Cała prawda o alkoholu

Naukowcy z Wielkiej Brytanii ustalili bezpieczną dla pijącego dawkę alkoholu i nowe wytyczne w tej sprawie. To 14 jednostek na tydzień, bez względu na płeć. Warunek jest jeden: spożycie powinno być rozłożone w całym tygodniu. Eksperci rekomendują także stosowanie dni wolnych od procentów.

Co mają na myśli naukowcy, pisząc „jednostka” alkoholu? Miarka 40-procentowej wódki to jedna jednostka, 125 ml wina 12-procentowego to już 1,5 jednostki. Natomiast kufel piwa stanowi 3 jednostki.

Naukowcy podkreślają jednocześnie ryzyko i korzyści płynące ze spożywania alkoholu. Pogląd, że osoby, które piją 2–3 jednostki dziennie są bardziej narażone na choroby serca, jest przez wielu kwestionowany.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Profesor Tim Stockwell, dyrektor Centrum Badań nad Uzależnieniami przy Uniwersytecie Wiktorii w Kanadzie, przekonuje natomiast, że nie istnieją zalety picia alkoholu.

– Nie chodzi tylko o zdrowie wątroby - mówi ekspert. - Mężczyzna pijący 3–4 jednostki dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia raka prostaty o 23 proc. Alkohol, niezależnie od ilości, zwiększa ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet. Byłoby 10 proc. mniej zgonów z powodu raka piersi na świecie, gdyby nie picie alkoholu – wylicza profesor.

Inny uczony, dr Alexander Jones, kardiolog, zgadza się, że procenty zwiększają ryzyko wystąpienia wielu nowotworów, wierzy jednak, że mogą być one korzystne dla serca, przynajmniej w relatywnie niskich dawkach.

Alkoholicy są narażeni na większe ryzyko rozwoju choroby serca niż pijący okazyjnie. Istnieją jednak badania z udziałem tysięcy ludzi z całego świata, które wykazują, że umiarkowane dawki procentowych trunków (np. 2 dawki dziennie) zmniejszają szanse wystąpienia choroby wieńcowej serca lub zawału.

Jones wskazuje też na badania, które były prowadzone na ludziach spożywających dania śródziemnomorskie i tych na takiej samej diecie, ale pijących kieliszek czerwonego wina do posiłku. Wyniki pokazały, że serce osób, które spożywały wino, wykazywało po pewnym czasie lepszą czynność skurczowo-rozkurczową.

Przyczyną takiego stanu rzeczy może być fakt, iż alkohol pobudza produkcję tlenku azotu. Ten z kolei sprawia, że tętnice w organizmie rozszerzają się, a obciążenie serca jest redukowane dzięki większym zasobom tlenu.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy