Mięso

Mięso pod różną postacią praktycznie codziennie gości na naszych stołach. Stanowi świetny dodatek do kanapek, jest stałym elementem typowo polskiego dania obiadowego. Z żywieniowego punktu widzenia mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, którego organizm potrzebuje do budowy tkanek i syntezy hormonów, a także białek odpornościowych. Mięso i produkty mięsne wykazują charakter zakwaszający, dlatego powinny być spożywane z warzywami.

Spis treści:
  1. 1. Kaloryczność mięsa
  2. 2. Wpływ jedzenia mięsa na zdrowie
  3. 3. Wartość odżywcza mięsa

1. Kaloryczność mięsa

Niektóre gatunki mięs, zwłaszcza tłuste, powinny podlegać ograniczeniu w diecie osób odchudzających się. Kaloryczne są: baleron (ok. 250 kcal/100 g), mortadela (ok. 200 kcal/100 g), kaszanka (ok. 400 kcal). Z menu powinny zniknąć także smażone kotlety: schabowy, mielony. Kaloryczność obu oscyluje w granicach 300–350 kcal/100 g, co jest zazwyczaj równoznaczne z 1 porcją. Dodatkowa panierka chłonie tłuszcz jak gąbka, zwiększając znacząco kaloryczność potrawy. W przypadku osób stosujących dietę 1000 kalorii, porcja kotleta schabowego stanowi prawie 30% dziennej ilości spożywanych kilokalorii. To praktycznie 3 razy więcej niż porcja chudego mięsa z piersi indyka czy kurczaka (bez skóry) o tej samej masie. Zbędnych kilokalorii dostarczają także parówki i pasztety (w zależności od składu, gatunku – 350–400 kcal/100 g). Kaloryczność powyżej 500 kcal/100 g produktu cechuje wyroby, takie jak salami czy boczek. Jeśli zdecydujemy się na tłustą wędlinę, warto chociażby odkroić tłuszczową otoczkę, np. szynki.

2. Wpływ jedzenia mięsa na zdrowie

Osoby o podwyższonym stężeniu cholesterolu we krwi powinny uważać na „bomby cholesterolowe”. W ich menu nie ma miejsca na: wątróbkę wieprzową (ponad 350 mg cholesterolu/100 g) czy pasztet (ponad 370 mg/100g). Uważać należy także na salami czy kaszankę. Pamiętajmy o usunięciu skórki pokrywającej mięso – także zawiera sporo cholesterolu. Spożywanie mięsa może przyczynić się również do innych problemów zdrowotnych. Obecnie bardzo wiele osób boryka się z kwestią nadciśnienia tętniczego. Często wydaje im się, że realizują zalecenia lekarskie, przyjmując przepisane leki, redukując ilość dodawanej do potraw soli i unikając wód wysokosodowych. Dziwią się, gdy pomimo stosowania się do zaleceń, nie widać poprawy stanu zdrowia. Problem może tkwić w spożywanych przez nie produktach. Dużych ilości sodu dostarczają wędliny, szczególnie te o wysokim stopniu przetworzenia: szynki, salami, polędwice, kaszanki, balerony, kiełbasy czy parówki. Czasami jednak mięso jest wręcz wskazane. Gdy cierpisz na anemię niedobarwliwą – spowodowaną m.in. dietą ubogą w żelazo – warto zadbać o zwiększenie udziału tego pierwiastka w diecie. Żelazo występuje w dużych ilościach w: wątróbce, kaszance i krwistych befsztykach. Na wątróbkę powinny jednak uważać kobiety w ciąży, gdyż poza dużą zawartością żelaza, wątróbka jest źródłem bardzo dużej ilości witaminy A, która może być szkodliwa dla płodu, kiedy jest dostarczona organizmowi w nadmiarze.

