Trwa ładowanie...

Zrezygnowała z nabiału. Wyleczyła trądzik (WIDEO)

Avatar placeholder
13.08.2019 11:19

Trądzik to zmora nie tylko nastolatków, ale coraz częściej również dorosłych. Może pojawić się nawet u osób po 50. roku życia, częściej u kobiet. Trądzik to przewlekła choroba skóry. Jego przyczyn upatruje się głównie w zmianach hormonalnych, skłonnościach genetycznych, stresie i diecie.

Trądzik młodzieńczy i dojrzały różnicuje m.in. rozmieszczenie. U nastolatków zmiany (nagromadzone małe krostki, zaskórniki, pryszcze) powstają w strefie T, obejmującej czoło, nos i brodę. U dorosłych zmiany (grudki, czerwone guzki, rzadziej krostki) obejmują strefę U: boki twarzy, żuchwę, brodę.

W przypadku trądziku nie jest wskazane spożywanie wysoko przetworzonej żywności, zawierającej sztuczne barwniki i konserwanty, fast foodów, słodyczy, produktów o wysokim indeksie glikemicznym, tłuszczów zwierzęcych, ostrych przypraw, soli, alkoholu, mleka i nabiału. Należy wybierać żywność naturalną, jak najmniej przetworzoną, produkty zbożowe, owoce, warzywa, produkty bogate w cynk, błonnik, witaminę C i witaminy z grupy B. Nie zapominajmy też o wodzie, która zapewnia nawodnienie skóry i oczyszcza organizm z toksyn.

Przykład Brytyjki Daley Quinn pokazuje, że wykluczenie nabiału z diety może pomóc w walce z trądzikiem.

Chcesz poznać jej historię? Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze