Macerowanie

Macerowanie to procedura wykorzystywana w kuchni w celu złamania smaku żywności za pomocą cieczy. Podczas macerowania surowa lub suszona żywność namaczana jest w cieczy takiej jak alkohol, olej, oliwa z oliwek, herbata, ocet itp. Ta technika gotowania sprawia, że żywność staje się bardziej aromatyczna, miękka, krucha i delikatna. Macerowanie owoców
 wymaga jedynie dodania cukru, gdyż owoce same w sobie zawierają dużą ilość wody i soków. Dzięki maceracji przygotowuje się między innymi nalewki z owoców.

Polecane wideo:

1. Na czym polega macerowanie?

Macerowanie to świetny sposób na nadanie żywności kruchości i delikatności. Proces ten stosuje się również w celu aromatyzacji mięsa, warzyw czy też owoców. Wymaga niewiele czasu, a może sprawić, że przygotowywana przez nas żywność stanie się niezwykle smaczna. Z łaciny, „maceratus” znaczy „zmiękczyć”. Termin ten jest używany w wielu zawodach, chemii, medycynie, chociaż jest to również jedna z technik gotowania. W kuchni, maceracja zazwyczaj również dodaje smaku żywności, poprzez wykorzystanie środków zapachowych.
 Mięso można namoczyć w mieszance płynów i przypraw przed gotowaniem. Marynowane mięso ma bardziej nasycony smak. Warzywa można marynować w różnych sosach przed pieczeniem lub grillowaniem. Alkohol jest często używany do maceracji, ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku i może służyć jako środek aromatyzujący. Żywność poddana maceracji w alkoholu ma również charakterystyczny smak i moc rozgrzewającą, co jest niezwykłym atutem przy sporządzaniu deserów.

2. Zasady macerowania

Wykorzystując technikę macerowania w przygotowywaniu posiłków, warto pamiętać, że:

  • maceratem odpowiednim do warzyw jest np. bulion z kurczaka lub wołowiny;
  • aby skomponować aromatyczny macerat, użyj ziół, np. tymianku, czosnku oraz oliwy z oliwek;
  • alkohol przyśpiesza proces maceracji. Można go dodać do maceratu w celu nadania miękkości i wyrazistego smaku;
  • różne produkty żywnościowe będą wymagać różnego czasu macerowania. Sprawdzaj kruchość mięsa, aby zapobiec jego rozpadowi na mniejsze kawałki;
  • maceracja wykorzystywana jest również w produkcji wina, gdy winogrona są fermentowane w ich własnym, świeżo wyciśniętym soku;
  • szeroka gama receptur maceracji składa się na produkcję sosów do deserów owocowych oraz pikantnych sosów do dań głównych;
  • maceracja może być również wykorzystywana do przechowywania żywności, jak w przypadku wiśni maraschino, które są tłoczone w cieczy i używane do robienia drinków.

Macerowanie to technika kulinarna o szerokim zastosowaniu. Można dzięki niej przygotowywać dania główne, a w szczególności mięsa, a także desery i napoje alkoholowe. Jednym z najlepszych przykładów produktów, w których przygotowaniu wykorzystuje się macerowanie są nalewki owocowe. W zależności od wykorzystanych składników, macerowanie może trwać do kilku miesięcy, a nawet lat. W rezultacie otrzymujemy niezwykle aromatyczne i wykwintne nalewki wiśniowe, ziołowe i korzenne. Osoby, które pragną wznieść się na wyżyny sztuki kulinarnej koniecznie powinny nauczyć się tej techniki przygotowywania potraw.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Kuchenni pomocnicy

Kuchenni pomocnicy

W kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia (...) , problemy z nerkami, zaburzenia oddychania, drgawki, a nawet śpiączkę. Toksyczna...

Techniki gotowania

Polacy ciągle nie gotują zbyt zdrowo. Zmieńmy to!

Zdrowe gotowanie Eksperci mówią o tym, w jaki sposób forma przygotowania i przetwarzania żywności wpływa na stan naszego zdrowia. Dowiedz się, co możesz zrobić dla siebie i swojej rodziny.

Techniki gotowania

Grillowanie potraw

Grillowanie potraw

się do tego, w którym momencie rozpocząć grillowanie, jest podobna jak w przypadku smażenia czy gotowania. Ruszt musi być rozgrzany, orientacyjny czas to około 45

Techniki gotowania

Flambirowanie potraw

Zdrowa kuchnia nie musi być nudna. Obecnie stosowane techniki gotowania pomagają osiągnąć spektakularne rezultaty w zaciszu domowej kuchni, czego (...) ", czyli „płonący". Technika ta polega na polaniu...

Techniki gotowania

Kiszenie potraw

Kiszenie potraw

Kiszenie potraw to stara metoda konserwacji żywności, którą znały jeszcze nasze babcie. Dawniej kiszono kapustę na zimę w specjalnych beczkach, w których zachodził proces fermentacji. Najlepszym sposobem na dobrze ukwaszoną kapustę było deptanie jej w...

Techniki gotowania

Smażenie w głębokim tłuszczu

Smażenie w głębokim tłuszczu, określane także jako deep-frying lub frytowanie, to jedna z najpopularniejszych technik gotowania. Dzięki niemu potrawy (...) , zanurzonych w płynnym cieście, pączkach czy faworkach. Niestety,...

Techniki gotowania

Marynowanie potraw

lubiane są konserwowane grzybki i ogórki. Przygotowywanie potraw za pomocą tej techniki gotowania wcale nie jest trudne, a z rezultatów - marynowanych gruszek czy patisonów - można się cieszyć przez cały rok. Marynowanie...

Techniki gotowania

Gotowanie w parowarze

Gotowanie w parowarze

na produkty i są dość wysokie. Gotowanie na parze to obecnie bardzo popularna technika kulinarna. Zasady gotowania w parowarze (...) Gotowanie w parowarze to prosty...