Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze zwierzęce obecne w diecie stanowią ważny składnik odżywczy. Służą bowiem nie tylko jako źródło energii, ale również cholesterolu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, K, a także nasyconych kwasów tłuszczowych. Nadmiar tłuszczu w diecie jest przyczyną miażdżycy oraz otyłości, która niekorzystnie wpływa na zdrowie.

Właściwości tłuszczów zwierzęcych

Tłuszcze zwierzęce są zbudowane z glicerolu oraz głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą kwasy: stearynowy, palmitynowy, masłowy, mirystynowy. Kwasy tłuszczowe wchłaniają się w jelitach i we krwi są luźno związane z białkami osocza – albuminami. Lipidy obok glukozy stanowią główny materiał energetyczny. Jego nadmiar jest odkładany w komórkach tłuszczowych – adipocytach – i podczas niedoborów pokarmowych stanowi źródło energii do życia. Co więcej, tkanka tłuszczowa uczestniczy w procesach termoregulacji, gdyż przeciwdziała utracie ciepła z organizmu oraz chroni narządy wewnętrzne przed przegrzaniem oraz urazami. Nasycone kwasy tłuszczowe mirystynowy i palmitynowy, występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego, podnoszą stężenie cholesterolu LDL w surowicy krwi. Z kolei kwas stearynowy obficie występujący w maśle nie podnosi poziomu cholesterolu, dlatego masło może być spożywane w niewielkich ilościach przez osoby chorujące na miażdżycę. Zarówno kwas stearynowy, jak i palmitynowy wykazuje działanie prozakrzepowe, przez co ich zbyt duża ilość w diecie może powodować skrzepy w naczyniach krwionośnych. Nadmiar w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych negatywnie wpływa na zdrowie, gdyż przyspiesza rozwój miażdżycy, chorób nowotworowych jelita grubego oraz sutka, a także raka prostaty.

Zawartość tłuszczu w produktach

ProduktZawartość w g/100 gProduktZawartość w g/100 g
Mleko 3,2% 3,2 Cielęcina, udziec 3,0
Śmietana 18% 18 Wieprzowina, szynka 21,3
Ser gouda 31 Wieprzowina, schab 10,0
Ser edamski 23 Wołowina, pieczeń 3,6
Ser twarogowy chudy 0,5 Parówki 31,0
Żółtko jaja 32 Polędwica luksusowa 10

Cholesterol w diecie

W tłuszczach zwierzęcych znajduje się sporo cholesterolu, który w małych ilościach jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Stanowi on produkt do syntezy hormonów płciowych (testosteronu, estrogenów), kortyzolu oraz witaminy D w skórze. Jednakże nadmiar cholesterolu wpływa negatywnie na zdrowie, gdyż powoduje rozwój chorób układu krążenia – miażdżycy. Bogatym źródłem cholesterolu w diecie są mięso i jego przetwory: wątróbka (wieprzowa i drobiowa), nerki, serduszka, pasztety, mięso wieprzowe smażone. Zawartość cholesterolu w mg na 100 g produktu

ProduktZawartość w mg/100 gProduktZawartość w mg/100 g
Mleko 3,2% 14 Żółtko jaja 1790
Mleko 2% 8 Cielęcina 71
Ser tylżycki 74 Wieprzowina 57
Śmietanka 30% 106 Indyk 81

Zapotrzebowanie na tłuszcz zależy od potrzeb energetycznych organizmu, płci, wieku oraz stanu fizjologicznego, np. ciąża, choroby. Tłuszcze powinny dostarczać 25-30% energii, z czego tłuszcze nasycone powinny stanowić 10%, a nienasycone kwasy tłuszczowe 15-20% (w tym jednonienasycone 10%).

Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3

Tłuszcze są jednym z trzech głównych makroskładników w diecie człowieka. Dostarczają najwięcej energii w przeliczeniu na 1 gram składnika – 9 kcal. Są źródłem różnych kwasów tłuszczowych, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie ludzi. W tym artykule chcielibyśmy zwrócić szczeg ... oraz EPA dziennie.(Tłuszcze...

Tłuszcze

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3

(...) że są one niezbędnym elementem diety. Spożywaj je regularnie i ciesz się dobrym zdrowiem.Gittleman A.L. Jedz tłuszcze i chudnij ... . Podstawy dietetyki, SGGW, Warszawa 2006, ISBN 83-7244-697-0(nienasycone kwasy tłuszczowe, Zdrowe jedzenie, Tłuszcze...

Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, bowiem nie tylko dostarczają energię, ale również budują tkanki ... w diecie Tłuszcze w diecie podstawowej powinny pokrywać około 25-30% zapotrzebowania na kalorie. Natomiast w diecie niskotłuszczowej ... óra może być przyczyną zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Źródła tłuszczu Ze względu na pochodzenie tłuszcze dzielą się na zwierzęce i roślinne. Tłuszcze zwierzęce zawierają kwasy tłuszczowe nasycone (stearynowy, palmitynowy, masłowy),...

Tłuszcze

Masło czy margaryna?

(...) ów warto stosować w kuchni? Masło a margaryna Pod względem odżywczym obydwa tłuszcze są bardzo podobne – w łyżeczce masła ... produkcji margaryny płynny olej roślinny jest utwardzany, znajduje się w niej dużo tłuszczów trans. Tłuszcze te podnoszą ... się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Tłuszcze trans uchodzą za groźniejsze dla organizmu niż tłuszcze nasycone. Obecnie ... tradycyjne masło lub margaryna, ale z powodu niskiej zawartości tłuszczu nie nadają się do gotowania i pieczenia. Jakie...

Tłuszcze

Tłuszcze trans

Inaczej niż tłuszcze cis, tłuszcze trans są w dużym stopniu sztuczne, a w naturze występują w niewielkich ilościach w mięsie oraz nabiale. Do niedawna tłuszcze trans były powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, ale ostatnio znalazły się na czarnej liście ... w oferowanych daniach, a specjaliści od żywienia ostrzegają przed zagrożeniami związanymi z dietą bogatą w te tłuszcze. Właściwości tłuszczów trans Tłuszcze trans powstają w chemicznym procesie znanym jako częściowe uwodornienie. Powstały w ten...

Tłuszcze

Tran dla dzieci

Tran jest to płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność organizmu, oraz witaminy A i D3, warunkujące prawidłową...

Tłuszcze

Dobry cholesterol

(...) (Zły cholesterol, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, Tłuszcze...

Tłuszcze

Tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne powinny stanowić istotny element diety człowieka. Stanowią bowiem źródło nienasyconych kwas ... oraz migdały. Właściwości tłuszczu roślinnego Tłuszcze (lipidy) roślinne są grupą związków, których cechą charakterystyczną jest nierozpuszczalność w wodzie. Tłuszcze w organizmie stanowią składnik budulcowy, pełnią również rolę materiału energetycznego, a także są rozpuszczalnikiem dla niektórych witamin – A, D, E, K. Tłuszcze roślinne zbudowane są z...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500