Jak zapobiegać nowotworom?

Światowy Fundusz Badań nad Nowotworami opublikował niedawno nowy raport na temat związku między sposobem odżywiania, aktywnością fizyczną a profilaktyką nowotworową. Wnioski z badań można streścić w kilku prostych zaleceniach. Należy wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które pomagają zapobiegać nowotworom. Naukowcy przez pięć lat analizowali prawie 500 000 badań z całego świata. Wyniki tych prac pozwoliły określić, jakie nawyki żywieniowe mają działanie przeciwnowotworowe. Zalecenia są łatwe do zapamiętania i do wprowadzenia w życie. Oto, co zakłada dieta antyrakowa.

Spis treści:
  1. 1. Żywienie a choroby nowotworowe
  2. 2. Zalecenia diety antyrakowej

1. Żywienie a choroby nowotworowe

Odpowiednie żywienie może nie tylko uchronić przed chorobą nowotworową, ale również odgrywa ogromną rolę we wspomaganiu leczenia. Choroby nowotworowe nadal stanowią największe po schorzeniach układu krążenia zagrożenie dla życia Polaków. Większość ludzi w naszym kraju sądzi, iż największy wpływ na rozwinięcie raka mają palenie tytoniu oraz uwarunkowania genetyczne. Jednak badania wyraźnie wskazują na fakt, że jedynie 20% chorób nowotworowych spowodowanych jest skłonnościami dziedzicznymi oraz wewnątrzustrojowymi, a 30% wynika z palenia papierosów. Tymczasem, równie wysokie ryzyko zachorowania co palenie tytoniu, niosą czynniki żywieniowe. Jeżeli chodzi o liczbę Polaków zapadających na schorzenia nowotworowe każdego roku, obecnie wynosi ona ok. 110 tysięcy, z których ok. 75 tysięcy umiera.

2. Zalecenia diety antyrakowej

  1. Codziennie jedz co najmniej pięć porcji (około 400 g) owoców i warzyw, a do każdego posiłku włączaj pełnoziarniste produkty zbożowe lub orzechy. Wymienione pokarmy mają właściwości przeciwnowotworowe, pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów układu trawiennego, m.in. nowotworu jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka oraz jelit.
  2. Jedz mniej niż 500 g czerwonego mięsa tygodniowo. Spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa i wysoko przetworzonego mięsa (głównie wędlin) znacząco zwiększa ryzyko raka jelita grubego oraz prawdopodobnie ma również wpływ na wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory przełyku, płuc, żołądka czy prostaty. Pod pojęciem czerwonego mięsa rozumiemy w tym przypadku wieprzowinę, wołowinę, baraninę oraz mięso kóz. Natomiast wysoko przetworzone mięso to wszelkiego rodzaju wędliny: wędzone, suszone, solone itd.
  3. Pij niewielkie ilości alkoholu. Nawyki żywieniowe chroniące przed rakiem obejmują również spożycie alkoholu. Alkohol ma działanie rakotwórcze, zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku, jelita grubego i piersi. Dlatego nie powinno się przekraczać dozwolonej dawki alkoholu: maksymalnie jeden kieliszek dziennie dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn. Co więcej, powinien to być alkohol niskoprocentowy. Wyjatkiem jest czerwone wino, które zawiera antyoksydanty oraz substancje wykazujące właściwości przeciwnowotworowe.
  4. Jedz mało soli. Eksperci zalecają unikanie pokarmów z dużą ilością soli (wędliny, słone przekąski) i konserwowanych solą np. ryb, a także dań gotowych, które również zawierają duże ilości soli. Ograniczenie spożycia soli zmniejsza ryzyko raka żołądka.
  5. Dostarczaj organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i minerałów w pożywieniu, a nie w suplementach diety. Badania naukowe wykazały, że suplementy diety zawierające duże dawki witamin i minerałów mogą zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. A przecież wystarczy zrównoważona i zdrowa dieta, dzięki której bez problemu dostarczymy wszelkich potrzebnych witamin, minerałów i antyoksydantów.

Idealna dieta antynowotworowa opiera się na produktach bogatych w białko i dostarczających masę energii. Najlepiej zwrócić uwagę na pokarm zwierający białko pełnowartościowe, np. twaróg, jaja, chude ryby i mięso – cielęcina, kurczak, wołowina i królik. Należy pamiętać, aby w trakcie przygotowywania dań wykorzystywać jedynie świeże składniki najwyższej jakości. Warto opierać się na zasadach podstawowych dla diety lekkostrawnej, gotować pożywienie na parze lub piec – na ruszcie lub w folii aluminiowej.

Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj

Artykuły Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji wyrostka

Dieta po operacji wyrostka robaczkowego jest dość rygorystyczna. Potrawy trudne do strawienia muszą zostać całkowicie wyeliminowane z jadłospisu. Po operacji wyrostka polecana jest dieta lekkostrawna. Błonnik, potrawy wzdymające, jedzenie z dużą...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji woreczka żółciowego

Operacja woreczka żółciowego nie jest zbyt skomplikowana. Właściwie już kilka dni po zabiegu można wrócić do domu, a po dwóch tygodniach do pracy. Niestety istnieje także konieczność stosowania specjalnej diety, która dla...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji jelita grubego

Operacja jelita grubego jest częstą metodą leczenia wielu chorób i dolegliwości, zarówno niegroźnych polipów, jak i raka. Jelito grube jest bardzo długie i usunięcie jego niewielkiego fragmentu nie wpłynie na jego funkcjonowanie.

