Tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne powinny stanowić istotny element diety człowieka. Stanowią bowiem źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka, przeciwdziałając chorobom układu krążenia. Warunkują prawidłowy rozwój i wzrost płodu oraz dzieci. Bogate źródło tłuszczu roślinnego stanowią ziarna słonecznika, orzechy oraz migdały.

Właściwości tłuszczu roślinnego

Tłuszcze (lipidy) roślinne są grupą związków, których cechą charakterystyczną jest nierozpuszczalność w wodzie. Tłuszcze w organizmie stanowią składnik budulcowy, pełnią również rolę materiału energetycznego, a także są rozpuszczalnikiem dla niektórych witamin – A, D, E, K.

Tłuszcze roślinne zbudowane są z glicerolu oraz kwasów tłuszczowych, które posiadają nienasycone wiązania (podwójne) między atomami węgla. Nienasycone kwasy tłuszczowe w temperaturze pokojowej posiadają charakter płynny (oleje). Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, do których zalicza się kwas oleinowy, występują obficie w oliwie z oliwek (68%) i oleju rzepakowym bezerukowym (55%).

Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6, czyli kwasy: linolowy, arachidonowy, gamma-linolenowy, których źródłem są oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, kokosowy, kukurydziany, z pestek winogron, z kiełków pszenicy, chronią przed rozwojem chorób układu krążenia. Obniżają bowiem stężenie we krwi cholesterolu całkowitego oraz lipoproteiny LDL. Z kolei kwas alfa-linolenowy, którego bogatym źródłem są olej sojowy, olej rzepakowy, olej z kiełków pszenicy, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz zapobiega arytmii serca.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego przeciwdziałają rozwojowi chorób układu krążenia poprzez zwiększenie przepływu krwi przez naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy, zawałom i udarom mózgu. Są niezbędne do prawidłowego wzrostu dzieci oraz rozwoju płodu. Stanowią element budulcowy błon biologicznych, a także są niezbędne do prawidłowego transportu cholesterolu w organizmie.

Kwasy tłuszczowe typu trans

Kwasy tłuszczowe typu trans powstają podczas produkcji margaryn z olejów roślinnych. Tłuszcz, zmieniając konsystencję płynną na stałą, zmienia budowę strukturalną nienasyconych kwasów tłuszczowych. Izomery trans tłuszczów powstają również podczas smażenia na olejach roślinnych, pieczenia oraz grillowania produktów roślinnych. Izomery tłuszczów trans tracą swoje właściwości biologiczne, a co więcej, negatywnie wpływają na zdrowie. Podnoszą bowiem poziom cholesterolu LDL, obniżając przy tym stężenie HDL, tym samym zwiększają ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

pokaż 5 następnych

Artykuły Tłuszcze

Tłuszcze Masło czy margaryna?

(...) ów warto stosować w kuchni? Masło a margaryna Pod względem odżywczym obydwa tłuszcze są bardzo podobne – w łyżeczce masła ... produkcji margaryny płynny olej roślinny jest utwardzany, znajduje się w niej dużo tłuszczów trans. Tłuszcze te podnoszą ... się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Tłuszcze trans uchodzą za groźniejsze dla organizmu niż tłuszcze nasycone. Obecnie ... tradycyjne masło lub margaryna, ale z powodu niskiej zawartości tłuszczu nie nadają się do gotowania i pieczenia. Jakie...

Tłuszcze Tłuszcze trans

Inaczej niż tłuszcze cis, tłuszcze trans są w dużym stopniu sztuczne, a w naturze występują w niewielkich ilościach w mięsie oraz nabiale. Do niedawna tłuszcze trans były powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, ale ostatnio znalazły się na czarnej liście ... w oferowanych daniach, a specjaliści od żywienia ostrzegają przed zagrożeniami związanymi z dietą bogatą w te tłuszcze. Właściwości tłuszczów trans Tłuszcze trans powstają w chemicznym procesie znanym jako częściowe uwodornienie. Powstały w ten...

Tłuszcze Tran dla dzieci

Tran jest to płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność organizmu, oraz witaminy A i D3, warunkujące prawidłową...

Tłuszcze Dobry cholesterol

(...) (Zły cholesterol, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, Tłuszcze...

Cholesterol w organizmie
Tłuszcze Cholesterol w organizmie

(...) cholesterolu. Tłuszcze roślinne mają pozytywny wpływ na strukturę cholesterolu. Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie frakcji LDL. Tłuszcze roślinne w ogóle nie zawierają w swym składzie cholesterolu. Do diety warto włączyć ... cholesterolu i pomaga zapobiec pojawieniu się choroby.(Dieta niskotłuszczowa, Tłuszcze nasycone, Tłuszcze...

Tłuszcz zabija komórki!
Tłuszcze Tłuszcz zabija komórki!

(...) nadzieję, że podobne rozwiązanie będzie można zastosować w walce z tą chorobą u ludzi.      ...

Tłuszcze Jak ograniczyć ilość tłuszczu w diecie?

(...) i serem żółtym. Na deser zamiast kalorycznego i bogatego w tłuszcze trans ciastka zjedz świeży owoc. Zmniejszenie ilości ... óżnicę dla naszego wyglądu i zdrowia.(Dieta niskotłuszczowa, Tłuszcze nasycone, Tłuszcze roślinne, Tłuszcze...

Tłuszcze Tłuszcze nasycone

Tłuszcze nasycone są często utożsamiane z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że w ciągu ostatnich lat słychać było wiele głosów krytyki pod ich adresem. Tłuszcze nasycone obwiniano między innymi za przyczynianie się do choroby ... sobie pytanie: czym są tłuszcze nasycone i czym różnią się od tłuszczów nienasyconych? Co to są tłuszcze nasycone? Mianem ... dla organizmu oraz potencjalne właściwości prozdrowotne. Podobnie jak wszystkie tłuszcze, tłuszcze nasycone dostarczają...

Tłuszcze Tłuszcze nienasycone

Tłuszcze to substancje, które nadają jedzeniu bogaty smak i odpowiednią strukturę. Najwięcej tłuszcz ... ogranicza ilość spożywanych tłuszczów, ale specjaliści od żywienia przekonują, że nie jest to dobry pomysł. Tłuszcze są ... nienasyconych i ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów nasyconych. Dobre tłuszcze Wszystkie tłuszcze spełniają ważne funkcje ... w produkcji hormonów, są składnikiem struktur błon komórkowych i nawilżają powierzchnię ciała. Niektóre...

Tłuszcze Kwas linolenowy

(...) a nie w formie suplementów.(Zdrowa dieta, Tłuszcze roślinne, Zdrowa...

Tłuszcze Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos” – „tłuszcz”. Są grupą ... . W organizmie człowieka tłuszcze stanowią stały składnik budowy, pełnią rolę materiału energetycznego, ponadto są podstawowym rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin. Tłuszcze w diecie ... Tłuszcz pełni w organizmie wiele funkcji warunkujących zdrowie. Tłuszcze dostarczane z pożywieniem stanowią materiał...

Kwasy tłuszczowe
Tłuszcze Kwasy tłuszczowe

Tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego należy unikać. Wydaje się niezdrowy, a do tego tuczący. Jednak nie każdy. Tłuszcze są ... w niewystarczającej ilości. Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a nienasycone kwasy ... ów pszenicy. Natomiast tłuszcze zwierzęce, również często zjadane, zawierają kwasy nasycone, które spożywane w nadmiarze ... ów tłuszczowych występuje rzadko. Zdarza się u osób, które wolą tłuszcze zwierzęce lub u tych, którzy...

Dobre tłuszcze
Tłuszcze Dobre tłuszcze

(...) óre tłuszcze można spożywać bez obawy, a których lepiej jest unikać. Tłuszcze nasycone i nienasycone Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje białek, węglowodanów i tłuszczów. Białka budują tkanki, a węglowodany i tłuszcze dostarczają energii. Ponadto tłuszcze chronią przed zimnem, ponieważ tkanka tłuszczowa przeciwdziała ucieczce ciepła z organizmu. Tłuszcze są niezbędne w procesie wchłaniania oraz transportu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i...

Tłuszcze Właściwości tłuszczów

(...) się właśnie w tłuszcz i przyczynia się do tycia. Tłuszcze są potrzebnym człowiekowi składnikiem odżywczym. W ich dostarczaniu należy jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek. Tłuszcze w umiarkowanych ilościach są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi. Są ... przez organizm. Tłuszcze pomagają wchłaniać i wykorzystywać składniki odżywcze. Właściwości tłuszczów na tym się nie kończą. Zbyt ... z ich występowaniem. Tłuszcze budują błony komórkowe, które otaczają komórki. Tłuszcz sprawia, że zewnętrzna powłoka...

Czy margaryna jest zdrowa?
Tłuszcze Czy margaryna jest zdrowa?

Margaryna to alternatywa dla masła. W swoim składzie margaryna zawiera tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z mlekiem lub wodą, polepszacze smaku, lecytynę oraz substancje barwiące. W niektórych margarynach mleko może stanowić do 25% całej ... tłuszcze roślinne, jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto, margaryna dostarcza stałej dawki witamin: A, D oraz E. Zaleca się ją ... . Skład margaryny sprawdzaj na opakowaniu.(Dieta niskotłuszczowa, Tłuszcze roślinne, Tłuszcze...

Właściwości oliwy z oliwek
Tłuszcze Właściwości oliwy z oliwek

(...) i nabłyszczy. Pomaga również w walce z łupieżem.(Zdrowa dieta, Zdrowe jedzenie, Tłuszcze...

Tłuszcze Kwasy omega-6

(...) menopauzalnego.(Zdrowa dieta, Tłuszcze roślinne, Zdrowa...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij