Kwas z buraków

Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę zdrowy napój, możesz wypróbować sok z buraków, są one bowiem cennym źródłem witaminy B i C, zawierają kwas foliowy, karoten oraz betaninę - barwnik odpowiedzialny za czerwoną barwę buraków. Ponadto wspomagają one proces trawienia, wzmacniają organizm oraz podnoszą odporność.

Składniki:

  • pół kg buraków,
  • 2,5 litra letniej, przegotowanej wody,
  • łyżeczka soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łodyżka kopru,
  • sucha kromka razowego chleba (lub sama skórka).

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sposób przygotowania:

Umyj buraki, pokrój w talarki, a następnie włóż do kamiennego garnka i dodaj przyprawy. Wszystko zalej wodą. Na wierzch połóż chleb, a na to talerzyk, by nic nie wypływało ponad poziom płynu. Chleb wyjmij na drugi dzień, ale pozostałe składniki trzymaj w garnku w ciepłym miejscu przez 4-5 dni. Po tym czasie zawartość garnka przelej do słoika i przechowuj w lodówce.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 87,9
Białko 3,3 g
Tłuszcz 0,5 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 21,4 g
Błonnik 4,1 g
Witamina C 11,6 mg
Witamina A 2,0 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!