

Zapiekanka z pistacją

Zapiekanka warzywna to ciekawy pomysł na przekąskę lub rodzaj deseru. Zawiera bowiem kawałki dyni oraz pistacjową posypkę. Ma bardzo oryginalny smak.

Zapiekanki

Zapiekana zielona fasola

Zapiekana zielona fasola

Zielona fasola zawiera substancje o działaniu łagodnie odwadniającym i oczyszczającym płyny ustrojowe. Posiada mnóstwo witamin i jest pyszna.

Zapiekanki

Rybna zapiekanka

Rybna zapiekanka

Zapiekanka może wydawać się ciężkostrawnym daniem, które niczego dobrego ze sobą nie przynosi, jednak jeśli połączyć odpowiednie składniki, na przykład rybę, potrawa podnosi swoją wartość.

Zapiekanki

Zapiekany bekon i jabłka

Zapiekany bekon i jabłka

Dzięki takim składnikom jak jabłka, seler, marchewka, cebula czy mięso z kurczaka, zapiekanka z bekonem zyskuje na wartości odżywczej i jest świetnym pomysłem na lunch lub kolację.

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa

Cenne właściwości ryżu poznano najpierw w Azji, jeszcze w starożytności. Dzięki dużej zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B jest on niezwykle pomocny na przykład w regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Zapiekanki

Zapiekanka z brokułami

Danie bogate w siarkę zwaną „minerałem piękności". Ma ona znaczący wpływ na gładkość i lśniący wygląd włosów oraz na zdrowie skóry i paznokci. Dzięki zawartości beta-karotenu skóra ma pożądany złoty koloryt. Składniki mrożone: brokuły, małe marchewki,...