7 z 10Pietruszka
Pietruszka jest bogatym źródłem witaminy C, witaminy K, witaminy A, żelaza, potasu oraz folianów. Kwas askorbinowy zawarty w roślinie wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, witamina K jest istotna dla zdrowia kości, a witamina A wpływa na zdrowie skóry i wzrok, a żelazo jest niezbędne z kolei dla transportu tlenu. Pierwiastek znany jako potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Aby pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, należy stosować korzeń lub natkę pietruszki. Związki występujące w roślinie mogą wspomóc procesy detoksykacji organizmu, działać bakteriobójczo, ale i napotnie. Pietruszka to doskonały wybór dla osób cierpiących na schorzenia nerek, pęcherza moczowego, niedokrwistość czy reumatyzm (w korzeniu i naci znajdują się związki o działaniu przeciwzapalnym).
Sprawdź koniecznie: Początkowo stosowana w medycynie, potem odkryto jej walory smakowe. Czego jeszcze nie wiesz o pietruszce?