Trwa ładowanie...

Zła dieta może sprawić, że czujesz się jak na kacu

Niektórzy z nas często budzą się rano z bólem głowy i wzdętym brzuchem. Czują się ospali i mają trudności z koncentracją. Choć takie objawy kojarzą się zazwyczaj ze zbyt dużą ilością spożytego alkoholu, to okazuje się, że winna jest nasza dieta.

Zobacz film: "Slow food zamiast fast foodu"

Taki spożywczy kac może być spowodowany przez nietolerancję niektórych składników i niepożądane reakcje organizmu na konkretne produkty bądź dodatki. Wpływa on na nasz mózg. Sprawia, że jesteśmy drażliwi, płaczliwi i przygnębieni. Niestety, często nie kojarzymy tych objawów z jedzeniem.

Według Tracey Strudwick, terapeutki żywieniowej z Nuffield Health zjawisko to jest coraz częstsze z powodu słabej jakości dostarczanego pożywienia. Ponadto, ciągły stres i szybkie tempo życia zwiększa ryzyko pojawienia się zaburzeń trawienia, wzdęć, czy uczucia senności.

Kac spożywczy powoduje poważne dolegliwości. Nawet jeśli na unikamy mięsa i jemy dużo warzyw, każdemu z nas zdarza się szukać pocieszenia w jedzeniu, gdy mamy gorszy nastrój. Wówczas następnego dnia pojawiają się przykre dolegliwości.

Kac spożywczy najczęściej jest wynikiem spożywania węglowodanów, takich jak ziemniaki, białe pieczywo, ryż i makaron.

Działają one na nasz organizm tak jak słodzone napoje i jedzenie. Szybko uwalniają glukozę, przez co trzustka produkuje insulinę, czyli hormon pobudzający komórki do wchłaniania cukru i magazynowania energii.

Dr Tracy wyjaśnia, że proces ten jest tak szybki, że trzustka nie jest w stanie regulować ilości uwalnianej insuliny, przez co wypiera ona glukozę z krwi. W ten sposób rano budzimy się z niskim poziomem cukru i czujemy się źle.

Nawet złożone węglowodany, takie jak fasola, warzywa, pełne ziarna mogą powodować kaca spożywczego, ale w szczególności u ludzi, którzy cierpią na zespół jelita drażliwego.

Dr Jeremy Sanderson, gastroenterolog z London Bridge Hospital mówi, że coraz więcej osób zgłasza się do niego z takimi problemami i to węglowodany są ich przyczyną. Według niego jemy ich zbyt dużo, a nasze ciała nie są przystosowane do radzenia sobie z taką ich ilością.

Kolejną przyczyną kaca spożywczego jest tłuszcz.

Dr Tracey wyjaśnia, że produkty o wysokiej zawartości tłuszczu są wolniej trawione. Przez tłuszcze, żołądek wolniej się opróżnia z pożywienia, które oblepia ścianki jelit, co również powoduje wzdęcia i gazy. Nadmiar soli może także nasilić ten problem.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Produkty pełne tłuszczu, soli, skrobi i cukru zaburzają równowagę naszego organizmu. Wpływają na nią również chemiczne dodatki do żywności, takie jak wzmacniacze smaku lub konserwanty.

U niektórych osób objawy kaca spożywczego pojawiają się po spożyciu produktów o dużej zawartości glutaminianu sodu, który jest często dodawany do gotowych posiłków w celu polepszenia smaku.

Związek między jelitami i mózgiem jest bardzo silny. Aby zapobiegać objawom kaca spożywczego, konieczna jest nie tylko odpowiednia dieta, ale też brak pośpiechu w czasie jedzenia. Niestety, nawet odżywiając się zdrowo, ale jedząc zbyt szybko, odczujemy przykre dolegliwości.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.