Zapiekanka po bolońsku

Klasyczny sos bolognese jest robiony na bazie pomidorów i mielonego mięsa. Miasto, które uznaje się, nie tylko ze względu na nazwę, za miejsce pochodzenia sosu, to Bolonia we Włoszech.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki chili,
  • 2 marchewki,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 1/2 paczki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 300 g makaronu penne,
  • 1 szklanka parmezanu.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Zapiekanka bolognese
Zapiekanka bolognese

Tradycyjna pasta bolognese zapieczona w pyszny sposób staje się wyśmienitym pomysłem na obiad lub romantyczną...

zobacz galerię

Przygotowanie: Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do osolonej, wrzącej wody i ugotuj na półmiękko. Tak samo ugotuj makaron, odcedź i odstaw. Na rozgrzanej patelni podsmaż czosnek i cebulę, po czym dodaj pomidory, przyprawy i marchewkę. Zostaw na ogniu na 5 minut i zdejmij. Przygotuj naczynie żaroodporne. Włóż do niego 1/3 makaronu, na niego wylej 1/3 powstałego sosu bolognese i posyp 1/3 szklanki parmezanu. Przekładaj warstwy aż do końca składników. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut odkryj pokrywę.

Komentarz: Klasyczne bolognese to sos z makaronem spaghetti. Jednak można oczywiście przystosować go także i do innych przepisów. Dla wegetarian i wegan idealnym pomysłem na danie z pomidorowym sosem będzie właśnie ta zapiekanka.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 330,19 kcal
Białka 20,56 g
Węglowodany 38,37 g
Tłuszcze 10,43 g
Błonnik 1,38 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!