"Złoto faraonów" może obniżyć cholesterol. Polacy używają coraz częściej
Aromatyczna, intensywna w smaku i powszechnie wykorzystywana w kuchni przyprawa może mieć znacznie większy wpływ na zdrowie, niż dotąd sądzono. Najnowsze badania wskazują, że regularne spożywanie "złota faraonów" może realnie zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
W tym artykule:
Obiecujące wyniki badań klinicznych
Zespół naukowców z Osaka Metropolitan University przeprowadził ośmiotygodniową próbę kliniczną, której wyniki opublikowano w czasopiśmie "Food Science & Nutrition". Uczestnicy badania codziennie przyjmowali pięć gramów sproszkowanej czarnuszki (około jedną łyżkę), a badacze monitorowali zmiany w poziomach tłuszczów we krwi.
Rezultaty okazały się wyjątkowo obiecujące. W grupie spożywającej czarnuszkę stwierdzono zauważalne obniżenie poziomu triglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz LDL, czyli tzw. złego cholesterolu. Jednocześnie zwiększył się poziom cholesterolu HDL, który pełni rolę ochronną.
LDL, czyli lipoproteina o niskiej gęstości, jest określana jako "zła", ponieważ jej wysokie stężenie sprzyja odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach. To z kolei podnosi ryzyko chorób układu krążenia, w tym zawału serca i udaru mózgu.
Objawy miażdżycy kończyn dolnych
Co istotne, badacze zauważyli również, że ekstrakt z nasion czarnuszki hamował proces adipogenezy - powstawania i dojrzewania komórek tłuszczowych. To sugeruje, że przyprawa może mieć także potencjał wspierający kontrolę masy ciała.
Zobacz też: "Naturalny eksperyment". Ryzyko zawału niższe o 25 proc. dzięki eliminacji jednego składnika
Kolejne kroki i inne doniesienia naukowe
Jak podkreśliła autorka badania, profesor Kojima-Yuasa, "to badanie zdecydowanie sugeruje, że nasiona czarnuszki są przydatne jako żywność funkcjonalna w zapobieganiu otyłości i chorobom związanym ze stylem życia. Z ogromną satysfakcją obserwowaliśmy, jak czarnuszka kompleksowo wykazała rzeczywiste, udowodnione działanie obniżające poziom lipidów we krwi w badaniu na ludziach".
Naukowcy zauważają, że czarnuszka jest też bogata w naturalne związki fenolowe i flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. To dodatkowo podkreśla jej potencjalną wartość zdrowotną.
Badacze planują długoterminowe i szerzej zakrojone badania, by dokładniej ocenić wpływ czarnuszki na metabolizm - zwłaszcza w kontekście insulinooporności i markerów zapalnych.
Nie jest to jedyne doniesienie o prozdrowotnym działaniu przyprawy. Inne badania wykazały, że ekstrakt z czarnuszki może łagodzić wzdęcia u osób z zespołem jelita drażliwego, a także poprawiać parametry wątrobowe u pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.
oprac. Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła:
- Shamima Ahmed et al, "Black Cumin Seed (Nigella sativa) Confers Anti-Adipogenic Effects in 3T3-L1 Cellular Model and Lipid-Lowering Properties in Human Subjects", Food Science & Nutrition, 2025.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.