Macerowanie

Macerowanie to procedura wykorzystywana w kuchni w celu złamania smaku żywności za pomocą cieczy. Podczas macerowania surowa lub suszona żywność namaczana jest w cieczy takiej jak alkohol, olej, oliwa z oliwek, herbata, ocet itp. Ta technika gotowania sprawia, że żywność staje się bardziej aromatyczna, miękka, krucha i delikatna. Macerowanie owoców
 wymaga jedynie dodania cukru, gdyż owoce same w sobie zawierają dużą ilość wody i soków. Dzięki maceracji przygotowuje się między innymi nalewki z owoców.

1. Na czym polega macerowanie?

Macerowanie to świetny sposób na nadanie żywności kruchości i delikatności. Proces ten stosuje się również w celu aromatyzacji mięsa, warzyw czy też owoców. Wymaga niewiele czasu, a może sprawić, że przygotowywana przez nas żywność stanie się niezwykle smaczna. Z łaciny, „maceratus” znaczy „zmiękczyć”. Termin ten jest używany w wielu zawodach, chemii, medycynie, chociaż jest to również jedna z technik gotowania. W kuchni, maceracja zazwyczaj również dodaje smaku żywności, poprzez wykorzystanie środków zapachowych.
 Mięso można namoczyć w mieszance płynów i przypraw przed gotowaniem. Marynowane mięso ma bardziej nasycony smak. Warzywa można marynować w różnych sosach przed pieczeniem lub grillowaniem. Alkohol jest często używany do maceracji, ponieważ pomaga w złagodzeniu smaku i może służyć jako środek aromatyzujący. Żywność poddana maceracji w alkoholu ma również charakterystyczny smak i moc rozgrzewającą, co jest niezwykłym atutem przy sporządzaniu deserów.

2. Zasady macerowania

Wykorzystując technikę macerowania w przygotowywaniu posiłków, warto pamiętać, że:

  • maceratem odpowiednim do warzyw jest np. bulion z kurczaka lub wołowiny;
  • aby skomponować aromatyczny macerat, użyj ziół, np. tymianku, czosnku oraz oliwy z oliwek;
  • alkohol przyśpiesza proces maceracji. Można go dodać do maceratu w celu nadania miękkości i wyrazistego smaku;
  • różne produkty żywnościowe będą wymagać różnego czasu macerowania. Sprawdzaj kruchość mięsa, aby zapobiec jego rozpadowi na mniejsze kawałki;
  • maceracja wykorzystywana jest również w produkcji wina, gdy winogrona są fermentowane w ich własnym, świeżo wyciśniętym soku;
  • szeroka gama receptur maceracji składa się na produkcję sosów do deserów owocowych oraz pikantnych sosów do dań głównych;
  • maceracja może być również wykorzystywana do przechowywania żywności, jak w przypadku wiśni maraschino, które są tłoczone w cieczy i używane do robienia drinków.

Macerowanie to technika kulinarna o szerokim zastosowaniu. Można dzięki niej przygotowywać dania główne, a w szczególności mięsa, a także desery i napoje alkoholowe. Jednym z najlepszych przykładów produktów, w których przygotowaniu wykorzystuje się macerowanie są nalewki owocowe. W zależności od wykorzystanych składników, macerowanie może trwać do kilku miesięcy, a nawet lat. W rezultacie otrzymujemy niezwykle aromatyczne i wykwintne nalewki wiśniowe, ziołowe i korzenne. Osoby, które pragną wznieść się na wyżyny sztuki kulinarnej koniecznie powinny nauczyć się tej techniki przygotowywania potraw.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Grillowanie potraw

Grillowanie potraw

Wielu z nas letni odpoczynek kojarzy się z wieczornym grillowaniem i czasem miło spędzanym z rodziną i przyjaciółmi. W okresie letnim jemy również obiady prosto z grilla, które są nie tylko smaczne, ale także mniej tłuste. Choć grill kojarzy nam się z...

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

Każde centrum handlowe ma specjalnie wydzielone sekcje, w których znajdują się zdrowe produkty odżywcze. Dodatkowo, w pobliżu tych miejsc oferuje się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość...

Techniki gotowania

Zdrowe i smaczne grillowanie w 10 prostych krokach

Zdrowe i smaczne grillowanie w 10 prostych krokach

Wydaje ci się, że w przyrządzaniu potraw na grillu nie ma żadnej filozofii? Mylisz się, tak naprawdę to sztuka - nie wystarczy położyć mięso na ruszcie, trzeba znać jeszcze kilka zasad. Przedstawiamy 10 trików, dzięki którym twoje letnie dania z grilla...

Techniki gotowania

Fakty i mity o mikrofalówce

Fakty i mity o mikrofalówce

Za co kochamy kuchenki mikrofalowe? Za szybkość i łatwą obsługę - wystarczy kilka sekund, by cieszyć się gorącym posiłkiem. Odkąd mikrofalówki stały się popularne, nie ustają debaty nad wpływem fal elektromagnetycznych na jedzenie i nasze zdrowie. Czy...

Techniki gotowania

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze staje się coraz bardziej popularne. Gotowanie to jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia. Dzięki gotowaniu na parze można zachować maksimum witamin i składników odżywczych. Przy zwyczajnym gotowaniu warzyw...

Techniki gotowania

Pieczenie w folii

Pieczenie w folii to skuteczny sposób przyrządzania potraw, który nie prowadzi do zmniejszenia wartości odżywczej produktów, jak w przypadku każdego rodzaju obróbki termicznej. Potrawy z folii są aromatyczne i soczyste, zawierają mniej tłuszczu i są...

Techniki gotowania

Flambirowanie potraw

Zdrowa kuchnia nie musi być nudna. Obecnie stosowane techniki gotowania pomagają osiągnąć spektakularne rezultaty w zaciszu domowej kuchni, czego przykładem jest flambirowanie potraw. Metoda ta jest często wykorzystywana w drogich restauracjach, aby zrobić wrażenie na gościach. Jakkolwiek flambirowane banany lub płonące naleśniki wyglądają dość ekstrawagancko, ich przygotowanie jest proste i niemal każdy jest w stanie wykonać je samemu. Na czym polega flambirowanie i jak je przeprowadzić krok po...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Smażenie w głębokim tłuszczu

Smażenie w głębokim tłuszczu, określane także jako deep-frying lub frytowanie, to jedna z najpopularniejszych technik gotowania. Dzięki niemu potrawy są chrupiące i niezwykle smaczne, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Smażenie w tłuszczu jest...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...