5 z 7Warzywa kapustne, mniszek i czosnek
Izotiocyjaniany, powstające z glukozynolanów kapusty, sprzyjają detoksykacji wątroby. W brukselce znajdziemy glukozynolany i siarkę. Te składniki powodują uwalnianie przez wątrobę enzymów, które blokują toksyny. Dzięki temu nie dochodzi do uszkodzeń organów wewnętrznych, jakie może powodować niezdrowe żywienie.
Mniszek lekarski, rosnący obficie na trawnikach, ma również zbawienny wpływ na zdrowie. Herbatka z korzenia mniszka sprzyja szybszemu rozkładaniu tłuszczów i wytwarzaniu aminokwasów. Ułatwia pozbywanie się zanieczyszczeń z organizmu.
Czosnek dodaje potrawom pikanterii. Oprócz świetnego smaku, ma również szereg właściwości dla zdrowia. Aktywuje enzymy wątrobowe. Dzięki temu toksyny są szybciej wypłukiwane przez organizm. Bogactwo minerałów, takich jak selen czy siarka, to kolejne atuty czosnku. W połączeniu z zawartą w nim allicyną świetnie oczyszczają wątrobę.
Zobacz też: Grzybica jelit