Dieta w kamicy nerkowej
Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w kamicy nerkowej

Dieta w kamicy nerkowej może znacznie ograniczać dolegliwości bólowe. Kamica nerkowa jest chorobą polegającą na wytrącaniu się w drogach moczowych nierozpuszczalnych złogów substancji chemicznych. Należy do jednych z najczęstszych schorzeń...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta fosforanowa

Kamica nerek to schorzenie, w wyniku którego w drogach moczowych odkładają się złogi substancji chemicznych, których organizm nie potrafi rozpuścić. Kamica nerkowa może przybierać różne postaci, zależnie od substancji chemicznej...

Dieta wysokobiałkowa w nadczynności tarczycy
Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta wysokobiałkowa w nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy to zaburzenie funkcjonowania gruczołu tarczycy, przy którym produkowana jest zbyt duża ilość hormonu, który reguluje przemianę materii w organizmie. Zwiększona przemiana materii powoduje utratę wagi, bezsenność,...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji tarczycy

Dieta po operacji tarczycy jest istotną cześcią rekonwalescencji. Bezpośrednio po operacji tarczycy powinna być stosowana dieta płynna. Zaleca się taką formę żywienia ze względu na obolałe gardło i szyję po zabiegu. Jadłospis po operacji tarczycy może...

Dieta a tarczyca
Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta a tarczyca

Dieta a tarczyca – czy mają jakikolwiek związek ze sobą? Wiadomym jest, że nadczynność tarczycy lub jej niedoczynność muszą być leczone farmakologicznie. Dieta przy tarczycy ma działanie wspomagające. Nie należy bagatelizować jej roli. Niewłaściwe...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów dolegliwości. Inne produkty są zalecane w okresie zaostrzeń, odmiennego jadłospisu wymaga też przewlekła postać choroby. Przestrzeganie określonego jadłospisu jest...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Szafran chroni przed rakiem

Szafran – najdroższa przyprawa świata, chroni przed rozwojem raka wątroby wywołanego przez nitrozoaminy, które występują w dymie papierosowym i smażonym oraz grillowanym mięsie. Szafran był cenioną przyprawą już w starożytności. Obecnie w...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Pikantne dania z brokułów chronią przed rakiem!

Dodatek pikantnych przypraw do potraw zawierających brokuły zwiększa ich aktywność przeciwnowotworową. Zawarty w pikantnych przyprawach enzym (myrozynaza) uwalnia z brokułów sulforafan, który wykazuje silne właściwości antyrakowe. Jak należy...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta wątrobowa - jadłospis

Dieta wątrobowa jest koniecznością w profilaktyce i leczeniu chorób takich jak: przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby. Wiele osób nie łączy z chorą wątrobą zaburzeń trawiennych, długotrwałego...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia. Stale lub czasowo podwyższone ciśnienie krwi sprzyja powstaniu innych schorzeń, przede wszystkim groźnym dla życia chorobom nerek, układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu. Nadciśnienie...

Dieta w nadciśnieniu tętniczym
Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w nadciśnieniu tętniczym

Dieta w nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na tę dolegliwość wielu ludzi XXI wieku. Kiedy problemy z nadciśnieniem tętniczym nie są duże lub chcesz mu skutecznie zapobiegać, dieta na nadciśnienie staje się najlepszym lekarstwem. Kiedy można mówić...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Leczenie raka dietą

Leczenie raka jest niezwykle ciężkie i nie zawsze jest możliwe całkowite wyleczenie. Tymczasem wystarczy odpowiednia dieta i rzucenie palenia, by nowotwór się nie rozwinął. Dieta antyrakowa Medycyna naturalna wykorzystuje kilka prostych zasad...

Biegunka Jak zapobiegać biegunce?

Biegunka sieje prawdziwe żniwo w krajach Trzeciego Świata, zabija tam 1,5 miliona niemowląt...

Łysienie Jak zapobiegać łysieniu?

Powszechnie wiadomo, że lepiej jest zapobiegać, niż leczyć, dlatego warto zadbać o włosy, jeszcze...

Profilaktyka grypy Jak zapobiegać grypie?

Grypa znów rozpoczęła swój żniw. Ludzie coraz częściej myślą o sposobach zabezpieczenia przed chorobą. W tym celu zamawiają szczepionki, kupują leki i suplementy diety. W jakim stopniu te zabiegi zmniejszają ryzyko zachorowań?

Żylaki odbytu (hemoroidy) Jak zapobiegać hemoroidom?

Hemoroidy, czyli żylaki odbytu to nadal wstydliwa dolegliwość. Może jednak przysporzyć wiele...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij