Dieta na refluks - przepisy

Dieta na refluksmoże być sposobem na pokonanie uciążliwych dolegliwości związanych z refluksem. Choroba refluksowa to schorzenie polegające na cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej. Leczenie refluksu opiera się na podawaniu odpowiednich leków, jednakże jest to wyłącznie działanie objawowe i może spowodować skutki uboczne. Skuteczne zapobieganie refluksowi powinno się opierać na zdrowej i zbilansowanej diecie. Zobacz, jakie przepisy są najlepsze na refluks żołądka.

Spis treści:
  1. 1. Choroba refluksowa przełyku
  2. 2. Dieta na refluks żołądka
    1. 2.1. Pieczona ryba z purée i warzywami
    2. 2.2. Cielęcina gotowana na parze z kalafiorem i ziemniakami
    3. 2.3. Zupa kalafiorowa
    4. 2.4. Pulpety z indyka w sosie koperkowym

1. Choroba refluksowa przełyku

Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa to schorzenie, w którym następuje cofanie się zawartości żołądka do przełyku. Najczęściej występującym objawem refluksu jest zgaga. Innymi symptomami refluksu są: zwracanie, zaburzenia połykania, ból za mostkiem i w klatce piersiowej, wytwarzanie dużej ilości śliny o wyraźniej wodnistej konsystencji, zapalenie krtani i gardła. Przyczynami choroby refluksowej żołądka są następujące czynniki:

Leczenie refluksu nie powinno opierać się jedynie na leczeniu farmakologicznym. Udowodniono, że duże korzyści daje dieta refluksowa, która polega na wyeliminowaniu pewnych pokarmów podrażniających lub uszkadzających przełyk. Zaliczamy do nich między innymi wszystkie ostre potrawy, tłuste mięsa i sery. Dieta przy chorobie refluksowej powinna opierać się na zdrowych posiłkach, łatwych do strawienia. Należy unikać jedzenia tuż przed pójściem spać. Ostatni posiłek należy spożyć na trzy godziny przed snem. Jedzenie powinno być powoli i dokładnie przeżute. Poza tym warto jeść więcej posiłków, lecz w mniejszych ilościach.

2. Dieta na refluks żołądka

Dieta przy refluksie powinna opierać się na potrawach gotowanych, ewentualnie duszonych. 

2.1. Pieczona ryba z purée i warzywami

Składniki:

  • biała ryba, np. mintaj, sola,
  • ziemniaki,
  • mieszanka warzyw, np. brokuły, marchewka, por,
  • świeża pietruszka,
  • przyprawy, np. oregano, bazylia,
  • szczypta soli.

Rybę umyj, posyp solą i przyprawami. Zawiń w folię i upiecz. Warzywa najlepiej ugotować na parze, ewentualnie w wodzie. Należy unikać smażenia warzyw.

2.2. Cielęcina gotowana na parze z kalafiorem i ziemniakami

Składniki:

  • cielęcina pokrojona w paski,
  • pół kalafiora,
  • młode ziemniaki pokrojone w ćwiartki,
  • przyprawy: bazylia, papryka słodka, sól.

Duża ilość warzyw w potrawie sprawi, że będzie ona miała działanie alkalizujące, co może przynieść ulgę przy dolegliwościach. Poza tym danie jest bogate w witaminy i minerały.

2.3. Zupa kalafiorowa

Składniki:

  • kalafior,
  • groszek,
  • ziemniaki,
  • włoszczyzna,
  • jogurt naturalny,
  • łagodne przyprawy, sól.

Przygotuj wywar z włoszczyzny. Do czystego wywaru dodaj ugotowane ziemniaki i kalafior. Następnie do zupy wrzuć groszek z puszki i zagęść zupę jogurtem naturalnym. Dopraw danie według uznania.

2.4. Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki stołowe mleka,
  • 4 łyżki stołowe bułki tartej,
  • 1 łyżka stołowa majeranku,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • 1 łyżka deserowa mąki ziemniaczanej,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • koper.

