Trwa ładowanie...

Czy grillowane i wędzone jedzenie jest szkodliwe?

Lek. Mateusz Nawrocki
15.05.2019 14:24
Czy grillowane i wędzone jedzenie jest szkodliwe?
Czy grillowane i wędzone jedzenie jest szkodliwe? (123RF)

Kto z nas nie lubi grillowanego mięsa, wędzonych kiełbas i ryb? Wszystkie te potrawy kojarzą się z niepowtarzalnym smakiem, a w przypadku grilla z spotkaniami rodzinnymi. Nie od dzisiaj wiadomo, że wędzone potrawy jedzone w nadmiarze mogą być szkodliwe - mogą przyczyniać się do powstawania groźnych chorób.

Ale według naukowców jest również dość duże prawdopodobieństwo, że mogą mieć związek z zwiększeniem ilości zgonów u kobiet, które wygrały z nowotworem piersi.

Statystycznie rzecz biorąc, rak piersi jest jednym z najczęściej występujących nowotworów u kobiet na całym świecie. Wiele zależy od diagnostyki jaką dany kraj oferuje, jednak z uwagi na zaawansowane metody skriningowe jest szansa, że za pewien czas uda się ograniczyć zachorowalność na raka piersi u kobiet.

Grillowane mięso może być szkodliwe
Grillowane mięso może być szkodliwe (123RF)
Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 1"

Mięsa pieczone w wysokich temperaturach - głównie przez grillowanie, czy też smażenie na głębokim tłuszczu, mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworów - w tym raka piersi. Dzieje się tak przez wytwarzanie w tym procesie policyklicznych węglowodorów aromatycznych i heterocyklicznych amin - które są karcynogenami.

Jak zaznaczają naukowcy, do tej pory nikt nie zastanawiał się jak spożywanie takiego mięsa wpływa na przeżycie kobiet, które wygrały z rakiem piersi. Podstawą analizy było sprawdzenie jakie ilości mięsa grillowanego i wędzonego spożywały kobiety u których zdiagnozowano raka piersi. Tej samej analizy dokonano 5 lat później.

Według naukowców kobiety, które zadeklarowały większe spożycie wyżej wymienionych potraw miały większe o 23 procent ryzyko śmierci - ale nie tylko z powodu raka piersi - to wartości które odnoszą się do analizy spożywania tak przygotowanych mięs przed diagnozą choroby nowotworowej. Pod uwagę brano roczne ilości spożywanego mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego, a także ryb.

Analiza procentowa jest jedyną kwestią, jednak należy spojrzeć również na inny przekaz płynący z badań. Uwielbiane przez nas potrawy mogą być szkodliwe i przyczyniać się do rozwoju chorób, a nawet zmniejszenia przeżycia po ich wyleczeniu.

Oczywiście w kontekście tych badań rozważane są kwestie związane z grillowanymi potrawami, ale pamiętajmy, że w wielu pokarmach znajdują się toksyczne związki, metale ciężkie czy tez chemiczne substancje konserwujące. Przedstawiona analiza opiera się na badaniach i wywiadzie wśród kobiet u których zdiagnozowano raka piersi w latach 1996-1997.

Prawie 20 lat w technice leczenia i diagnostyki to bardzo wiele. Na pewno należałoby przeprowadzić podobne badania opierające się na diagnostyce kobiet z ostatnich lat, kiedy terapia i testy przesiewowe są na wyższym poziomie.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze