Trwa ładowanie...

Witamina B1 (tiamina) - rola, zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar, źródła

 Paula Jakubasik
29.03.2021 22:16
Witamina B1 (tiamina) znajduje się między innymi w orzechach, jajach czy mleku.
Witamina B1 (tiamina) znajduje się między innymi w orzechach, jajach czy mleku. (123rf)

Witamina B1 (tiamina) to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobór może powodować między innymi przewlekłe zmęczenie, problemy z koncentracją i brak apetytu. Jaką rolę pełni tiamina i jakie są jej źródła w diecie?

spis treści

1. Rola witaminy B1

Witamina B1 (tiamina) rozpuszcza się w wodzie, jej obecność w organizmie jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania. Przede wszystkim wspiera układ nerwowy, chroni przed pogorszeniem funkcji umysłowych, między innymi zdolności koncentracji i zapamiętywania.

Wraz z tyroksyną i insuliną pobudza wytwarzanie hormonów gonadotropowych. Tiamina bierze udział w regulowaniu gospodarki wapnia, skurczy mięśni oraz produkcję energii w komórkach.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Witamina B1 wspomaga prawidłową pracę serca, redukuje oznaki zmęczenia, poprawia libido, przyspiesza gojenie ran oraz zmniejsza dolegliwości żołądkowe.

Tiamina wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i skutecznie walczy ze stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do poważnych chorób otępiennych, nowotworów czy problemów z sercem.

Wykazano, że suplementacja witaminy B1 wykazuje działanie naprawcze w przypadku wczesnych uszkodzeń nerek u osób chorych na cukrzycę typu 2.

2. Zapotrzebowanie na witaminę B1

  • 1-3 lata - 0,5 mg,
  • 4-6 lat - 0,6 mg,
  • 7-9 lat - 0,9 mg,
  • 10-12 lat - 1 mg,
  • 13-18 lat - 1,1 mg,
  • kobiety - 1,1 mg,
  • kobiety w ciąży - 1,4 mg,
  • kobiety karmiące - 1,5 mg,
  • mężczyźni - 1,3 mg.

Suplementację tiaminy powinny rozważyć osoby starsze, bardzo aktywne fizyczne oraz żyjące w ciągłym stresie. Na niedobór mogą cierpieć również osoby, które ciężko pracują - fizycznie lub umysłowo oraz regularnie zażywają skrzyp polny.

Zobacz także:

3. Niedobór witaminy B1

Niedobór tiaminy bywa obserwowany u osób, które intensywnie trenują lub podejmują wysiłek umysłowy, a także w podeszłym wieku. Zauważono również, że stężenie tej witaminy spada na skutek przewlekłego stresu, nadużywania alkoholu, kawy i herbaty.

Nie bez znaczenia pozostaje także długotrwałe suplementowanie skrzypu polnego. Pojawiły się również badania, zgodnie z którymi nawet 70-90% cukrzyków może mieć zbyt niski poziom witaminy B1. Objawy niedoboru tiaminy to:

  • przewlekłe zmęczenie,
  • ból i skurcze mięśni,
  • problemy z koncentracją,
  • trudności w zapamiętywaniu,
  • rozchwianie emocjonalne,
  • przyspieszony puls,
  • obrzęk rąk i nóg,
  • nudności i wymioty,
  • utrata apetytu,
  • chudnięcie,
  • spadek libido,
  • oczopląs,
  • powiększenie serca.

4. Nadmiar witaminy B1

Nadmiar tiaminy zdarza się bardzo rzadko, z tego względu że witamina, która nie została przyswojona zostaje usunięta wraz z moczem. Przedawkowanie może być spowodowane przyjmowaniem suplementów diety w ogromnych dawkach.

Objawy nadmiaru witaminy B1 to:

5. Źródła witaminy B1 w diecie

Zawartość tiaminy w 100 gramach produktu:

  • poniżej 0,05 mg - mleko, jogurty, sery dojrzewające i twarogowe, śledzie, karczochy, maliny, brzoskwinie, banany, jabłka,
  • 0,1 – 0,5 mg - mąka pszenna, bułki pszenne, chleb mieszany, chleb żytni razowy, chleb graham, makaron, kasza jęczmienna, płatki owsiane, ryż, makrela, łosoś,
  • 0,5 – 1 mg - schab wieprzowy, kasza gryczana i jaglana, fasola biała, soja, groch, otręby pszenne,
  • powyżej 1 mg - soczewica czerwona, nasiona słonecznika, zarodki pszenne, drożdże.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze