Trwa ładowanie...

Jedz zamiast mięsa. Dzięki błonnikowi zmniejszysz ryzyko raka jelita grubego

Avatar placeholder
19.03.2024 12:44
Wegańskie źródła wapnia. Są w Twojej diecie?
Wegańskie źródła wapnia. Są w Twojej diecie? (Getty Images)

Od dawna przekonuje się nas, że aby utrzymać zdrowe i silne kości, musimy spożywać mleko, sery i jajka, które są głównym źródłem wapnia. Wapń nie jest jednak zarezerwowany wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Jakie są jego roślinne źródła?

spis treści

1. Wegańskie źródła wapnia

Sezam jest jednym z najlepszych wegańskich źródeł wapnia. W 100 gramach sezamu znajduje się około 975 mg wapnia! Sezam jest również bogaty w magnez, żelazo, fosfor, białko oraz zawiera zdrowe tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-6.

Nasiona chia - w 100 gramach nasion chia znajduje się około 631 mg wapnia. Nasiona te są również doskonałym źródłem kwasów omega-3, błonnika, żelaza, potasu i antyoksydantów.

Zobacz film: "Ile zrobisz pompek? Prosty test pozwala określić ryzyko chorób serca"

Migdały - w 100 gramach migdałów znajduje się około 264 mg wapnia. Dostarczają również zdrowych tłuszczów, białka, błonnika, witaminę E, magnez i potas.

Fasola biała - w 100 gramach fasoli białej znajduje się około 240 mg wapnia. Co więcej, fasola biała jest znakomitym źródłem białka roślinnego, błonnika, żelaza i potasu.

Szpinak - w 100 gramach surowego szpinaku znajduje się około 99 mg wapnia. Szpinak jest również bogaty w witaminy A, C, K, żelazo, foliany, magnez oraz antyoksydanty.

Brokuły - w 100 gramach brokułów znajduje się około 47 mg wapnia. Co więcej, brokuły dostarczają witaminy C, K, A, folianów, błonnika i fitoskładników.

Kiełki lucerny - w 100 gramach kiełków lucerny znajduje się około 32 mg wapnia. Wraz z kiełkami spożywamy również witaminy A, C, K, białko, magnez, potas, żelazo i fitoestrogeny.

Włączenie tych produktów do diety wegańskiej może przyczynić się do zwiększenia różnorodności i wartości odżywczej posiłków.

2. Pamiętaj o witaminie D

Należy jednak pamiętać, że oprócz spożywania produktów bogatych w wapń, ważne jest również utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D w organizmie, która jest kluczowa dla prawidłowego wchłaniania wapnia.

Warto zaznaczyć, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że jej wchłanianie jest najbardziej efektywne, gdy jest przyjmowana jednocześnie z pokarmem zawierającym tłuszcz. Jeśli w przewodzie pokarmowym brakuje tłuszczu, witamina D nie zostanie wchłonięta i organizm ją wydali.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze