Kuchnia arabska

Kuchnia arabska charakteryzuje się zamiłowaniem do zdrowego jedzenia i wspólnego spożywania posiłków. Dania arabskie wykorzystują lokalne składniki, w tym ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, mleko i bakalie. Ważną rolę w tradycyjnej kuchni arabskiej odgrywają również zioła i przyprawy. Ze względu na to, że wielu mieszkańców krajów arabskich osiedla się w krajach europejskich, również w Polsce możemy spotkać takie arabskie dania, jak falafel czy kuskus.

Polecane wideo:

1. Charakterystyka kuchni arabskiej

Dla kultur Bliskiego Wschodu ogromne znaczenie ma wspólne spożywanie posiłków w gronie rodzinnym. To wspaniała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Tradycyjnie, każdy posiłek był jedzony razem, jednak obecnie, ze względów praktycznych, w wielu rodzinach śniadanie ma nieco luźniejszy charakter. Wspólne biesiadowanie zostało ograniczone do obiadu, który stanowi największy i najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia.

Osoba udająca się do krajów arabskich powinna pamiętać, że muzułmanie nie jedzą wieprzowiny i nie piją alkoholu. Składniki tradycyjnych potraw arabskich to zazwyczaj jagnięcina, cielęcina, drób, ryż, gotowane warzywa z sosem pomidorowym. Wszystko doprawiane jest tradycyjnymi przyprawami arabskimi. W kuchni tej pojawiają się składniki i dania arabskie mniej znane dla kultur Zachodu, np. zupa z soczewicy, bób, olej sezamowy, oliwki, ser feta i daktyle. Ogromną popularnością cieszy się wśród Arabów herbata i kawa.

Mentalność Arabów pod pewnymi względami przypomina stosunek do życia Polaków. Wśród Arabów obowiązuje reguła „zastaw się, a postaw się” – przedstawiciele tej nacji chętnie przyjmują gości i starają się zaoferować do jedzenia to, co mają najlepszego. Kuchnia arabska jest bardzo niejednolita, ale stanowi ciekawą propozycję kulinarną dla miłośników wegetarianizmu, gdyż oferuje dużo dań z warzyw. Arabowie są bardzo oszczędni, jeśli chodzi o etap przygotowywania posiłków – żaden ze składników nie może się zmarnować.

2. Składniki potraw arabskich

Na ukształtowanie się kuchni arabskiej wpływ miała tradycyjna kuchnia śródziemnomorska, Bliskiego Wschodu i indyjska. Charakterystyczne dla niej składniki to między innymi:

  • ryby;
  • cielęcina i jagnięcina;
  • łagodne i ostre sosy;
  • mięta;
  • cebula;
  • ryż;
  • sezam;
  • masło;
  • ser;
  • chleb;
  • jogurt;
  • herbata;
  • owoce cytrusowe, daktyle, figi, morele i granaty;
  • warzywa (ogórek, bakłażan, sałata, cukinia, pomidor, papryka, bób, soczewica).

Kraje arabskie znane są ze swego zamiłowania do ziół i przypraw. Najpopularniejsze przyprawy arabskie to:

  • kurkuma;
  • cynamon;
  • curry;
  • szafran;
  • czosnek;
  • ziele angielskie;
  • tymianek;
  • pietruszka;
  • gałka muszkatołowa;
  • anyż;
  • kardamon;
  • kminek;
  • czarny pieprz.

3. Tradycyjne potrawy arabskie

Różne kraje Bliskiego Wschodu mają swoje własne, tradycyjne dania. Tradycyjne potrawy arabskie to między innymi:

  • falafel – popularne wegetariańskie danie, są to smażone kulki z bobu lub ciecierzycy, z sezamem;
  • hummus – dip podawany z warzywami lub chlebem pita, przygotowywany z gotowanej i utartej ciecierzycy, ziaren sezamu, czosnku i przypraw;
  • kuskus – tradycyjna potrawa marokańska, w której skład wchodzą ziarna pszenicy twardej, smażone warzywa, w tym rzepa, ziemniaki, dynia oraz baranina lub mięso z kurczaka.

Kuchnia arabska jest niezwykle różnorodna i ciekawa, jednak nie jest jeszcze w pełni doceniona w Europie i Ameryce. Powszechnie znane jest zaledwie kilka jej tradycyjnych składników i potraw.

Komentarze (3)
~WyspiarzMaciek
~WyspiarzMaciek

Fajny artykuł ale mam zastrzeżenia co do wymienionych przypraw a właściwie nie wymienionych. Kumin czyli kmin rzymski to przecież podstawa i nie mylić z kminkiem. Poza tym kuskus to przede wszystkim kasza a nie potrawa. Pozdrawiam

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia arabska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia arabska
Kuchnia skandynawska

Smaki Skandynawii

Smaki Skandynawii

Kuchnia skandynawska jest niezwykle bogata w ryby. W zależności od sezonu ryby są odpowiednio przygotowywane, wędzone, konserwowane lub suszone.

Kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Wietnamczycy nie zapominają również o świeżych ziołach i owocach morza.

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska - galeria

Kuchnia meksykańska - galeria

Tradycyjne guacamole przyrządza się z awocado, limonki i soli. Można wzbogacić sos aromatycznymi przyprawami, pomidorami, papryczką chili, cebulą oraz czosnkiem.

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia turecka

Tureckie przysmaki

Tureckie przysmaki

Popularna nie tylko w kuchni tureckiej, również ormiańskiej, bułgarskiej - baklava jest tradycyjnym deserem z ciasta francuskiego przełożona orzechami z dodatkiem miodu.

Zupy

Zupa fasolowa arabska

budulca mięśni - oraz wzbogaca ją o węglowodany złożone ważne dla utrzymania energii w ciągu aktywnego dnia. Potrawa idealna dla osób dbających o linię i lubiących orientalną kuchnię.

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.