Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Mity na temat białka

Avatar placeholder
09.03.2016 16:00
Mity na temat białka
Mity na temat białka

Przekonanie, że im więcej białka w diecie, tym lepiej, ma swój początek w drugiej połowie XIX w. Uważano wówczas, że jedząc dużo mięsnych produktów, zapewniamy sobie zdrowie. Nic bardziej mylnego - dziś już to wiemy. Wystarczy przyjrzeć się najnowszej piramidzie zdrowia, która zaleca ograniczenie ilości zjadanego mięsa, zwłaszcza czerwonego, do pół kilograma tygodniowo. Niestety wiele mitów na temat roli białka w diecie pokutuje do dziś.

1. Białko to najważniejszy składnik pożywienia

Białko jest budulcem każdej komórki i tkanki organizmu. Mitem jest jednak przekonanie, że to najważniejszy składnik pożywienia. Owszem, organizm go potrzebuje, nie jest to jednak komponent najbardziej niezbędny. Mikroelementy, substancje mineralne, witaminy, węglowodany czy tłuszcze są równie istotne. Z białkiem nie powinni przesadzać też sportowcy. Dowodem na to są badania przeprowadzone na osobach trenujących. W jednej grupie spożycie białka wynosiło 1,7 g na kilogram masy ciała, a w drugiej aż 4,4 g. Po 8 tygodniach takich samych treningów nie zauważono różnic w przyroście masy mięśniowej między grupami.

2. Grozi nam niedobór białka

Według zaleceń Międzynarodowej Organizacji Zdrowia i Instytutu Żywności i Żywienia białko powinno dostarczać ok. 10-15 proc. całkowitej energii z pożywienia. Przyjmuje się, że dorosły człowiek potrzebuje 0,75 g białka na kilogram masy ciała. Nieco więcej powinny jeść dzieci i kobiety w ciąży, jednak w żadnym z tych przypadków nie więcej niż 1 g/kg m.c. Osoby intensywnie uprawiające sport, którym zależy na zbudowaniu masy mięśniowej, mogą tę normę zawyżyć do  1,2 do 1,7 g. I tak np. dla osoby ważącej 70 kg dzienna dawka wynosi 50-60 g, a dla 55-kilogramowej kobiety – 40-50 g.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Jak wygląda to w praktyce? Mała porcja kurczaka (100 g) to 21 g białka, średni kotlet schabowy – 20 g, filet z łososia– 40 g, ugotowane jajko – 10 g, duży plaster sera żółtego – 5 g, szklanka mleka – 7 g. Weźmy teraz pod uwagę produkty z diety wegańskiej i wegetariańskiej: szklanka ugotowanej czarnej fasoli – 15 g, soi – 24 g, kromka chleba – 3 g. A pamiętajmy, że trzeba jeszcze pamiętać o kaszach, orzechach, nasionach czy jogurtach, które także należą do produktów wysokobiałkowych.

Wystarczy tylko pobieżnie przyjrzeć się naszemu codziennemu jadłospisowi, by zauważyć, że większość z nas zjada podwójne lub potrójne dawki. Tak naprawdę niedobory białka grożą osobom przestrzegającym bardzo restrykcyjnych diet odchudzających, przy nieumiejętnym doborze składników zagrożeni mogą być też frutarianie. Reszta raczej nie ma się czym martwić.

3. Białko roślinne to za mało

Fakt, że białko pochodzenia zwierzęcego, zawarte w mięsie, mleku czy jajach, posiada wszystkie aminokwasy egzogenne. To ważne, ponieważ substancje te nie są wytwarzane przez nasz organizm i musimy je dostarczać wraz z pożywieniem. Jeśli chodzi o udział i proporcje aminokwasów egzogennych ideałem jest jajko - zawiera ich aż 43 proc. W wołowinie udział ten wynosi 41 proc., tak samo jest w przypadku piersi kurczaka i łososia. W mleku aminokwasy te stanowią 43 proc., w twarogu i śledziach – 39 proc., w szynce wieprzowej – 40 proc., a w żelatynie tylko 16 proc.

Pod tym względem białko roślinne wypada gorzej, bo nie ma wszystkich niezbędnych aminokwasów lub zawiera je w niedostatecznych ilościach. Trzeba więc bardzo starannie łączyć różne roślinne produkty, aby zwiększyć wartość odżywczą posiłku. Zwłaszcza weganie muszą troszczyć się  o urozmaicony jadłospis, podobnie zresztą jak osoby stosujące inne wykluczające diety. Wystarczy jednak odpowiednio łączyć różne pokarmy, by pokryć zapotrzebowanie. Do potęg aminokwasowych należy komosa, gryka czy soja. Wśród zielonych produktów warto postawić na spirulinę, bób, fasolkę szparagową, szpinak czy szparagi.

I tu ciekawostka – w warzywach jest co prawda o wiele mniej białka niż w roślinach strączkowych czy pokarmach pełnoziarnistych, ale jest ono bardzo dobrze przyswajalne – na poziomie ok. 90 proc. Dla porównania przyswajalność białka mleka wynosi 82 proc.

4. Nadmiar białka nie szkodzi

Nadmiar białka może być wręcz toksyczny dla organizmu. Boleśnie przekonali się o tym m.in. zwolennicy popularnej diety Dukana. Przerobienie białka na energię wymaga wykonania wielu skomplikowanych operacji, co bardzo obciąża wątrobę. Główne produkty przemiany białek, czyli mocznik, amoniak i ciała ketonowe okazują się też zbyt dużym balastem dla nerek.

Naukowcy z Grecji i Szwecji przeprowadzili serię badań z udziałem 43 400 kobiet w wieku od 30 do 49 lat. Okazało się, że panie, które spożywały dużo protein, a mało węglowodanów, były o 28 proc. bardziej narażone na zawał serca i udar mózgu.

Zbyt dużo białek w diecie jest też niebezpieczne dla chorych na cukrzycę. Badania wskazują również na związek pomiędzy dietą bogatobiałkową (czyli taką, w której białko dostarcza nam ponad 20 proc. kalorii dziennie) a osteoporozą – nadmiar protein zwiększa wydalanie wapnia z organizmu.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze