6 z 7Choroby serca i układu krążenia
Piwo ma 40-60 kcal w 100 g. Jeden półlitrowy kufel to aż o 200 kcal. Zdaniem badaczy alkohol szczególnie wpływa na lokowanie tłuszczu w pasie, gdyż dla zmęczonej metabolizowaniem alkoholu wątroby jest to bardziej dogodne.
Tak ulokowany tłuszcz trzewny może prowadzić do wzrostu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, wzrostu poziomu cholesterolu oraz rozwoju insulinooporności.
Skutkiem mogą być również choroby trzewne, otłuszczenie wątroby, trzustki i jelit.
Badania, których wyniki opublikowano w "Journal of American College of Cardiology" wykazały również silne związki pomiędzy otyłością brzuszną a zachoworowaniem na serce lub nawet zgonem z powodu choroby wieńcowej. Co ciekawe, "zwykła" nadwaga lub otyłość tego nie powoduje. Warto mieć powyższe fakty na uwadze, zanim sięgniemy po kolejne piwo.
Zobacz też: Alkohol na diecie – jak i co pić, aby nie przytyć?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl