Komosa - charakterystyka, rodzaje, właściwości, komosa w kuchni

Na świecie występuje ponad 100 różnych gatunków komosy, spośród których najbardziej popularna jest komosa ryżowa. Uwielbiana przez miłośników zdrowego odżywiania quinoa jest bardzo odżywcza, ale warto wiedzieć również o innych odmianach tej rośliny, takich jak komosa biała czy komosa rózgowa.

Komosa - charakterystyka

Komosa to określenie używane dla wielu roślin należących do rodziny komosowatych. W Polsce występuje ponad 30 różnych odmian komosy, a na świecie jest ich ponad 100. Wiele roślin komosowatych to pospolite chwasty, ale są wśród nich również bardzo wartościowe dla człowieka gatunki.

Polecane wideo:

Komosa - rodzaje

Najbardziej znanym gatunkiem jest komosa biała, czyli lebioda. Roślina ta występuje na terenie całego kraju i jest chwastem. Bywa ona nazywana pokarmem dla biedoty, ponieważ w przeszłości na przednówku biedne wiejskie rodziny, którym brakowało pożywienia, sięgały właśnie po rosnącą niemalże wszędzie lebiodę. Nic dziwnego – komosa biała jest bardzo wartościową rośliną - zawiera białko, żelazo oraz wiele witamin (w tym witaminy A i C).

W smaku przypomina szpinak. Wielu wielbicieli dzikich roślin uważa nawet, że jest od niego smaczniejsza. Warto wiedzieć, że korzeń i ziele lebiody mają właściwości lecznicze. Napar z liści można stosować dla złagodzenia kaszlu i leczenia zapalenia oskrzeli albo zewnętrznie – na rany skóry.

Z drugiej strony należy pamiętać o tym, że starsze liście i nasiona komosy białej mogą mieć działanie fotouczulające, nie należy więc spożywać ich przed wystawieniem się na działanie słońca. Może ona także wywoływać alergię u osób uczulonych na pyłki. Dozwolone jest spożywanie wyłącznie młodych liści i nasion. Przegięte w dół listki mogą wskazywać na obecność mszyc.

Komosa czerwonawa to roślina występująca na półkuli północnej, również w Polsce. Już od czasów prehistorycznych była uprawiana jako roślina jadalna – spożywano jej liście, a z nasion robiono mąkę i kaszę. Jednak podobnie jak w przypadku komosy białej, należy wybierać wyłącznie młode liście i nasiona.

Warto również wspomnieć o komosie rózgowej, która może pięknie ozdobić ogród, ale nie tylko. Owoce komosy rózgowej przypominają nieco truskawki i są jadalne. Do spożycia nadają się również liście tej rośliny.

11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej

Zawierają one selen, miedź, cynk, mangan oraz witaminy C, A, B i PP. Dzięki tak bogatemu składowi obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu...

Komosa ryżowa - właściwości

Komosa ryżowa, czyli „złote zboże Inków”, to najbardziej znany rodzaj komosy, zaliczany nawet do superfood, czyli produktów spożywczych o niezwykłych wartościach odżywczych. Dlaczego? Głównie ze względu na to, że w 20 proc. składa się z pełnowartościowego białka, zawiera też witaminy i minerały. Quinoa jest też bogata w błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe i nie zawiera glutenu.

Świetnie zastępuje ryż i inne kasze, a nawet płatki owsiane. Smak i bogactwo cennych substancji sprawiły, że komosa ryżowa stała się bardzo popularna wśród osób interesujących się zdrowym stylem życia na całym świecie. Jest uprawiana w Ameryce Południowej ze względu na sprzyjający klimat. W Polsce istnieje kilka gospodarstw ekologicznych zajmujących się jej uprawą.

Komosa ryżowa jest bardzo polecana wegetarianom i weganom, ponieważ jest świetnym roślinnym źródłem białka. Quinoa jest lekkostrawna, dlatego nadaje się dla dzieci, osób starszych oraz kobiet w ciąży. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu, może być elementem diety osób z celiakią. Sprawdza się również w diecie odchudzającej, ponieważ dostarcza sporo wartości odżywczych.

