Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Jak zapobiegać nowotworom?

Światowy Fundusz Badań nad Nowotworami opublikował niedawno nowy raport na temat związku między sposobem odżywiania, aktywnością fizyczną a profilaktyką nowotworową. Wnioski z badań można streścić w kilku prostych zaleceniach. Należy wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które pomagają zapobiegać nowotworom. Naukowcy przez pięć lat analizowali prawie 500 000 badań z całego świata. Wyniki tych prac pozwoliły określić, jakie nawyki żywieniowe mają działanie przeciwnowotworowe. Zalecenia są łatwe do zapamiętania i do wprowadzenia w życie. Oto, co zakłada dieta antyrakowa.

1. Żywienie a choroby nowotworowe

Odpowiednie żywienie może nie tylko uchronić przed chorobą nowotworową, ale również odgrywa ogromną rolę we wspomaganiu leczenia. Choroby nowotworowe nadal stanowią największe po schorzeniach układu krążenia zagrożenie dla życia Polaków. Większość ludzi w naszym kraju sądzi, iż największy wpływ na rozwinięcie raka mają palenie tytoniu oraz uwarunkowania genetyczne. Jednak badania wyraźnie wskazują na fakt, że jedynie 20% chorób nowotworowych spowodowanych jest skłonnościami dziedzicznymi oraz wewnątrzustrojowymi, a 30% wynika z palenia papierosów. Tymczasem, równie wysokie ryzyko zachorowania co palenie tytoniu, niosą czynniki żywieniowe. Jeżeli chodzi o liczbę Polaków zapadających na schorzenia nowotworowe każdego roku, obecnie wynosi ona ok. 110 tysięcy, z których ok. 75 tysięcy umiera.

2. Zalecenia diety antyrakowej

  1. Codziennie jedz co najmniej pięć porcji (około 400 g) owoców i warzyw, a do każdego posiłku włączaj pełnoziarniste produkty zbożowe lub orzechy. Wymienione pokarmy mają właściwości przeciwnowotworowe, pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów układu trawiennego, m.in. nowotworu jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka oraz jelit.
  2. Jedz mniej niż 500 g czerwonego mięsa tygodniowo. Spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa i wysoko przetworzonego mięsa (głównie wędlin) znacząco zwiększa ryzyko raka jelita grubego oraz prawdopodobnie ma również wpływ na wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory przełyku, płuc, żołądka czy prostaty. Pod pojęciem czerwonego mięsa rozumiemy w tym przypadku wieprzowinę, wołowinę, baraninę oraz mięso kóz. Natomiast wysoko przetworzone mięso to wszelkiego rodzaju wędliny: wędzone, suszone, solone itd.
  3. Pij niewielkie ilości alkoholu. Nawyki żywieniowe chroniące przed rakiem obejmują również spożycie alkoholu. Alkohol ma działanie rakotwórcze, zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku, jelita grubego i piersi. Dlatego nie powinno się przekraczać dozwolonej dawki alkoholu: maksymalnie jeden kieliszek dziennie dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn. Co więcej, powinien to być alkohol niskoprocentowy. Wyjatkiem jest czerwone wino, które zawiera antyoksydanty oraz substancje wykazujące właściwości przeciwnowotworowe.
  4. Jedz mało soli. Eksperci zalecają unikanie pokarmów z dużą ilością soli (wędliny, słone przekąski) i konserwowanych solą np. ryb, a także dań gotowych, które również zawierają duże ilości soli. Ograniczenie spożycia soli zmniejsza ryzyko raka żołądka.
  5. Dostarczaj organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i minerałów w pożywieniu, a nie w suplementach diety. Badania naukowe wykazały, że suplementy diety zawierające duże dawki witamin i minerałów mogą zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. A przecież wystarczy zrównoważona i zdrowa dieta, dzięki której bez problemu dostarczymy wszelkich potrzebnych witamin, minerałów i antyoksydantów.

