Trwa ładowanie...

Zmniejsza ryzyko demencji o niemal 40 proc.? Autorka badań mówi wprost

 Karolina Rozmus
01.10.2022 09:54
Autorka tłumaczy wyniki badań nad demencją
Autorka tłumaczy wyniki badań nad demencją (Pixabay/Twitter)

Lekarze nie mają wątpliwości, że alkohol szkodzi – wpływa negatywnie na układ sercowo-naczyniowy, a także powoduje nieodwracalne uszkodzenia w mózgu. Tymczasem najnowsze wyniki badań wskazują, że piwo może zmniejszać ryzyko demencji nawet o 38 proc. Czy na pewno?

spis treści

1. Które napoje mogą zwiększać ryzyko demencji?

Coraz więcej wiadomo na temat czynników, które zarówno mogą przyspieszyć, jak i opóźnić pojawienie się czy spowolnić przebieg demencji.

Np. ryzyko zwiększać mogą słodkie gazowane napoje, a także te słodzone sztucznymi słodzikami. W przypadku napojów słodzonych cukrem dochodzi do przyspieszonego procesu starzenia mózgu, czego dowodzą badania, które ukazały się na łamach "Alzheimer's & Dementia".

Zobacz film: "Produkty, które zwiększają ryzyko rozwoju demencji"

Ci, którzy wybierają napoje zawierające słodziki, mogą być z kolei nawet trzykrotnie bardziej narażeni na rozwój demencji, niż osoby, które unikają takich napojów.

Z drugiej strony w jednym z ostatnich badań naukowcy przekonują, że osoby, które regularnie piją herbatę, są o 16 proc. mniej narażone na rozwój niektórych form demencji, niż osoby, które nie przepadają za tym napojem. A co mówią badania na temat alkoholu?

Szokujące wyniki badań - piwo zmniejsza ryzyko demencji?
Szokujące wyniki badań - piwo zmniejsza ryzyko demencji? (Pixabay)

2. Alkohol a demencja – co mówią nowe badania?

Na łamach "Addiction" ukazała się metaanaliza. Pod lupę zostały wzięte dane pochodzące od 24 478 osób w wieku powyżej 60. roku życia. Następnie badacze podzielili uczestników na grupy w zależności od ilości spożywanego alkoholu. Analiza wykazała, że u 2124 uczestników zdiagnozowano demencję w ciągu 40 lat obserwacji.

Okazało się, że osoby pijące okazjonalnie alkohole od lekkich do umiarkowanie mocnych były aż o 22 proc. mniej narażone na spadek funkcji poznawczych niż osoby stroniące od alkoholu. W przypadku spożycia alkoholu o równowartości dwóch i pół litra piwa dziennie ryzyko demencji spada aż o 38 proc.

3. Autorka badania ostrzega

Współautorka badań, dr Louise Mewton z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii, która podzieliła się wynikami badań na Twitterze, przypomina jednak, że alkohol niesie za sobą także ryzyko wielu chorób.

"Po pierwsze, kilka faktów, które trzeba zapamiętać. Nawet sporadyczne picie alkoholu zwiększa ryzyko nowotworów oraz powoduje atrofię struktur mózgu związanych z demencją, tj. hipokampem. Są to dane z populacji ogólnej, co oznaczało, że nie mogliśmy przyjrzeć się przewlekłemu nadużywaniu alkoholu lub zaburzeniom związanym z używaniem alkoholu, które są znanymi silnymi czynnikami ryzyka demencji" – pisze.

Choć dr Mewton wskazuje na ograniczenia związane z badaniem, to jednocześnie przyznaje, że dzięki niemu można ponownie przyjrzeć się strategiom walki z chorobą.

"Podczas gdy inne badania pokazują, że intensywne spożywanie alkoholu jest silnie powiązane z demencją i jest kluczowym celem profilaktyki, nasze badanie kwestionuje, czy ograniczenie spożycia innego niż mocny alkohol u osób starszych jest skuteczną strategią zapobiegania demencji z perspektywy zdrowia publicznego" - dodaje.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze