Koronawirus: Czy warzywa i owoce z Włoch mogą przenosić niebezpieczny wirus z Chin? [WIDEO]
Koronawirus w Polsce zatacza coraz szersze kręgi. Wiele osób w obawie przed zarażeniem niebezpiecznym wirusem z Chin woli nie kupować produktów importowanych np. z Włoch, gdzie mamy do czynienia z ogniskami koronawirusa.
- Klienci zadają wiele pytań o to, czy zarażą się ziemniakami i marchewką z Włoch. Szczerze mówiąc, też się nad tym zastanawiamy. Teoretycznie ktoś mógł na te warzywa czy owoce kichnąć lub kaszlnąć. Odpowiadamy, że nie wiemy, ale sama nie kupiłabym czosnku z Włoch – mówi Ania Woźniak, pracownica jednego z dyskontów.
Wątpliwości ma również Michał Kołodziejczak, lider AgroUnii, który zwrócił się do ministra rolnictwa z pytaniem, czy istnieje ryzyko sprowadzenia koronawirusa do Polski poprzez import warzyw i owoców oraz "wskazanie, jakiego rodzaju działania zostały przedsięwzięte, aby ograniczyć ryzyko zarażenia się koronawirusem poprzez nieświadomą konsumpcję produktów pochodzących ze stref objętych epidemią".
Czy warzywa i owoce mogą być nośnikiem wirusa i czy bezpieczne jest konsumowanie surowych produktów z obszarów objętych epidemią koronawirusa? Na pytania nurtujące naszych odbiorców odpowiedział dr Paweł Grzesiowski.
Zobacz także: Koronawirus - jak się ustrzec przed niebezpiecznym wirusem? Instrukcja mycia rąk
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
KORONAWIRUS. WSZYSTKO, O CZYM MUSISZ WIEDZIEĆ
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.