Ciasteczka orzechowo-owsiane

Ciasteczka wegańskie są smaczną i zdrową alternatywą dla niezdrowych przekąsek - chipsów czy batonów. Nie bez przyczyny płatki owsiane są ulubionym posiłkiem sportowców oraz modelek. Płatki owsiane zawierają dużo błonnika, dzięki czemu już jedno ciasteczko daje uczucie sytości. Natomiast orzechy są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. Chyba nie trzeba więcej argumentów, by przekonywać do samodzielnego wykonania ciasteczek z płatkami owsianymi i orzechami.

Składniki:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

  • szklanka mąki (najlepiej pełnoziarnistej),
  • szklanka płatków owsianych,
  • garść orzechów włoskich,
  • pół kostki margaryny roślinnej,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta sody.

Sposób przygotowania:

Margarynę rozetrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, zmiksowane w młynku płatki, proszek do pieczenia i sodę. Wyrób wszystko na jednolitą masę. Dodaj do niej pokruszone orzechy. Ciasto powinno się łatwo lepić, ale odchodzić od ręki. Uformuj kulki, spłaszcz je (średnica ciasteczka około 10-15 cm) i upiecz na wysmarowanej uprzednio tłuszczem blasze.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 109,0
Białko 2,4 g
Tłuszcz 4,9 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 14,7 g
Błonnik 0,9 g
Witamina C 0,3 mg
Witamina A 18,4 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.