Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie.

Właściwości tłuszczów zwierzęcych

Tłuszcze zwierzęce są zbudowane z glicerolu oraz głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą kwasy: stearynowy, palmitynowy, masłowy, mirystynowy. Kwasy tłuszczowe wchłaniają się w jelitach i we krwi są luźno związane z białkami osocza – albuminami. Lipidy obok glukozy stanowią główny materiał energetyczny. Jego nadmiar jest odkładany w komórkach tłuszczowych – adipocytach – i podczas niedoborów pokarmowych stanowi źródło energii do życia. Co więcej, tkanka tłuszczowa uczestniczy w procesach termoregulacji, gdyż przeciwdziała utracie ciepła z organizmu oraz chroni narządy wewnętrzne przed przegrzaniem oraz urazami. Nasycone kwasy tłuszczowe mirystynowy i palmitynowy, występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego, podnoszą stężenie cholesterolu LDL w surowicy krwi. Z kolei kwas stearynowy obficie występujący w maśle nie podnosi poziomu cholesterolu, dlatego masło może być spożywane w niewielkich ilościach przez osoby chorujące na miażdżycę. Zarówno kwas stearynowy, jak i palmitynowy wykazuje działanie prozakrzepowe, przez co ich zbyt duża ilość w diecie może powodować skrzepy w naczyniach krwionośnych. Nadmiar w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych negatywnie wpływa na zdrowie, gdyż przyspiesza rozwój miażdżycy, chorób nowotworowych jelita grubego oraz sutka, a także raka prostaty.

Zawartość tłuszczu w produktach

ProduktZawartość w g/100 gProduktZawartość w g/100 g
Mleko 3,2% 3,2 Cielęcina, udziec 3,0
Śmietana 18% 18 Wieprzowina, szynka 21,3
Ser gouda 31 Wieprzowina, schab 10,0
Ser edamski 23 Wołowina, pieczeń 3,6
Ser twarogowy chudy 0,5 Parówki 31,0
Żółtko jaja 32 Polędwica luksusowa 10

Cholesterol w diecie

W tłuszczach zwierzęcych znajduje się sporo cholesterolu, który w małych ilościach jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Stanowi on produkt do syntezy hormonów płciowych (testosteronu, estrogenów), kortyzolu oraz witaminy D w skórze. Jednakże nadmiar cholesterolu wpływa negatywnie na zdrowie, gdyż powoduje rozwój chorób układu krążenia – miażdżycy. Bogatym źródłem cholesterolu w diecie są mięso i jego przetwory: wątróbka (wieprzowa i drobiowa), nerki, serduszka, pasztety, mięso wieprzowe smażone. Zawartość cholesterolu w mg na 100 g produktu

ProduktZawartość w mg/100 gProduktZawartość w mg/100 g
Mleko 3,2% 14 Żółtko jaja 1790
Mleko 2% 8 Cielęcina 71
Ser tylżycki 74 Wieprzowina 57
Śmietanka 30% 106 Indyk 81

Zapotrzebowanie na tłuszcz zależy od potrzeb energetycznych organizmu, płci, wieku oraz stanu fizjologicznego, np. ciąża, choroby. Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% energii, z czego tłuszcze nasycone powinny stanowić 10%, a nienasycone kwasy tłuszczowe 15-20% (w tym jednonienasycone 10%).

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Oliwa z oliwek jako uniwersalne lekarstwo

Na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wkrótce umieszczona zostanie tradycyjna dieta śródziemnomorska, której podstawą jest oliwa z oliwek. Dieta śródziemnomorska Włosi cieszą się z wyróżnienia, jakie spotkało ich tradycyjną kuchnię.

Tłuszcze

Kwasy omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w żywności pochodzenia roślinnego (orzechy, słonecznik, sezam). Niedobór kwasów omega-6 objawia się stanem zapalnym skóry, zmniejszeniem odporności oraz schorzeniami...

Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, bowiem nie tylko dostarczają energię, ale również budują tkanki ... Tłuszcze w diecie podstawowej powinny pokrywać około 25-30% zapotrzebowania na kalorie. Natomiast w diecie niskotłuszczowej, która ... Ze względu na pochodzenie tłuszcze dzielą się na zwierzęce i roślinne. Tłuszcze zwierzęce zawierają kwasy tłuszczowe nasycone (stearynowy, palmitynowy, masłowy), których nadmiar jest przyczyną miażdżycy. Z kolei tłuszcze roślinne zawierają kwasy...

Tłuszcze

Właściwości tranu

(...) to doskonały, naturalny suplement, dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy – powinniśmy więc...

Tłuszcze

Dobre tłuszcze

(...) termoregulacji, a przede wszystkim dostarczają energii. Czas dowiedzieć się, jak odróżniać te dobre od tych złych, które tłuszcze można spożywać bez obawy, a których lepiej jest unikać. Tłuszcze nasycone i nienasycone Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje białek, węglowodanów i tłuszczów. Białka budują tkanki, a węglowodany i tłuszcze dostarczają energii. Ponadto tłuszcze chronią przed zimnem, ponieważ tkanka tłuszczowa przeciwdziała ucieczce ciepła z organizmu. Tłuszcze są niezbędne...

Tłuszcze

Właściwości tłuszczów

(...) Tłuszcze są potrzebnym człowiekowi składnikiem odżywczym. W ich dostarczaniu należy jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek. Tłuszcze w umiarkowanych ilościach są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi. Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów ... na pracę mózgu. Witaminy A, E, D, K są rozpuszczalne w tłuszczach. Bez tłuszczu nie mogłyby być przyswojone przez organizm. Tłuszcze ... . Tłuszcz poprawia płodność. Właściwości tłuszczów dotyczące płodności wiążą się z ich występowaniem. Tłuszcze budują błony...

Tłuszcze

Kwasy tłuszczowe omega-3

(...) zdrowiem.Gittleman A.L. Jedz tłuszcze i chudnij - czyli jak spożycie odpowiednich tłuszczów ułatwia utrzymanie linii, Mada,...

Tłuszcze

Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos” – „tłuszcz”. Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie, ale mają wspólną cechę: są nierozpuszczalne w wodzie. W organizmie człowieka tłuszcze ... ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin. Tłuszcze w diecie Pojęcie „tłuszcz” oznacza ... w organizmie Tłuszcz pełni w organizmie wiele funkcji warunkujących zdrowie. Tłuszcze dostarczane z pożywieniem stanowią...

Tłuszcze

Tran dla dzieci

Tran jest to płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność organizmu, oraz witaminy A i D3, warunkujące prawidłową budowę...