Podbiał pospolity. Z jego właściwości korzystali już mnisi (WIDEO)
Podbiał pospolity to zioło stosowane od wieków. Z jego zalet korzystali mnisi i zakonnicy. Pomaga na wiele schorzeń. Zarówno kwiaty, jak i jego liście, znajdziemy w sklepie ze zdrową żywnością.
Co leczy? Zobacz wideo. Podbiał pospolity (podbielina, końskie kopyto bądź ośla stopa) to zioło znane od wieków. Stosowano go w klasztorach jako środek przeciwzapalny i chłodzący. Ziele jest źrodłem flawonoidów, garbników, olejków eterycznych i innych składników odżywczych.
Według mnichów i zakonników podbielina pomagała w leczeniu gorączki, kaszlu, chorób płuc i oskrzeli. Podawano ją przy oparzeniach skóry, wrzodach i czyrakach. W starożytności nakazywano wdychanie dymu z liści podbiału na suchy kaszel. Okadzano też chorych na astmę.
Młode liście nakładano na żylaki, owrzodzenia i inne problemy skórne. Zmieszane z miodem leczyły opuchliznę. Sokiem ze świeżych liści smarowano nos, by pozbyć się kataru. Podbiał kupimy w sklepach ze zdrową żywnością.
Za 25 gramów zapłacimy około 4 złote. Łyżkę liście zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu przez trzy minuty. Odstawiamy na kwadrans, a następnie pijemy po 1/3 szklanki kilka razy dziennie pomiędzy posiłkami. Pomoże w zapaleniu krtani, anginie, nieżycie oskrzeli i gardła.
Odwar możemy także przygotować z kwiatów podbiału. Warto nim przemywać tłustą cerę i płukać przetłuszczające się włosy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.