Zioła, które zmienią każdy posiłek w zdrowszy
Dodawanie świeżych i suszonych ziół podczas gotowania pozwala nie tylko poprawiać smak i aromat dań, ale może wpłynąć także korzystnie na stan naszego zdrowia. Większość ziół wykazuje bowiem prozdrowotne właściwości, które mogą wspierać funkcjonowanie organizmu.
Przykładem ziela, które warto dodawać do posiłków, jest chociażby oregano. Roślina jest bogata m.in. w witaminy (witamina A, E, K, C), błonnik, składniki mineralne, flawonoidy, garbniki, czy kwasy fenolowe. Roślina ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Okazuje się, że jedna łyżeczka oregano zawiera taką samą ilość przeciwutleniaczy, co całe jabłko! Uważa się, że stanowi ono także lepsze źródło przeciwutleniaczy niż jagody!
Szałwia
Kolejną rośliną, którą warto włączyć do diety, jest szałwia lekarska. Może być ona uprawiana w doniczce lub w ogrodzie. Ze względu na swój intensywny i pikantny smak, świetnie sprawdza się jako przyprawa (zarówno świeża, jak i suszona). Może stanowić dodatek m.in. do dań mięsnych, sosów, czy sałatek.
Oprócz walorów smakowych szałwia posiada także walory prozdrowotne. Jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy, ustępuje tylko oregano. Inne cenne składniki, które znajdziesz w tej roślinie to m.in. witamina C, A, niacyna, czy minerały (wapń, magnez, potas, sód, cynk i żelazo). Jej liście wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Ziele pomaga też w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Mięta pieprzowa
W konkurencji na zawartość przeciwutleniaczy na podium – zaraz za oregano i szałwią – znajduje się mięta pieprzowa. Poza tym roślina stanowi także cenne źródło witaminy C. Wykazuje wiele cennych właściwości, zwłaszcza na układ pokarmowy. Działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych, przez co ułatwia trawienie. Niektóre badania sugerują też, że roślina zmniejsza apetyt na słodkości oraz ogranicza chęć podjadania.
Oprócz cennych właściwości prozdrowotnych roślina znana jest też ze względu na swój intensywny i ostro-pieprzny smak. Świeże liście mięty to doskonały sposób na wzbogacenie smaku dań głównych, deserów oraz rozmaitych napojów, zarówno ciepłych, jak i zimnych.
Tymianek
Zaledwie dwie łyżeczki tymianku dodane do posiłku sprawią, że danie stanie się zastrzykiem żelaza. Tyle tymianku wystarczy, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten składnik aż w 20 proc. Tymianek jest też bogatym źródłem magnezu, przez co wspiera on działanie funkcji mózgowych, poprawia stan skóry, kości i tkanki chrzęstnej w organizmie.
Do jakich dań dodawać tymianek? Zwykle ziele wykorzystuje się podczas przygotowywania dań mięsnych oraz rybnych. Jest także doskonałym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, potraw z roślin strączkowych, bigosu, a nawet pizzy. Niektórzy wykorzystują też roślinę do przygotowania wyrafinowanych deserów.
Lawenda
Zastosowanie lawendy w kuchni to doskonały sposób, by urozmaicić przygotowywane potrawy oraz uczynić je zdrowszymi. Pachnące liście lawendy są bowiem dobrym źródłem wapnia i witaminy A. Zawierają również żelazo i witaminę C.
W kuchni wykorzystuje się zarówno aromatyczne kwiaty rośliny, jak i jej liście, które charakteryzują się silnym zapachem i gorzkawym smakiem. Do czego używać lawendy? Ziele świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, ryb oraz rozmaitych sosów. Lawendę można wykorzystać także do przygotowania wypieków, deserów, a nawet słodkich przetworów.
Pietruszka
Kolejną rośliną o dużych walorach smakowych i zdrowotnych jest pietruszka. Dwie łyżeczki świeżej natki pietruszki zaspokajają aż 150 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę K. Witamina K odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby. Inne cenne substancje zawarte w roślinie to m.in. kwas foliowy, witamina C i żelazo.
Jak włączyć natkę pietruszki do diety? Roślinę można dodawać do dań głównych, marynat, kanapek, zup, czy sosów. Ze świeżych listków można przygotować także odżywcze pesto, czy dip do przekąsek i sałatek. Roślina stanowi także dobry dodatek do soków warzywnych, owocowo-warzywnych i koktajli.
Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa jest źródłem przeciwutleniaczy, które chronią przed stresem oksydacyjnym, a w ten sposób przed chorobami serca i nowotworami. Roślina jest też wykorzystywana do obniżania gorączki, łagodzenia skurczów mięśniowych, rozstroju żołądka oraz bólu głowy. Badania potwierdzają także, że jej antybakteryjne działanie pozwala wspierać walkę z bakteriami E. coli (pałeczka okrężnicy).
Trawa cytrynowa stanowi także bardzo ważny dodatek kulinarny. Jej cytrynowy aromat i cytrynowo-imbirowy smak podnoszą walory smakowe wielu dań (zup, dań mięsnych i potraw orientalnych) oraz deserów.
Kolendra
Roślina ta często stosowana jest w walce z zatruciami pokarmowymi. Obecny w kolendrze dodecenal jest bowiem skuteczny w walce z bakteriami Salmonelli. Ponadto kolendra wykazuje właściwości, które pomagają zwalczyć również inne bakterie rozwijające się w produktach żywnościowych.
Do czego możesz ją wykorzystać w kuchni? Częściami jadalnymi rośliny są zarówno liście, łodygi, owoce, nasiona, jak i korzenie. Roślina ma specyficzny smak, nieco cierpki, cytrynowo-limonkowy. Nasiona kolendry bywają wykorzystywane do marynaty, jako dodatek do dań głównych, a nawet pieczywa.
Rozmaryn
Rozmaryn to kolejna roślina, która jest bogata w związki cenne dla naszego zdrowia. Obfituje ona m.in. we flawonoidy, garbniki, czy kwasy fenolowe. Roślina ma dość intensywny aromat i charakterystyczny smak, który czasem określany jest jako sosnowy, lekko gorzki.
Rozmaryn ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do dań wytrawnych, mięs, ryb, sosów, wywarów. Sprawdzi się też jako dodatek do dań wegetariańskich. Ziele wchodzi również w skład wielu nalewek, likierów, a nawet wypieków i deserów. Zauważono, że gotowanie mięsa przyprawionego rozmarynem może obniżać poziom powstałych wówczas amin heterocyklicznych (szkodliwych dla zdrowia).