Co się dzieje, gdy zjadamy posiłek? (WIDEO)
Reakcja organizmu na zjedzony posiłek
Maksymalne stężenie glukozy u ludzi zdrowych pojawia się w godzinę po rozpoczęciu spożycia pokarmów, wynosi ok. 140 mg/dl i powraca do wartości sprzed posiłku w czasie 2-3 godzin. Jeśli chodzi o wchłanianie węglowodanów to następuje ono 5-6 godzin po jedzeniu. Jak działa ten mechanizm?
Wydzielanie insuliny przez komórki B wysp Langerhansa oraz jej wpływ na komórki docelowe mają znaczenie dla prawidłowej regulacji stężenia glukozy we krwi. Jest ona wchłaniana w bliższej części jelita cienkiego, a potem metabolizowana w komórkach ustroju. Na czczo jej 60% jest pobierana przez tkankę tłuszczową, zaś po spożyciu węglowodanów tkanka mięśniowa przejmuje 50-70% jej wartości. Do procesu metabolizowania glukozy w komórkach wątroby, mięśniowych i tłuszczowych jest potrzebna insulina, zaś w tkance mózgowej i erytrocytach odbywa się to niezależnie.
Jakie mechanizmy działają w naszym organizmie po spożyciu posiłku? Więcej na ten temat powie nasz ekspert - prof. dr hab. Waldemar Karnafel, diabetolog.
Zobacz też: Benzoesan sodu - czy należy go unikać? (WIDEO)