Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Tłuszcze roślinne

oil-316591_e4cc.jpg
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC0 1.0

Tłuszcze roślinne powinny stanowić istotny element diety człowieka. Stanowią bowiem źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka, przeciwdziałając chorobom układu krążenia. Warunkują prawidłowy rozwój i wzrost płodu oraz dzieci. Bogate źródło tłuszczu roślinnego stanowią ziarna słonecznika, orzechy oraz migdały.

Właściwości tłuszczu roślinnego

Tłuszcze (lipidy) roślinne są grupą związków, których cechą charakterystyczną jest nierozpuszczalność w wodzie. Tłuszcze w organizmie stanowią składnik budulcowy, pełnią również rolę materiału energetycznego, a także są rozpuszczalnikiem dla niektórych witamin – A, D, E, K.

Tłuszcze roślinne zbudowane są z glicerolu oraz kwasów tłuszczowych, które posiadają nienasycone wiązania (podwójne) między atomami węgla. Nienasycone kwasy tłuszczowe w temperaturze pokojowej posiadają charakter płynny (oleje). Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, do których zalicza się kwas oleinowy, występują obficie w oliwie z oliwek (68%) i oleju rzepakowym bezerukowym (55%). Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6, czyli kwasy: linolowy, arachidonowy, gamma-linolenowy, których źródłem są oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, kokosowy, kukurydziany, z pestek winogron, z kiełków pszenicy, chronią przed rozwojem chorób układu krążenia. Obniżają bowiem stężenie we krwi cholesterolu całkowitego oraz lipoproteiny LDL. Z kolei kwas alfa-linolenowy, którego bogatym źródłem są olej sojowy, olej rzepakowy, olej z kiełków pszenicy, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz zapobiega arytmii serca.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego przeciwdziałają rozwojowi chorób układu krążenia poprzez zwiększenie przepływu krwi przez naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy, zawałom i udarom mózgu. Są niezbędne do prawidłowego wzrostu dzieci oraz rozwoju płodu. Stanowią element budulcowy błon biologicznych, a także są niezbędne do prawidłowego transportu cholesterolu w organizmie.

Kwasy tłuszczowe typu trans

Kwasy tłuszczowe typu trans powstają podczas produkcji margaryn z olejów roślinnych. Tłuszcz, zmieniając konsystencję płynną na stałą, zmienia budowę strukturalną nienasyconych kwasów tłuszczowych. Izomery trans tłuszczów powstają również podczas smażenia na olejach roślinnych, pieczenia oraz grillowania produktów roślinnych. Izomery tłuszczów trans tracą swoje właściwości biologiczne, a co więcej, negatywnie wpływają na zdrowie. Podnoszą bowiem poziom cholesterolu LDL, obniżając przy tym stężenie HDL, tym samym zwiększają ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Kawa smakowa

~filizankakawy • ostatni post 5 godzin temu

4
Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Oliwa z oliwek jako uniwersalne lekarstwo

Na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wkrótce umieszczona zostanie tradycyjna dieta śródziemnomorska, której podstawą jest oliwa z oliwek. Spis treści Dieta śródziemnomorska Włosi cieszą się z wyróżnienia,...

Tłuszcze

Dobry cholesterol

Dobry cholesterol to substancja produkowana i wykorzystywana przez organizm, która pomaga nam zachować na długo zdrowie i witalność. Organizm to jedno źródło, dostarczające około 75% cholesterolu. Drugie źródło związane jest z...

Tłuszcze

Niektóre tłuszcze są dla nas niezbędne i nie powinniśmy na dźwięk tego słowa tracić apetytu

Triadę głównych składników odżywczych tworzą: białka, tłuszcze i węglowodany. Białko jest budulcem, a tłuszcze i węglowodany są paliwem. Ponadto bez tłuszczu organizm nie będzie w stanie na przykład przyswoić witamin A, E, D i K. Czyli jeśli zrezygnujemy całkowicie z tłuszczów, nie będziemy mieli wiele pożytku z jedzenia samej papryki. Tłuszcze chronią ... przy produkcji hormonalnej oraz dla prawidłowej przemiany materii czy pracy mózgu. Dualistyczny podział na dobre i złe...

Tłuszcze

Czy margaryna jest zdrowa?

Margaryna to alternatywa dla masła. W swoim składzie margaryna zawiera tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z mlekiem lub wodą, polepszacze smaku, lecytynę oraz substancje barwiące. W niektórych margarynach mleko może stanowić do 25% całej zawartości. Ze względu na to, że margarynę produkuje się z olejów roślinnych, zawiera ona mniej szkodliwych dla zdrowia ... zawiera tłuszcze roślinne, jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto, margaryna dostarcza stałej dawki witamin: A, D oraz E.

Tłuszcze

Kwasy omega-3 poprawiają humor

Dobry humor to podstawa skutecznych działań. Psycholodzy, trenerzy czy coachowie znają i podkreślają znaczenie pozytywnego nastawienia. Chcąc być skutecznym w pracy nad samą efektywnością, należy problem potraktować wieloaspektowo. Okazuje się bowiem, że...

Tłuszcze

Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3

Tłuszcze są jednym z trzech głównych makroskładników w diecie człowieka. Dostarczają najwięcej energii w przeliczeniu na 1 gram składnika – 9 kcal. Są źródłem różnych kwasów tłuszczowych, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie ludzi. W tym artykule chcielibyśmy zwrócić szczególną uwagę na rolę, jaką odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Do kwasów tłuszczowych omega-3 należą...

Tłuszcze

Cholesterol w organizmie

(...) cholesterolu. Tłuszcze roślinne mają pozytywny wpływ na strukturę cholesterolu. Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie frakcji LDL. Tłuszcze roślinne w ogóle nie zawierają w swym składzie cholesterolu. Do diety warto...

Tłuszcze

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwka – wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. Świeże owoce można spożywać na surowo lub jako zakonserwowane w postaci solonej, marynowanej, nadziewanej...

Tłuszcze

Kwasy omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w żywności pochodzenia roślinnego (orzechy, słonecznik, sezam). Niedobór kwasów omega-6 objawia się stanem zapalnym skóry, zmniejszeniem...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500