3 z 10Tymianek
Dwie łyżeczki tymianku zaspokoją w 20 proc. twoje dzienne zapotrzebowanie na żelazo oraz stanowią bogate źródło magnezu. Regularne dodawanie odpowiednich ilości tymianku do potraw poprawia działanie mózgu oraz wpływa na prawidłowy stan tkanki kostnej, chrzęstnej oraz skóry.
Zioło działa moczopędnie i przyspiesza leczenie zakażeń moczowo-płciowych. Napary tymiankowe pomagają także ukoić nerwy, zwalczyć niepokój. Zioło polecane jest wszystkim tym, którzy borykają się z problemem zaburzeń snu (tymianek ułatwia zasypianie).
Do czego dodawać tymianek? Zioło idealnie pasuje do dań rybnych, gulaszów oraz potraw mięsnych. Wspaniale komponuje się też z warzywami strączkowymi. By nie stracił aromatu i wartości odżywczych, należy dodawać go w końcowej fazie przyrządzania zupy bądź dania z mięsem.