Żywność wzbogacona

Każdy z nas chce zdrowo się odżywiać, mieć w swojej kuchni tylko zdrowe produkty. Jednak w dzisiejszych czasach jest to bardzo trudne, ponieważ ciężko jest znaleźć żywność, która nie byłaby wzbogacona różnymi syntetycznymi dodatkami. Obecnie wiele wyrobów spożywczych zawiera w swoim składzie środki chemiczne – konserwanty, barwniki, substancje zapachowe, spulchniacze czy ulepszacze, które, niestety, nie są neutralne dla organizmu człowieka.

Przyczyny wzbogacania żywności

Kiedyś spożywanie posiłków stanowiło rytuał. Dziś wieczny brak czasu, praca, zmęczenie i stres powodują, że jadamy nieregularnie i byle co. Do tego dochodzi jeszcze kawa – spożywana w dużych ilościach, herbata i alkohol, które pozbawiają nas witamin i składników mineralnych. Również jakość żywności, która zajduje się na półkach sklepowych, nie jest zadowalająca. Najczęściej jest wzbogacana technologicznie, przechowywana i transportowana w złych warunkach, przez co traci wiele cennych składników odżywczych – witamin i minerałów, a niestety bardziej jest bogata w konserwanty.

Jedz to, co kochasz i chudnij

Wszystkie negatywne aspekty związane z żywnością i codzienną dietą doprowadziły do powstania żywności wzbogaconej. Żywność wzbogacona to taka żywność, do której dodano związki chemiczne, stanowiące źródło witamin i składników mineralnych. Żywność taka nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka.

Żywność wzbogacona ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jedni twierdzą, że taka żywność jest jedyną szansą na zapewnienie nam odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Przeciwnicy natomiast twierdzą, że nie da się zastąpić diety naturalnie bogatej w te składniki żywnością wzbogaconą. A jak jest naprawdę?

Rodzaje wzbogaconej żywności

Obecnie normy dotyczące żywności wzbogaconej są mniej restrykcyjne niż kiedyś. Dotyczą tylko niektórych składników, a za treść umieszczoną na opakowaniu odpowiada producent. Można mówić o kilku sposobach wzbogacania żywności.

  1. Wzbogaca się żywność poprzez dodawanie składników utraconych podczas produkcji. Na przykład soki wzbogaca się witaminami i beta-karotenem, białą mąkę – kwasem foliowym i witaminami z grupy B, mleko – witaminami A i D.
  2. Stosuje się substancje odżywcze niewystępujące naturalnie, np. tłuszcze roślinne wzbogacane są witaminami A i D, a jajka – kwasem omega-3.
  3. Zwiększa się ilość substancji odżywczych występujących naturalnie w danym produkcie.

Do wzbogacanych produktów należą:

  • soki,
  • nektary,
  • napoje owocowe i warzywne,
  • makarony,
  • chleb,
  • płatki śniadaniowe,
  • musli,
  • mleko.

Najczęściej wzbogaca się je takimi substancjami, jak:

  • błonnik pokarmowy – ma za zadanie usprawnić pracę jelit, przeciwdziałać zaparciom. Chroni również przed rozwojem nowotworów jelita grubego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • witaminy A, C, D, E, z grupy B, beta-karoten – wpływają na zdolności intelektualne, koncentrację, zwalczają wolne rodniki, chronią przed licznymi chorobami, wzmacniają odporność organizmu;
  • składniki mineralne – wapń, magnez, żelazo, selen, jod, mangan, potas – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, chronią przed anemią, chorobami układu krążenia, osteoporozą;
  • lecytyna – wpływa na pracę mózgu, zapobiega rozwojowi miażdżycy;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego, przeciwdziałają schorzeniom układu krążenia;
  • aminokwasy – usprawniają metabolizm, ułatwiają przyswajanie składników mineralnych, odpowiedzialne są za prawidłową budowę i regenerację tkanek;
  • kofeina – jest odpowiedzialna za pracę mózgu, pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego.

Żywność wzbogacona ma swoje zalety i wady. Można ją spożywać, ale nie przesadzajmy z jej ilością. Lepiej jednak byłoby, abyśmy urozmaicili swoją dietę w naturalne składniki, które są z pewnością bardziej wartościowe od żywności wzbogaconej.

Redakcja abcZdrowie.pl, ponad rok temu

Żywność ekologiczna

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą (...) pod bieżącą wodą, nawet te zakupione w sklepie ze...

Żywność ekologiczna

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Figi Figowiec to najstarsze drzewo uprawne. Rośnie przede wszystkim w Azji oraz w basenie Morza Śródziemnego. Owoce tego drzewa ceni się przede wszystkim ze względu na ich szczególny smak, ale i cenne dla organizmu wartości odżywcze. (http://fitness.wp.pl/19238,figi-dietetyczna-przekaska...

Żywność ekologiczna

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna Żywność funkcjonalna cieszy się w ostatnim czasie ogromna popularnością i wiele osób zaczyna zwracać uwagę na jej funkcje i działanie.

Żywność ekologiczna

Czym jest moringa?

Czym jest moringa?

. W sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet można kupić suplementy diety w formie kapsułek zawierające ekstrakt z liści. Moringa dostępna

Żywność ekologiczna

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Szukanie ekologicznej żywności Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.