Zdrowa dieta odchudzająca dla nastolatka

Dieta dla nastolatka musi być zrównoważona i urozmaicona. Jej kaloryczność nie powinna spadać poniżej 1500 kcal. W okresie wzrostu i dojrzewania zwłaszcza dziewczęta narażone są na niedobory pokarmowe. Często nie są zadowolone ze swojej sylwetki. Próbując to zmienić, stosują drastyczne diety odchudzające i eliminują większość produktów spożywczych z jadłospisu. Jednak w odchudzaniu nastolatka trzeba zachować zdrowy rozsądek. Zdrowa dieta nie powinna wykluczać składników odżywczych, potrzebnych organizmowi.

spis treści

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

1. Właściwości diety nastolatka

Dieta bogata w składniki odżywcze
Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych...

zobacz galerię

Okres dojrzewania to szczególny czas w rozwoju człowieka. Młodzież w tym okresie, zwłaszcza płeć żeńska, jest często niezadowolona ze swojej figury. Aby mieć

szczupłą sylwetkę , dziewczęta często stosują drastyczne odchudzanie. Przez niewiedzę doprowadzają organizm do stanu niedożywienia, a stąd prosta droga do anoreksji . Odchudzanie nastolatka powinno być oparte na wszystkich składnikach odżywczych, niezbędnych organizmowi, a więc na węglowodanach , białkach i tłuszczach.

Jeśli nastolatek nie ma siły utrzymać drastycznej diety, dochodzi wówczas do efektu jo-jo i powrotu wagi sprzed momentu odchudzania. Czasami z powodu niewłaściwego odżywiania może rozwinąć się nadwaga. Wtedy najwłaściwsze postępowanie to bezpieczne odchudzanie pod okiem dietetyka, a nie stosowanie radykalnej głodówki.

W okresie dojrzewanie o rozregulowanie metabolizmu organizmu jest dość łatwo. Spowolnienie przemiany materii może nastąpić w efekcie niskiej podaży energii. Dlatego ważna jest zdrowa dieta, która dostarcza witamin, minerałów i składników odżywczych. Tylko taka dieta nastolatka zapobiegnie anemii, a co za tym idzie – łamliwości paznokci, suchości włosów i bladości cery. Bezpieczne i zdrowe odchudzanie, nawet jeśli masz nadwagę, nie może ograniczać żelaza i wapnia, pierwiastków niezmiernie potrzebnych organizmowi w okresie wzrostu.

Dieta dla nastolatka powinna opierać się na wykryciu błędów żywieniowych, uregulowaniu posiłków oraz wykluczeniu podjadania słodyczy, chipsów, frytek, fast foodów i popijaniu słodkich napojów gazowanych.

2. Przykładowy jadłospis diety dla nastolatka

Jeśli masz nadwagę i zastanawiasz się, jak schudnąć, powinieneś pamiętać, że głodówka nie jest najlepszym rozwiązaniem problemu. W każdym posiłku powinny znaleźć się produkty białkowe, węglowodany i tłuszcze. Podstawę zdrowej diety w odchudzaniu nastolatka powinny stanowić produkty wielozbożowe z pełnego przemiału, zawierające węglowodany złożone. W diecie nastolatka nie może też zabraknąć produktów białkowych, a więc chudego nabiału, jajek, mięsa i wędliny.

W każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa i niewielki dodatek tłuszczu, np. masło, oliwa, a nawet orzechy czy migdały. Zdrowa dieta na deser powinna zalecać owoce, które są bogatym źródłem witamin i cukrów. Aby zrzucić zbędne kilogramy, dietę dla nastolatka należy połączyć z aktywnością fizyczną.

  • Śniadanie: najlepiej zacząć dzień od dwóch kromek chleba razowego – orkiszowego, na których znaleźć się powinien ser biały lub żółty, kilka liści sałaty oraz parę plastrów pomidora. Do tego podawać jogurt owocowy (150 g) oraz kawę zbożową z mlekiem 1,5%.
    Drugie śniadanie: w tej roli idealnie sprawdzi się 1 kromka chleba razowego z cienką warstwą masła, 2 plasterkami drobiowej wędliny oraz sałatą. Dodatkowo podać szklankę owocowej maślanki i niewielką kiść winogron.
  • Obiad: jako główne danie dnia zaserwować można pieczeń z piersi indyka (120 g), przyrządzoną z sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem. Posiłek uzupełnić ½ opakowania mrożonej zielonej fasolki (ewentualnie z 1 łyżeczką masła) oraz ½ woreczka kaszy gryczanej.

Jak przygotować danie? Pierś z indyka natrzyj ziołami, czosnkiem oraz oliwą z oliwek, a następnie owiń szczelnie folią i wstaw do piekarnika lub na grill. Po upieczeniu, mięso dopraw koperkiem i sokiem z cytryny. Fasolkę ugotuj i rozpuść na niej 1 łyżeczkę masła oraz przygotuj kaszę. Do picia zaserwuj wodę mineralną.

  • Podwieczorek: powinien być lekki, np. 150 g jogurtu naturalnego z 1 łyżeczką rodzynek i słonecznika.
  • Kolacja: jako ostatni posiłek dnia można podać małą główkę gotowanego brokułu z 2 łyżkami startego parmezanu oraz szklanką świeżego soku pomarańczowego.

Chęć szybkiej utraty wagi może zmotywować nastolatka do drastycznej kuracji odchudzającej - rygorystyczna dieta nie jest jednak dobrym wyborem dla młodego człowieka. Rozsądne odchudzanie przynosi lepsze i trwalsze efekty.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy