"Złoto faraonów" może obniżyć cholesterol. Polacy używają coraz częściej

Aromatyczna, intensywna w smaku i powszechnie wykorzystywana w kuchni przyprawa może mieć znacznie większy wpływ na zdrowie, niż dotąd sądzono. Najnowsze badania wskazują, że regularne spożywanie "złota faraonów" może realnie zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Ta przyprawa pomoże obniżyć cholesterol i zadbać o serceTa przyprawa pomoże obniżyć cholesterol i zadbać o serce
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Obiecujące wyniki badań klinicznych

Zespół naukowców z Osaka Metropolitan University przeprowadził ośmiotygodniową próbę kliniczną, której wyniki opublikowano w czasopiśmie "Food Science & Nutrition". Uczestnicy badania codziennie przyjmowali pięć gramów sproszkowanej czarnuszki (około jedną łyżkę), a badacze monitorowali zmiany w poziomach tłuszczów we krwi.

Rezultaty okazały się wyjątkowo obiecujące. W grupie spożywającej czarnuszkę stwierdzono zauważalne obniżenie poziomu triglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz LDL, czyli tzw. złego cholesterolu. Jednocześnie zwiększył się poziom cholesterolu HDL, który pełni rolę ochronną.

LDL, czyli lipoproteina o niskiej gęstości, jest określana jako "zła", ponieważ jej wysokie stężenie sprzyja odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach. To z kolei podnosi ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału serca i udaru mózgu.

Objawy miażdżycy kończyn dolnych

Co istotne, badacze zauważyli również, że ekstrakt z nasion czarnuszki hamował proces adipogenezy - powstawania i dojrzewania komórek tłuszczowych. To sugeruje, że przyprawa może mieć także potencjał wspierający kontrolę masy ciała.

Kolejne kroki i inne doniesienia naukowe

Jak podkreśliła autorka badania, profesor Kojima-Yuasa, "to badanie zdecydowanie sugeruje, że nasiona czarnuszki są przydatne jako żywność funkcjonalna w zapobieganiu otyłości i chorobom związanym ze stylem życia. Z ogromną satysfakcją obserwowaliśmy, jak czarnuszka kompleksowo wykazała rzeczywiste, udowodnione działanie obniżające poziom lipidów we krwi w badaniu na ludziach".

Naukowcy zauważają, że czarnuszka jest też bogata w naturalne związki fenolowe i flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. To dodatkowo podkreśla jej potencjalną wartość zdrowotną.

Badacze planują długoterminowe i szerzej zakrojone badania, by dokładniej ocenić wpływ czarnuszki na metabolizm - zwłaszcza w kontekście insulinooporności i markerów zapalnych.

Nie jest to jedyne doniesienie o prozdrowotnym działaniu przyprawy. Inne badania wykazały, że ekstrakt z czarnuszki może łagodzić wzdęcia u osób z zespołem jelita drażliwego, a także poprawiać parametry wątrobowe u pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.

oprac. Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła:

  • Shamima Ahmed et al, "Black Cumin Seed (Nigella sativa) Confers Anti-Adipogenic Effects in 3T3-L1 Cellular Model and Lipid-Lowering Properties in Human Subjects", Food Science & Nutrition, 2025.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
"Szkodliwe dla pęcherza". Wielu robi to przed pracą lub podróżą
"Szkodliwe dla pęcherza". Wielu robi to przed pracą lub podróżą
Coraz mniej studentów wybiera ten kierunek. Eksperci winią NFZ
Coraz mniej studentów wybiera ten kierunek. Eksperci winią NFZ
Do lekarza bez rodzica przed 18. rokiem życia? RPD apeluje o zmiany
Do lekarza bez rodzica przed 18. rokiem życia? RPD apeluje o zmiany
Ile czasu trzeźwiejemy? Sprawdź, zanim wsiądziesz do auta
Ile czasu trzeźwiejemy? Sprawdź, zanim wsiądziesz do auta
Reforma szpitalnictwa w 2026 roku? Kończą się pieniądze i czas
Reforma szpitalnictwa w 2026 roku? Kończą się pieniądze i czas
Na co chorowała Brigitte Bardot? Legenda kina zmarła w wieku 91 lat
Na co chorowała Brigitte Bardot? Legenda kina zmarła w wieku 91 lat
Centralna e-Rejestracja startuje 1 stycznia. Kto skorzysta od razu?
Centralna e-Rejestracja startuje 1 stycznia. Kto skorzysta od razu?
Nowy czynnik ryzyka dla wątroby. Tworzy podatny grunt dla nowotworu
Nowy czynnik ryzyka dla wątroby. Tworzy podatny grunt dla nowotworu
Sposób na obniżenie cholesterolu i glikemii. Wystarczy 10 minut
Sposób na obniżenie cholesterolu i glikemii. Wystarczy 10 minut
Naukowcy alarmują ws. tatuaży. Tak wpływają na organizm
Naukowcy alarmują ws. tatuaży. Tak wpływają na organizm
Nieodwracalnie niszczą wzrok. Prof. Kamińska: Są najbardziej niekorzystne
Nieodwracalnie niszczą wzrok. Prof. Kamińska: Są najbardziej niekorzystne
Najlepsza pora na witaminę B12. Zapamiętaj, bo jej niedobór odczuwa mózg
Najlepsza pora na witaminę B12. Zapamiętaj, bo jej niedobór odczuwa mózg