3 z 8Zupy
Bogate w błonnik i witaminy, niskokaloryczne zupy mają tę zaletę, że tłumią apetyt i rozgrzewają organizm. Jakie zupy są najlepsze na zimę? Choć możemy kupić gotowe mrożone warzywa na zupę, to zwykle sposób wstępnej obróbki przed zamrożeniem pozbawił je wielu cennych witamin, przez co zawierają ich śladowe ilości. Dlatego warto gotować zupy samemu, najlepiej przygotowywać je na wywarze mięsnym, ponieważ zawarte w nim białko i tłuszcz pomogą przyswoić niektóre substancje, jak chociażby rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E, K. Poza tym, o ile latem można jeść chłodniki czy zupy owocowe, to w chłodne dni warto spożyć coś ciepłego, aby dodatkowo nie wychładzać organizmu. To sprawi, że zaczniemy podjadać i po sezonie nie zmieścimy się w ulubione ubrania.