Wymieszaj mięso z jajkiem, mlekiem, bułka tartą, natką pietruszki i warzywami. Z powstałej masy przygotuj niewielkie pulpety i włóż do gotującego się bulionu. Pulpety pozostaw w bulionie przez 20 minut, odcedź i odstaw w ciepłe miejsce. Roztrzep żółtka ze śmietaną, rozprowadź mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie wymieszaj składniki i dodaj posiekany koperek, sól oraz pieprz, a następnie połącz z bulionem, w którym gotowały się pulpety. Do gorącego sosu włóż pulpety i zagrzej.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
2

Komentarze

Artykuły Dieta w chorobie refluksowej

Dieta w chorobie refluksowej Jedzenie, które powoduje zgagę!

Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa to schorzenie polegające na cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Głównym objawem tej choroby jest zgaga, czyli piekący ból umiejscowiony za mostkiem lub w nadbrzuszu. Istotną rolę w...

Dieta w chorobie refluksowej Objawy refluksu

Objawy refluksu, według danych medycznych, dotyczą od 4 do 7% osób dorosłych. Pojawiają się regularnie, tzn. codziennie lub prawie codziennie. Refluks w języku polskim oznacza „zwracanie” lub „cofanie”. Istota choroby...

Przyczyny zgagi
Dieta w chorobie refluksowej Przyczyny zgagi

Zgaga to nieprzyjemnie uczucie pieczenia lub ciepła za mostkiem, promieniujące do przełyku. Według szacunków, 30 proc. ludzi od czasu do czasu cierpi na zgagę. Zazwyczaj nie jest to powód do niepokoju. Jednak jeśli zgaga przytrafia nam się...

Dieta w chorobie refluksowej Dieta na zgagę

Dieta na zgagę interesuje wszystkich, którzy borykają się z tą nieprzyjemną dolegliwością. Zgaga, inaczej refluks, wywołuje pieczenie, przez niektórych określane paleniem w przełyku, oraz nieprzyjemny, kwaśny posmak w ustach. Okazuje się, że...

Dieta w chorobie refluksowej Jak leczyć refluks?

Refluks żołądkowo-przełykowy to uciążliwa dolegliwość, polegająca na cofaniu się treści z żołądka do przełyku. Najczęstsze objawy refluksu to zgaga i uczucie palenia w przełyku. Nie w każdym przypadku konieczna jest interwencja lekarza. Jak leczyć...

Dieta wątrobowa Dieta wątrobowa - przepisy

Dieta wątrobowa jest polecana osobom z problemami z wątrobą, trzustką, pęcherzykiem żółciowym i drogami żółciowymi. Zmiana sposobu odżywiania pozwala wzmocnić system ochronny organizmu, wpływa korzystnie na zdrowie i zmniejsza wagę. Lekkie...

Zdrowe przepisy Dieta bezglutenowa - przepisy

Dieta bezglutenowa to specjalny rodzaj diety, która polega na całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających gluten, czyli artykułów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia,...

Diety dla alergików Dieta bez soi - przepisy

Alergia na soję należy do dosyć popularnych alergii pokarmowych. Nie za każdym razem reakcja alergiczna na soję będzie taka sama, ponieważ różne rodzaje produktów zawierających soję wywołują reakcje o mniejszej lub większej intensywności....

Wegetarianizm i weganizm Przepisy wegetariańskie

Wegetarianizm to sposób żywienia charakteryzujący się wyłączeniem z posiłków produktów pochodzenia zwierzęcego i ewentualnie jaj lub nabiału - z przyczyn moralnych, etycznych bądź zdrowotnych. Potrawy wegetariańskie składają...

Dietetyczne przepisy
Odchudzanie Dietetyczne przepisy

Dietetyczne przepisy wcale nie muszą być skomplikowane, a dania przygotowane na ich podstawie niesmaczne. Na pewno dietetyczne przepisy kulinarne powinny opierać się na zasadach zdrowego żywienia, czyli powinny być obfite w witaminy, składniki mineralne...

pokaż 10 następnych