3. Wartość odżywcza mięsa

Nawet przeciwnicy mięsa nie są w stanie zaprzeczyć, że mięso to dobre źródło białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Najwięcej białka jest w chudym mięsie, dlatego specjaliści od żywienia zalecają, by było stałym elementem diety. Dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi około 1 g na każdy kilogram masy ciała. Białko jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, podobnie jak żelazo. Najwięcej żelaza jest w wołowinie i cielęcinie. Na niedobory żelaza narażone są dzieci i młodzież, a także kobiety ciężarne, matki karmiące i kobiety podczas miesiączki. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym zawartym w mięsie jest cynk. Największe jego ilości znajdują się w wołowinie (aż 3,8 mg w 100 g). Natomiast w wieprzowinie zawarte są duże ilości witaminy B1, która jest istotna w przemianie węglowodanów i funkcjonowaniu układu nerwowego. Osoby, które palą papierosy, nadużywają alkoholu i piją zbyt dużo kawy i herbaty, mają zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę. Inna witamina z grupy B – witamina B2 – wśród mięs znajduje się w największej ilości w cielęcinie. Bogatym źródłem innej witaminy – niacyny (witamina PP) – jest mięso z piersi kurczaka. Witamina PP jest konieczna do właściwego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. W mięsie znajdują się także duże ilości witaminy B12. Jej niedobór prowadzi do niedokrwistości. Aby uniknąć niedoborów wyżej wymienionych składników, warto spożywać różne rodzaje mięs. Chude mięso drobiowe powinno częściej pojawiać się na stole niż mięsa czerwone (krwiste), które są źródłem metioniny. Metionina to aminokwas, który w organizmie przemienia się w homocysteinę podejrzewaną o działanie miażdżycorodne. Stąd osoby, u których stwierdzono miażdżycę naczyń krwionośnych, powinny wykluczyć lub przynajmniej starać się ograniczyć ich ilość w swojej diecie.

Nie warto rezygnować z mięsa – jest nie tylko smaczne, ale i bogate w składniki odżywcze. Aby nie doszło do niedoborów tych składników, warto spożywać różne rodzaje mięs na zmianę. Kilka porcji mięsa w tygodniu wystarczy, zwłaszcza gdy do diety włączy się tłuste ryby morskie i dania z roślin strączkowych.

Bibliografia

  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, PZWL 2005.
Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Pytania do specjalistów

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

pokaż 5 następnych

Artykuły Mięso

Mięso Trujące dioksyny w żywności

Dioksyny to bardzo toksyczne substancje występujące w żywności, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (mięso, oleje, mleko). Spożywanie żywności zawierającej dioksyny negatywnie wpływa na zdrowie człowieka, powodując nowotwory, cukrzycę, choroby układu krążenia, trądzik oraz bezpłodność. Właściwości dioksyn Dioksyny to toksyczne substancje pochodzenia organicznego zawierające w swojej cząsteczce wiele atomów chloru. Trudno rozpuszczają się w wodzie, ale za to dobrze w...

Mięso Czerwone mięso przyczyną cukrzycy?

Ostatnie badania naukowe udowodniły, że słodkości nie są jedynymi składnikami diety odpowiedzialnymi za rozwój cukrzycy. Według naukowców z Harvardu lista czynników ryzyka powinna zostać wydłużona także o czerwone mięso. Badacze ... . Dodatkowo odkryto, że ryzyko choroby jest większe w przypadku spożycia mięsa przetworzonego. Czerwone mięso a cukrzyca typu 2 ... nieprzetworzonego czerwonego mięsa (85 gramów), jak np. średni hamburger, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 12%. Jeśli...

Mięso Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Ponadto w związku z tym, iż struś nie jest ptakiem hodowanym na masową skalę, mięso z niego pozyskiwane jest bezpieczne pod względem zdrowotnym. Charakterystyka mięsa strusiego Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym. Jest niskokaloryczne ... waha się od 35 do 68 mg/100 g mięsa. Pod tym względem mięso strusie jest zbliżone do mięsa indyczego, a zawiera go...