Idealna dieta antynowotworowa opiera się na produktach bogatych w białko i dostarczających masę energii. Najlepiej zwrócić uwagę na pokarm zwierający białko pełnowartościowe, np. twaróg, jaja, chude ryby i mięso – cielęcina, kurczak, wołowina i królik. Należy pamiętać, aby w trakcie przygotowywania dań wykorzystywać jedynie świeże składniki najwyższej jakości. Warto opierać się na zasadach podstawowych dla diety lekkostrawnej, gotować pożywienie na parze lub piec – na ruszcie lub w folii aluminiowej.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta antyrakowa - najnowsze pytania

Artykuły Dieta antyrakowa
Dieta antyrakowa

Dieta makrobiotyczna a rak

(...) ponieważ dieta antyrakowa wyklucza tłuszcze zwierzęce i opiera się na spożyciu pełnych ziaren, fasoli, warzyw i warzyw morskich ... na makrobiotyce twierdził, że rak jest zaburzeniem komórek organizmu wynikającym z niewłaściwej diety. Dieta antyrakowa opiera się ... chemiczne. Dieta antyrakowa zabrania ponadto spożycia: tłustych pokarmów pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jajka,...

Dieta antyrakowa

Przeciwutleniacze w diecie

Antyoksydanty, czyli inaczej przeciwutleniacze, zyskują ostatnio coraz więcej zwolenników i nie dzieje się to bez powodu. Moc naturalnych składników zapobiegają bowiem występowaniu licznych chorób, w tym układu krążenia, nowotworowych, stanów zapalnych, cukrzycy. W przypadku chorób przewlekłych spowalniają ich rozwój oraz łagodzą objawy chorobowe. Przeciwutleniacze w żywności pochodzą głównie z żywności nieprzetworzonej i wolnej od syntetycznych dodatków. Dieta a rak Dieta...

Dieta antyrakowa

Dieta alkaliczna

Skuteczna dieta zakłada, że skoro pH organizmu ludzkiego jest lekko zasadowe, to pokarmy, które spożywamy również powinny być zasadowe. Źle zrównoważona dieta, w której przeważa żywność kwasowa (białko zwierzęce, cukier, kofeina i żywność przetworzona)...

Dieta antyrakowa

Dieta zasadowa

Czy dieta cud istnieje? ma na celu przywrócenie i utrzymanie odpowiedniego pH w organizmie. Żywność zasadowa jest bezpieczna i dobra dla organizmu. Zapobiega groźnemu dla zdrowia zakwaszeniu organizmu. Produkty alkaliczne powinny na dobre zagościć w...

Dieta antyrakowa

Szafran chroni przed rakiem

Szafran – najdroższa przyprawa świata, chroni przed rozwojem raka wątroby wywołanego przez nitrozoaminy, które występują w dymie papierosowym i smażonym oraz grillowanym mięsie. Szafran był cenioną przyprawą już w starożytności. Obecnie w kuchni...

Dieta antyrakowa

Pikantne dania z brokułów chronią przed rakiem!

Dodatek pikantnych przypraw do potraw zawierających brokuły zwiększa ich aktywność przeciwnowotworową. Zawarty w pikantnych przyprawach enzym (myrozynaza) uwalnia z brokułów sulforafan, który wykazuje silne właściwości antyrakowe. Jak należy spożywać...

Dieta antyrakowa

Dieta a rak

Dieta a rak - wpływ sposobu odżywiania na ryzyko chorób nowotworowych jest badany od wielu lat. Wiadomo, że istnieją produkty, które mają właściwości przeciwnowotworowe oraz takie, których spożywanie zwiększa ryzyko nowotworów. Jest to szczególnie widoczne w przypadku nowotworów układu pokarmowego. Jakie założenia ma dieta antyrakowa, co należy jeść, a czego trzeba unikać w profilaktyce nowotworowej? Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie antyrakowej Według Światowej Organizacji Zdrowia...

Dieta antyrakowa

Jedzenie, które uchroni cię przed rakiem piersi

Jedzenie, które uchroni cię przed rakiem piersi

Brokuł Badania na myszach przeprowadzane na Uniwersytecie w Michigan dowiodły, że sulforafan, związek znajdujący się w brokułch, zmniejszał liczbę komórek macierzystych raka piersi. W przypadku ludzi wartość sulforafanu zawartego w brokułach...

Łysienie

Jak zapobiegać łysieniu?

Powszechnie wiadomo, że lepiej jest zapobiegać, niż leczyć, dlatego warto zadbać o włosy, jeszcze zanim zaczniemy mieć z nimi kłopoty. Przyczyną nasilonego wypadania włosów bywają czasami stany niedoborowe, np. zbyt mała ilość w organizmie żelaza, biotyny,...

Dieta lekkostrawna

Jak zapobiegać wzdęciom?

Wzdęcia to przykre uczucie pełności i rozpierania w jamie brzusznej. Wzdęty brzuch powoduje, że w talii przybywa kilka centymetrów, towarzyszy nam uczucie ciężkości, pełnego żołądk

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500