Macerowanie

Macerowanie to procedura wykorzystywana w kuchni w celu złamania smaku żywności za pomocą cieczy. Podczas macerowania surowa lub suszona żywność namaczana jest w cieczy takiej jak alkohol, olej, oliwa z oliwek, herbata, ocet itp. Ta technika gotowania sprawia, że żywność staje się bardziej aromatyczna, miękka, krucha i delikatna. Macerowanie owoców
 wymaga jedynie dodania cukru, gdyż owoce same w sobie zawierają dużą ilość wody i soków. Dzięki maceracji przygotowuje się między innymi nalewki z owoców.

1. Na czym polega macerowanie?

Macerowanie to świetny sposób na nadanie żywności kruchości i delikatności. Proces ten stosuje się również w celu aromatyzacji mięsa, warzyw czy też owoców. Wymaga niewiele czasu, a może sprawić, że przygotowywana przez nas żywność stanie się niezwykle smaczna. Z łaciny, „maceratus” znaczy „zmiękczyć”. Termin ten jest używany w wielu zawodach, chemii, medycynie, chociaż jest to również jedna z technik gotowania. W kuchni, maceracja zazwyczaj również dodaje smaku żywności, poprzez wykorzystanie środków zapachowych.
 Mięso można namoczyć w mieszance płynów i przypraw przed gotowaniem. Marynowane mięso ma bardziej nasycony smak. Warzywa można marynować w różnych sosach przed pieczeniem lub grillowaniem. Alkohol jest często używany do maceracji, ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku i może służyć jako środek aromatyzujący. Żywność poddana maceracji w alkoholu ma również charakterystyczny smak i moc rozgrzewającą, co jest niezwykłym atutem przy sporządzaniu deserów.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Zasady macerowania

Wykorzystując technikę macerowania w przygotowywaniu posiłków, warto pamiętać, że:

  • maceratem odpowiednim do warzyw jest np. bulion z kurczaka lub wołowiny;
  • aby skomponować aromatyczny macerat, użyj ziół, np. tymianku, czosnku oraz oliwy z oliwek;
  • alkohol przyśpiesza proces maceracji. Można go dodać do maceratu w celu nadania miękkości i wyrazistego smaku;
  • różne produkty żywnościowe będą wymagać różnego czasu macerowania. Sprawdzaj kruchość mięsa, aby zapobiec jego rozpadowi na mniejsze kawałki;
  • maceracja wykorzystywana jest również w produkcji wina, gdy winogrona są fermentowane w ich własnym, świeżo wyciśniętym soku;
  • szeroka gama receptur maceracji składa się na produkcję sosów do deserów owocowych oraz pikantnych sosów do dań głównych;
  • maceracja może być również wykorzystywana do przechowywania żywności, jak w przypadku wiśni maraschino, które są tłoczone w cieczy i używane do robienia drinków.

Macerowanie to technika kulinarna o szerokim zastosowaniu. Można dzięki niej przygotowywać dania główne, a w szczególności mięsa, a także desery i napoje alkoholowe. Jednym z najlepszych przykładów produktów, w których przygotowaniu wykorzystuje się macerowanie są nalewki owocowe. W zależności od wykorzystanych składników, macerowanie może trwać do kilku miesięcy, a nawet lat. W rezultacie otrzymujemy niezwykle aromatyczne i wykwintne nalewki wiśniowe, ziołowe i korzenne. Osoby, które pragną wznieść się na wyżyny sztuki kulinarnej koniecznie powinny nauczyć się tej techniki przygotowywania potraw.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!