W sklepach z żywnością ekologiczną można spotkać 3 rodzaje komosy ryżowej: białą, czerwoną i czarną. Różnią się nieznacznie smakiem, dlatego warto spróbować każdego rodzaju. Komosa o białych ziarnach ma delikatny smak i bardzo pęcznieje w czasie gotowania. Czarna i czerwona komosa mają wyraźniejszy smak i są bardziej chrupiące po ugotowaniu.

Komosa - zastosowanie w kuchni

Młode liście wszystkich gatunków komosy nadają się do spożycia. Są bogate w witaminę C, beta-karoten oraz białko. Z powodzeniem można ich używać do sałatek z różnymi świeżymi warzywami. Liście komosy można jeść tak samo jak szpinak, czyli podsmażać na patelni z dodatkiem masła i czosnku, a następnie serwować do obiadu. Sprawdzą się również jako składniki różnego rodzaju farszów do tart, pierogów, naleśników czy pieczonych warzyw (np. papryki, cukinii). Jadalne są też nasiona komosy, z których można przygotować kaszę lub zmielić je na zdrową mąkę.

Najwięcej możliwości daje jednak komosa ryżowa. Na początek ziarna komosy ryżowej należy opłukać 2–3 razy i odcedzić na sicie, a następnie ugotować w dwóch objętościach wody (może być jej trochę więcej lub mniej – zależnie od naszych preferencji). Gotuje się ją pod przykryciem przez około 12–15 minut. Następnie można ją odstawić na kolejne 15 minut.

Komosa ryżowa dobrze zastępuje ziemniaki, ryż i kaszę do obiadu. Można ją podawać z sosem warzywnym, mięsem czy rybami. Dobrze sprawdza się w zapiekankach, zupach i sałatkach.

Quinoa jest niezwykle uniwersalna, ponieważ dobrze smakuje zarówno w wytrawnych daniach, jak i słodkich przysmakach. Nie wiesz, co przyrządzić z tego produktu? Wypróbuj 7 pomysłów na dania z komosą ryżową.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta online

~Monika1115 • ostatni post 15 godzin temu

3

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Cancer Institute w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że dieta bogata w produkty sojowe może chronić kobiety przed rakiem piersi. Wyniki badań zostały (...) ona w formie przetworzonej w przekąskach, ciasteczkach i alternatywach dla...

Produkty żywnościowe

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

Gałka muszkatołowa Idealna do aromatyzowania sosów, grzańca i świątecznych ciast gałka muszkatołowa ma też drugie oblicze.Jednak duże ilości przyprawy mogą wywołać halucynacje, wymioty, ataki padaczki, a w drastycznych przypadkach nawet śmierć. Amatorzy...

Produkty żywnościowe

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe?

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Odtwórz wideo

Fitbatony - czy naprawdę są takie zdrowe? Batony muesli i inne polecane osobom dbającym o swoje zdrowie są reklamowane jako dobry zamiennik czekoladowych słodyczy. Czy dbając o linię, również powinniśmy sięgać po fitbatony? Poznaj bliżej ich skład i wartości...

Produkty żywnościowe

Najskuteczniejsze produkty żywnościowe w walce z rakiem

Najskuteczniejsze produkty żywnościowe w walce z rakiem

Walka z rakiem Rak to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów na całym świecie. W krajach o średnich i niskich dochodach jest powodem śmierci aż w 70 proc. przypadków. To choroba, która nie pyta o wiek czy płeć, bo rozwija się zarówno u kobiet, jak i mężczyzn,...

Produkty żywnościowe

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit

: dieta bogata w przetworzone produkty, siedzący tryb życia, brak warzyw i owoców w diecie. Problemy układu pokarmowego mogą być także spowodowane (...) w jadłospisie. Na początek należy sprawdzić, czy reakcji alergicznych nie wywołuje...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...