Trwa ładowanie...

Czynnik, który zwiększa ryzyko alzheimera. Narażasz się codziennie (WIDEO)

Zobacz film: "Czynnik, który zwiększa ryzyko choroby alzheimera"

Choroba Alzheimera jest jednym z bardziej zagadkowych schorzeń. Jest najczęściej występującym otępieniem, a mimo to jest nieuleczalna.

Naukowcy, na podstawie badań wyodrębniają kolejne czynniki, które mogą przyczyniać się do postępu choroby. Zobacz wideo i poznaj kolejny z nich.

Choroba Alzheimera to to postępująca, nieuleczalna chorobą, która niszczy neurony. Naukowcy próbują lepiej poznać tę chorobę i czynniki, które wpływają na jej rozwój.

Badacze z Uniwersytetu Kolumbia przeanalizowali dietę prawie 2226 emerytów na przestrzeni 7 lat. Okazuje się, że ryzyko zachorowania na demencję zwiększa się wraz z ilością spożywanego cukru.

Naukowcy brali pod uwagę zarówno cukier występujący w produktach, jak i dodawany oddzielnie. Badani, którzy dodawali do kawy lub herbaty więcej niż 2 i pół łyżeczki cukru byli o 54% bardziej narażeni na ryzyko wystąpienia demencji niż osoby, które nie słodziły.

Badacze zaobserwowali też, że ludzie którzy spożywali codziennie słodki sok owocowy mieli o 27% większe ryzyko zachorowania na Alzheimera. Kierownik badań sugeruje, że napoje zawierające dużo cukru mogą zwiększać ryzyko demencji.

Innymi czynnikami wpływającymi na ryzyko zachorowania są palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej, nadciśnienie, cukrzyca i otyłość.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.