Bakterie, zapalenie i cukrzyca. Co je łączy?

O cukrzycy mówi się, że jest już prawdziwą epidemią. Chociaż najczęściej występującym jej rodzajem jest cukrzyca typu drugiego, to naukowcy nie zwalniają tempa i badają każdy jej podtyp. Najnowsze badania włoskich uczonych dotyczą cukrzycy typu pierwszego, która w sumie stanowi około 10% wszystkich przypadków zachorowań.

Jej podłoże ma związek z zaburzeniami na tle autoimmunologicznym, w wyniku których dochodzi do uszkodzenia komórek beta trzustki, które produkują insulinę. Konsekwencją tego, leczenie cukrzycy typu pierwszego w dużej mierze opiera się na podawaniu pacjentowi insuliny.

Badania nad możliwymi przyczynami rozwoju tej przewlekłej choroby trwają już dziesiątki lat – ostatnio gorącym tematem jest rola bakterii w rozwoju cukrzycy typu pierwszego. Według badań, osoby zmagające się z cukrzycą, mają zwiększoną przepuszczalność jelit i pewne zmiany z mikrokosmkach, które wyścielają od wewnątrz powierzchnię jelita.

Uważa się, że winowajcami takiej sytuacji są bakterie – i ten temat stał się myślą przewodnią włoskich badaczy, którzy postanowili sprawdzić jaki jest skład flory bakteryjnej jelit, a także jaki jest poziom czynników zapalnych w organizmie osób zmagających się z cukrzycą typu pierwszego.

Na potrzeby eksperymentu, przebadano 54 osoby u których przeprowadzono biopsję endoskopową dwunastnicy w latach 2009-2015 w szpitalu San Raffaele we Włoszech, u osób które odżywiały się podobną dietą.

Do badania poziomu cukru we krwi służy glukometr
Do badania poziomu cukru we krwi służy glukometr

To bardzo dokładne badanie, które jest w stanie wiele wyjaśnić. Z uwagi na bliskie sąsiedztwo dwunastnicy (która jest początkowym odcinkiem jelita cienkiego), oraz trzustki było możliwe sprawdzenie także wzajemnych reakcji i korelacji na tle autoimmunologicznym. W wyniku przeprowadzonych badań ustalono, że osoby z cukrzycą typu pierwszego mają znacznie więcej cech zapalnych niż osoby z celiakią (inaczej – choroba trzewna).

Dowiedziono również, występowanie pewnych zmian w składzie bakteryjnym jelita - głównie zmniejszonego poziomu Proteobacteria, a także zwiększonych poziomów Firmicutes. Kolejnym zadaniem naukowców jest odpowiedzenie na pytanie, jaki jest wzajemny związek zmiany poziomów bakterii i występowania cukrzycy. Czy przedstawione badania stanowią rewolucję?

Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2?
Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2? [5 zdjęć]

Istnieją dwa główne typy tej choroby, ale nie wszyscy rozumieją, na czym polega różnica między nimi....

zobacz galerię

Na to pytanie jeszcze nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Znalezienie pewnych wspólnych cech, zmian na poziomie ilościowym bakterii, zmiany wykładników procesu zapalnego, czy też określenie pewnych wspólnych cech obecnych u wszystkich osób zmagających się z cukrzycą napewno przyczyni się do stworzenia lepszych mechanizmów poprawiających techniki terapeutyczne, a także być może stworzenie procedur prewencyjnych, chroniących przed rozwojem cukrzycy typu pierwszego.

Biorąc pod uwagę jej konsekwencje, sposób leczenia, wpływ na jakość życia czy też koszty leczenia cukrzycy, każde badania, które przybliżą nas do określenia szczegółowej etiopatogenezy tej choroby wydają się być zasadne. Miejmy nadzieję, że naukowcy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa w tym temacie i przeprowadzą, następnie konieczne badania.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy