Kuchnia arabska

Kuchnia arabska charakteryzuje się zamiłowaniem do zdrowego jedzenia i wspólnego spożywania posiłków. Dania arabskie wykorzystują lokalne składniki, w tym ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, mleko i bakalie. Ważną rolę w tradycyjnej kuchni arabskiej odgrywają również zioła i przyprawy. Ze względu na to, że wielu mieszkańców krajów arabskich osiedla się w krajach europejskich, również w Polsce możemy spotkać takie arabskie dania, jak falafel czy kuskus.

Charakterystyka kuchni arabskiej

Dla kultur Bliskiego Wschodu ogromne znaczenie ma wspólne spożywanie posiłków w gronie rodzinnym. To wspaniała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Tradycyjnie, każdy posiłek był jedzony razem, jednak obecnie, ze względów praktycznych, w wielu rodzinach śniadanie ma nieco luźniejszy charakter. Wspólne biesiadowanie zostało ograniczone do obiadu, który stanowi największy i najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia.

Polecane wideo:

Osoba udająca się do krajów arabskich powinna pamiętać, że muzułmanie nie jedzą wieprzowiny i nie piją alkoholu. Składniki tradycyjnych potraw arabskich to zazwyczaj jagnięcina, cielęcina, drób, ryż, gotowane warzywa z sosem pomidorowym. Wszystko doprawiane jest tradycyjnymi przyprawami arabskimi. W kuchni tej pojawiają się składniki i dania arabskie mniej znane dla kultur Zachodu, np. zupa z soczewicy, bób, olej sezamowy, oliwki, ser feta i daktyle. Ogromną popularnością cieszy się wśród Arabów herbata i kawa.

Mentalność Arabów pod pewnymi względami przypomina stosunek do życia Polaków. Wśród Arabów obowiązuje reguła „zastaw się, a postaw się” – przedstawiciele tej nacji chętnie przyjmują gości i starają się zaoferować do jedzenia to, co mają najlepszego. Kuchnia arabska jest bardzo niejednolita, ale stanowi ciekawą propozycję kulinarną dla miłośników wegetarianizmu, gdyż oferuje dużo dań z warzyw. Arabowie są bardzo oszczędni, jeśli chodzi o etap przygotowywania posiłków – żaden ze składników nie może się zmarnować.

Składniki potraw arabskich

Na ukształtowanie się kuchni arabskiej wpływ miała tradycyjna kuchnia śródziemnomorska, Bliskiego Wschodu i indyjska. Charakterystyczne dla niej składniki to między innymi:

  • ryby;
  • cielęcina i jagnięcina;
  • łagodne i ostre sosy;
  • mięta;
  • cebula;
  • ryż;
  • sezam;
  • masło;
  • ser;
  • chleb;
  • jogurt;
  • herbata;
  • owoce cytrusowe, daktyle, figi, morele i granaty;
  • warzywa (ogórek, bakłażan, sałata, cukinia, pomidor, papryka, bób, soczewica).

Kraje arabskie znane są ze swego zamiłowania do ziół i przypraw. Najpopularniejsze przyprawy arabskie to:

  • kurkuma;
  • cynamon;
  • curry;
  • szafran;
  • czosnek;
  • ziele angielskie;
  • tymianek;
  • pietruszka;
  • gałka muszkatołowa;
  • anyż;
  • kardamon;
  • kminek;
  • czarny pieprz.

Tradycyjne potrawy arabskie

Różne kraje Bliskiego Wschodu mają swoje własne, tradycyjne dania. Tradycyjne potrawy arabskie to między innymi:

  • falafel – popularne wegetariańskie danie, są to smażone kulki z bobu lub ciecierzycy, z sezamem;
  • hummus – dip podawany z warzywami lub chlebem pita, przygotowywany z gotowanej i utartej ciecierzycy, ziaren sezamu, czosnku i przypraw;
  • kuskus – tradycyjna potrawa marokańska, w której skład wchodzą ziarna pszenicy twardej, smażone warzywa, w tym rzepa, ziemniaki, dynia oraz baranina lub mięso z kurczaka.

Kuchnia arabska jest niezwykle różnorodna i ciekawa, jednak nie jest jeszcze w pełni doceniona w Europie i Ameryce. Powszechnie znane jest zaledwie kilka jej tradycyjnych składników i potraw.

Komentarze (4)
~WyspiarzMaciek
~WyspiarzMaciek ponad rok temu

Fajny artykuł ale mam zastrzeżenia co do wymienionych przypraw a właściwie nie wymienionych. Kumin czyli kmin rzymski to przecież podstawa i nie mylić z kminkiem. Poza tym kuskus to przede wszystkim kasza a nie potrawa. Pozdrawiam

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia arabska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Narkotyki

~raven164564 • ostatni post wczoraj

3
Artykuły Kuchnia arabska
Kuchnia arabska

Co siedzi w kebabie?

Co siedzi w kebabie?

Masz czasami ochotę na kebaba? Najczęściej sięgamy po niego, gdy brakuje nam pomysłu na ciepły obiad lub dopada nas ochota na fast food. Jest jednym z ulubionych "szybkich" dań Polaków. Wiele osób uważa jednak, że jest tuczący i niezdrowy, i woli przygotowywać...

Zupy

Zupa fasolowa arabska

budulca mięśni - oraz wzbogaca ją o węglowodany złożone ważne dla utrzymania energii w ciągu aktywnego dnia. Potrawa idealna dla osób dbających o linię i lubiących orientalną kuchnię.

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Zboża

Kasza kuskus

Kasza kuskus

kuskus w ostatnich latach stała się bardzo popularna i można ją znaleźć w kuchniach wielu Polaków. Jej sukces to zasługa smaku, uniwersalności (...) , ale także jako składnik sałatek. Tabbouleh to tradycyjna sałatka arabska,...

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Wietnamczycy nie zapominają również o świeżych ziołach i owocach morza.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).