Kuchnia tajska

Kuchnia tajska łączy dwie najważniejsze zasady mieszkańców Tajlandii - przyjemność i harmonię. Duży wpływ na potrawy tajskie mają sąsiednie państwa, głównie Chiny, Laos, Birma i Indie, które wniosły do kuchni Tajlandii swoje przysmaki. Dania tajskie tworzone są zgodnie z zasadą pięciu smaków. Potrawy kuchni tajskiej powinny mieć w sobie ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność. Ta zasada nawiązuje do harmonii, uznawanej przez Tajów za istotę tradycyjnej kuchni, jak i innych aspektów życia.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Specyfika kuchni tajskiej

Kuchnia tajska opiera się na naturalnym bogactwie przypraw i ziół. Jest też zróżnicowana pod względem produktów i składników używanych w danym regionie.

Smaki tajskiego orientu

Znaną na całym świecie kwaśną zupę tajską moża zjeść niemal wszędzie. Jednak każdy, kto miał okazję spróbować ją w Tajlandii przyzna, że okoliczny klimat...

Potrawy tajskie opierają głównie na takich produktach, jak mleko kokosowe i owoce morza. Najostrzejsze dania przyrządza się w północno-wschodniej części Tajlandii i charakteryzują się bardzo dużą zawartością chili oraz mieszanką wyrazistych przypraw. Popularnym daniem w tym rejonie kraju jest larb, czyli pikantna sałatka przyrządzona z mięsa, cebuli, chili oraz tom saep – pikantno-kwaśna zupa.

Oprócz rozmaitości i bogactwa przypraw, kuchnię azjatycką wyróżnia niezliczona ilość metod i sposobów gotowania jedzenia. Dawniej do przyrządzania potraw nie używano metalowych naczyń, a jedynie glinianych. W miarę rozkwitania sztuki kulinarnej zaczęły pojawiać się nowocześniejsze naczynia, takie jak woki czy naczynia do gotowania na parze.

Przepisy kulinarne z kuchni tajskiej

Potrawy tajskie opierają się na zrównoważeniu pięciu smaków. Równowagę między nimi zachowuje się, stosując takie produkty, jak: ryż, kokos, limonka, papryczka chili, imbir, czosnek. W całym kraju jako główne danie zawsze serwowany jest ryż z rozmaitymi dodatkami. Najpopularniejszy jest ryż jaśminowy, który charakteryzuje się pięknym aromatem i delikatnym smakiem. Wszelkie dodatki mięsne czy rybne przyprawia się aromatycznnymi ziołami oraz charakterystycznymi przyprawami.

Zupa ostro-kwaśna z krewetkami

Składniki:
400 g nieobranych krewetek, 1,5 l rybnego bulionu, 1 łyżka oleju roślinnego, łodyga trawy cytrynowej, zielona i czerwona papryczka chili, 1 limonka, łyżka tajskiego sosu rybnego, młoda cebulka, 1 łyżka kolendry do przybrania, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Krewetki należy obrać, a pancerzyki zachować. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pancerzyki do chwili, aż się zaróżowią. Następnie wlać bulion. Dorzucić startą skórkę z połowy limonki (wcześniej wyparzonej). Poczekać do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Wrzucić krewetki, wlać sos rybny, wycisnąć sok z limonki i gotować wszystko 5-7 minut. Doprawić do smaku. Posypać kolendrą.

Brokuły w sosie ostrygowym

Składniki:
3 brokuły,
 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych, 
3 szalotki,
 3 ząbki czosnku,
 2 łyżki wina ryżowego,
 6 łyżek sosu ostrygowego, 
1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu, 
1 łyżeczka oleju chili.

Sposób przygotowania:
Brokuły należy dokładnie umyć. Zalać wrzątkiem na 30 sekund, a następnie dokładnie odsączyć z wody. W woku z olejem podsmażyć posiekane szalotki i czosnek do chwili, aż uzyskają złoty kolor. Dodać następnie brokuły i smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać wino i sos ostrygowy.

Kuchnia azjatycka jest zróżnicowana. Wiele potraw tajskich wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania i przystrajania potraw, np. kwiatami lub pięknie wycinanymi warzywami. Jest to nurt kuchni pałacowej. Dania tajskie poprzez swoją świeżość zdobyły swoich fanów na innych kontynentach. Jest to zdrowa kuchnia, którą często serwują polskie restauracje.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia tajska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia tajska
Kuchnia tajska

Smaki tajskiego orientu

Smaki tajskiego orientu

Znaną na całym świecie kwaśną zupę tajską moża zjeść niemal wszędzie. Jednak każdy, kto miał okazję spróbować ją w Tajlandii przyzna, że okoliczny klimat i wspaniałe składniki tworzą niepowtarzalną całość.

Kuchnia tajska

Zupa tajska - przepisy, wartości odżywcze

Zupa tajska - przepisy, wartości odżywcze

egzotycznymi smakami. Takim orientalnym akcentem jest zupa tajska, która jest jednym z najpopularniejszych dań wśród mieszkańców Tajlandii. Zupa (...) tajska - przepisy Produkty, które stosuje się do przygotowywania...

Zupy

Tajska zupa z kurczakiem

Tajska zupa z kurczakiem

W kuchni tajskiej ciekawe jest łączenie elementów. Egzotyczna zupa zawiera kokos, kurczaka i pieczarki.

Kuchnie świata

Co jeść na mieście, czyli najzdrowsze dania kuchni świata

Co jeść na mieście, czyli najzdrowsze dania kuchni świata

desery są niezwykle finezyjne, ale też tuczące. Dobrym wyborem będą pralinki z gorzkiej czekolady albo porcja tarty z jabłkami. Kuchnia tajska Dania (...) karty kuszą różnymi smakołykami. Nie wiesz, co zamawiać na mieście?...

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.