Mięso Jedzenie z grilla

(...) grillowanie. Po pierwsze – wybierajmy do pieczenia mniej tłuste mięso, np. indyka, kurczaka. Po drugie – odpowiednio przyprawmy mięso, zanim wrzucimy go na ruszt. Najlepiej dodajmy dużo czosnku, który zapobiega miażdżycy naczyń tętniczych i obniża podwyższony poziom cholesterolu. Po trzecie – jeżeli wybieramy czerwone mięso, odpowiednio je zamarynujmy – mięso szybciej się upiecze i będzie zdrowsze. Po czwarte – grubość pieczonego mięsa nie jest bez znaczenia...

Czy mięso jest zdrowe?
Mięso Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas ... nam potrzebne do zachowania zdrowia. Mięso czerwone czy białe? Żywieniowcy dzielą mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten nie jest równoznaczny z ich kolorem. Bierze on pod uwagę rodzaj i zawartość tłuszczu. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina, struś. Natomiast mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, konina, baranina, kaczka, gęś. Które jest lepsze?...

Mięso ekologiczne Odtwórz wideo
Mięso Mięso ekologiczne

Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka. Można je podzielić na „czerwone” i „białe” – w zależności od stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Zdrowe mięso jest produktem niezbędnym w każdej ... , a w konsewencji poważne choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie, zawał serca). Czerwone mięso zawiera dużo żelaza i witaminy B12 ... óry, ponieważ zawiera witaminy z grupy B. Ważne jest, aby mięso było zdrowe i pochodziło z chowów ekologicznych. Takie...

Czy w ciąży można jeść surowe mięso i wątróbkę?
Czy w ciąży mogę...? Czy w ciąży można jeść surowe mięso i wątróbkę?

Kiedyś dieta kobiety ciężarnej była dość rygorystyczna. Dziś specjaliści odchodzą od diety eliminacyjnej kobiet w ciąży czy karmiących piersią. Warto jednak pamiętać, że pokarmy spożywane przez przyszłą mamę mają wpływ nie tylko na nią, ale też na jej...

Czy w ciąży można jeść surowe mięso i wątróbkę?
Czy w ciąży mogę...? Czy w ciąży można jeść surowe mięso i wątróbkę?

(...) na jej dziecko. Czy mięso w ciąży to dobry pomysł? Z surowego mięsa i jaj oraz kawioru lepiej zrezygnować, gdyż mogą być one źródłem bakterii. Czy w ciąży można jeść surowe mięso? Kobiety w ciąży miewają pewne kaprysy żywieniowe, które muszą uwzględnić w diecie. Niestety, nie wszystkie dania są bezpieczne dla kobiety i jej dziecka. Mięso w ciąży, jaja i kawior to potrawy, kt ... zniknąć surowe mięso, jaja i kawior? Powodem są bakterie, np. salmonella, które mogą spowodować zakażenie.

Techniki gotowania Duszenie potraw

(...) małą ilością wody. Jak dusić mięso? Duszenie to technika kulinarna polegająca na połączeniu smażenia z gotowaniem. Udusić można prawie każde mięso, drób, dziczyznę, ryby, warzywa, grzyby. Z zasady nie poddaje się tej metodzie mięsa, kt ... polega na początkowym jego obsmażeniu w nienakrytym rondlu. Wysmażony tłuszcz należy odlać, mięso zalewa się płynem (bulionem, wodą, winem, mlekiem) na wysokość jednej trzeciej ścianek garnka. Garnek należy przykryć. To, ile czasu poddaje się...

Rozszerzanie diety Schemat żywienia niemowląt

(...) życia do zupki dodajemy mięso lub rybę (1-2 razy w tygodniu). Między siódmym a dziewiątym miesiącem życia należy dodawać 1 ... , dłużej miksować, podać w formie sosu lub upiec je. Produkty mleczne i mięso w diecie niemowlaka Produkty mleczne to doskonałe ... wprowadzać stopniowo i po jedenastym miesiącu życia dziecka. Mięso jest źródłem żelaza, dlatego warto wprowadzić je do diety ... jarzynowe, czyli ok. siódmego miesiąca życia niemowlęcia. Poleca się mięso indycze, cielęcinę, jagnięcinę, królika czy...

pokaż 10 następnych