Dieta antyrakowa - przepisy

Dieta antyrakowa pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Wpływ odżywiania na zdrowie jest znany i badany od lat. Niektóre pokarmy mają właściwości przeciwnowotworowe. Oczywiście nie istnieje jeden produkt czy suplement diety, który byłby w stanie samodzielnie zapobiegać chorobom nowotworowym. Ważna jest odpowiednia dieta antyrakowa, czyli dieta zrównoważona, zdrowa i bogata w pokarmy o działaniu przeciwnowotworowym. Oto kilka smacznych i zdrowych przepisów, które zmniejszą ryzyko chorób nowotworowych.

1. Dieta antyrakowa - smaczne i zdrowe przepisy

1.1. Zupa fasolowa z pesto

Zdrowe składniki odżywcze
Zdrowe składniki odżywcze

Umiejętne układanie jadłospisu wpłynie na jakość twoich posiłków, a racjonalna i prawidłowo zbilansowana...

zobacz galerię

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • 1 por,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 kabaczek,
  • 1 seler naciowy,
  • 2 ziemniaki,
  • garść zielonej fasolki szparagowej,
  • 3 łyżki stołowe białej fasoli z puszki,
  • 1 dojrzały pomidor.

Pesto:

  • 3 ząbki czosnku,
  • szklanka (ok. 150 g) świeżej bazylii,
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę. Rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek w rondlu lub w garnku. Podsmaż pora, cebulę, marchewkę, kabaczka i selera na dużym ogniu przez 5 minut.

  2. Wlej do 1,5 litra wody i posól. Dodaj ziemniaki i gotuj wszystko na małym ogniu przez 25 minut.

  3. Dodaj zieloną fasolkę, pomidory i białą fasolę. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

  4. Przygotuj pesto: zmiksuj bazylię i czosnek, dodając powoli oliwę z oliwek.

  5. Dodaj pesto do gotującej się zupy i gotuj przez dwie minuty.

Czosnek przyspiesza eliminację rakotwórczych toksyn z organizmu. Aby wykorzystać w pełni te właściwości przeciwnowotworowe, przed pokrojeniem czosnku rozgnieć ząbek nożem i zostaw na 10 minut. Pozwoli to na uwolnienie się wszystkich dobroczynnych substancji.

1.2. Sałatka z pstrąga z cytrusami

Składniki:

  • 250 g surowego pstrąga,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 czerwony grejpfrut,
  • 1 cytryna,
  • 1 limonka,
  • pietruszka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 cebula,
  • świeża kolendra,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Obierz pomarańcze i grejpfruta (dokładnie usuwając wszystkie białe włókna). Pokrój owoce na cienkie plasterki. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok z cytryny. Pokrój pstrąga i paprykę w kostkę. Poszatkuj drobno cebulę.

  2. Do salaterki wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, posól i popieprz do smaku. Wrzuć wszystkie składniki do salaterki, wymieszaj dokładnie i wstaw do lodówki na 6 godzin.

  3. Sałatkę podawaj przybraną świeżą kolendrą.

Cytrusy, a w szczególności grejpfrut, zwiększa ilość cząsteczek antynowotworowych w organizmie.

1.3. Kurczak z curry i kurkumą

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka, po 150 g każda,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 szalotki,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki stołowe nouc-mam (wietnamski sos rybny),
  • 2 łyżki stołowe cukru cassonade (lub ewentualnie brązowego cukru),
  • 2 szklaneczki mleczka kokosowego.

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Podsmaż pokrojony czosnek i szalotki na przez 2-3 minuty na dużym ogniu.

  2. Wrzuć na patelnię wszystkie pozostałe składniki, dodaj sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

  3. Pokrój kurczaka i od razu podawaj.

Kurkuma ma właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Aby w pełni je wykorzystać, należy dodać do niej odrobinę oleju i pieprzu.

1.4. Koktajl owocowy

Składniki:

  • 4 jogurty naturalne,
  • 3 łyżki stołowe cukru,
  • szklanka wody,
  • 250 ml czerwonych owoców (maliny, porzeczki, truskawki itd.) świeżych lub mrożonych,
  • 250 g kruszonego lodu.

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Podawaj od razu.

Czerwone owoce (borówki, truskawki, maliny, żurawina, porzeczki, jeżyny) mają silne działanie przeciwnowotworowe. Zimą można je jeść mrożone.

Choroby nowotworowe stanowią jedną z najczęstszych przyczyn zgonów osób poniżej 65 roku życia. Prawidłowo zrównoważona dieta antyrakowa, inaczej dieta przeciwnowotworowa, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Posiłki bogate w produkty o właściwościach przeciwnowotworowych, bogate w witaminy, przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze, są nie tylko zdrowe, lecz także smaczne. Wypróbuj powyższe przepisy i ciesz się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!