Czosnek dobry dla serca

Ma intensywny smak i zapach, poprawia smak potraw, a w dodatku świetnie działa na układ odpornościowy. Okazuje się, że czosnek to nie tylko sposób na walkę z przeziębieniem, ale również groźnymi chorobami serca.

1. Czosnek a zdrowie układu krążenia

Naukowcy z Los Angeles Biomedical Research Institute wykazali, że ekstrakt z czosnku redukuje niebezpieczną blaszkę miażdżycową gromadzącą się w tętnicach, która jest przyczyną chorób serca. Składa się ona głównie z substancji tłuszczowych (przede wszystkim cholesterolu). Schorzenia układu krążeniowego są jedną z głównych przyczyn śmierci na całym świecie.

W eksperymencie wzięło udział 55 pacjentów w wieku 40-75 lat, u których stwierdzono początki problemów z sercem. Na początku testu zmierzono u nich ilość niebezpiecznej blaszki miażdżycowej. Jedna grupa codziennie przyjmowała placebo, a druga środek zawierający ekstrakt z czosnkiem. Po roku badacze sprawdzili stan tętnic uczestników badania.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Okazało się, że u pacjentów, którzy przyjmowali czosnek, proces kumulowania się blaszki miażdżycowej spowolnił się o około 80 proc. Poza tym zauważono, że istniejące przed eksperymentem złogi miażdżycowe zmniejszyły się.

Badanie pozwoliło na postawienie tezy, że to właśnie czosnek może pomóc w zmniejszaniu ryzyka chorób serca – spowalnia postęp miażdżycy i pomaga w leczeniu wczesnych stadiów niebezpiecznych schorzeń.

Jedzenie, które wspomaga pracę serca
Jedzenie, które wspomaga pracę serca [8 zdjęć]

Składniki przyjazne dla serca, które są zawarte w migdałach, to błonnik, witamina E, potas i magnez....

zobacz galerię

2. Zdrowie prosto z główki

Naukowcy po raz kolejny udowodnili, że czosnek to skarbnica prozdrowotnych składników. Zawiera substancje o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym, a bogactwo antyoksydantów świetnie wpływa na odporność. Warto włączyć czosnek do codziennego menu, nie tylko po to, by chronić się przed zarazkami, ale również obniżyć ryzyko wystapienia groźnych chorób. 

Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Connecticut w 2009 roku wykazali, że świeży czosnek reguluje ciśnienie tętnicze i ułatwia swobodny przepływ krwi. Z kolei eksperci z Tajwanu badający czosnek odkryli, że chroni on cukrzyków przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Nie ma wątpliwości, że dzięki czosnkowi można wspomóc zdrowie serca, ale naukowcom udało się nawet dowieść, że aromatyczne warzywo pomaga również mózgowi. Autorzy badań z Uniwersytetu  Missouri twierdzą, że czosnek zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z wiekiem, takich jak alzheimer czy parkinson. Warto więc dorzucić dodatkowy ząbek do codziennego jadłospisu, pamiętając, że najwięcej cennych składników znajduje się w świeżym czosnku.

Następny artykuł: Sposoby na obniżenie cholesterolu

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!