Najzdrowsze tłuszcze. Zwróć uwagę na punkt dymienia
Olej z awokado i oliwa z oliwek mają podobny profil odżywczy. Jednak jest jeden czynnik decydujący o tym, który z nich jest zdrowszy - chodzi o punkt dymienia.
W tym artykule:
Punkt dymienia - kluczowy przy smażeniu
Punkt dymienia tłuszczu to temperatura, przy której tłuszcz zaczyna się dymić. Każdy rodzaj tłuszczu ma swoją temperaturę dymienia, uzależnioną od składu kwasów tłuszczowych, stopnia zanieczyszczenia oraz świeżości. Dymienie oznacza rozpad cząsteczek tłuszczu, w wyniku którego powstają wolne kwasy tłuszczowe i glicerol.
Tłuszcze o wyższej temperaturze dymienia można podgrzewać do wyższych temperatur, skracając w ten sposób czas przeznaczony na obróbkę produktów.
Tłuszcze z punktem dymienia powyżej 220°C nadają się do głębokiego smażenia, a te powyżej 170°C – do smażenia płytkiego. Użycie tłuszczów o zbyt niskiej temperaturze dymienia powoduje powstawanie substancji, które mogą nadać potrawom gorzki lub przypalony smak, a także wytwarzają szkodliwe i rakotwórcze dla zdrowia związki. To właśnie z tego względu tak ważny jest dobór odpowiedniego tłuszczu do rodzaju obróbki termicznej.
Punkt dymienia oleju z awokado i oliwy z oliwek
Punkt dymienia oleju wpływa zatem zarówno na skład odżywczy, jak i na smak. Rodzaj używanego tłuszczu, a także sposób, w jaki poddajemy obróbce termicznej nasze jedzenie, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie.
Punkt dymienia oleju z awokado wynosi około 270°C (520°F), dlatego nadaje się do przyrządzania w wysokiej temperaturze, takiego jak pieczenie, grillowanie czy smażenie na patelni. Z kolei oliwa z oliwek ma niższy punkt dymienia (choć nadal dość wysoki) – około 190°C (375°F), dlatego najlepiej sprawdza się przy podsmażaniu, gotowaniu w niskiej lub średniej temperaturze lub do polewania sałatek i gotowych dań.
Czy można jednoznacznie wskazać, który z nich jest zdrowszy? Okazuje się, że obie opcje będą zdrowym wyborem, jeśli nie przekracza się ich punktu dymienia.
Który jest bardziej odżywczy?
Olej z awokado i oliwa z oliwek są dość kaloryczne, składają się głównie z tłuszczu, nie zawierają białka, węglowodanów ani błonnika, a ilość mikroskładników jest śladowa (jeśli w ogóle występuje).
Łyżka oleju z awokado (15 ml) zawiera 124 kcal, w tym:
- 14 g to tłuszcz całkowity,
- 1,6 g tłuszcze nasycone,
- 9,88 g tłuszcze jednonienasycone,
- 1,89 g to tłuszcze wielonienasycone.
Taka sama ilość oliwy z oliwek dostarcza 126 kcal oraz:
- 14 g tłuszczu całkowitego,
- 2,2 g tłuszczu nasyconego,
- 9,58 g tłuszczu jednonienasyconego,
- 1,33 g tłuszczu wielonienasyconego,
- niewielkie ilości wapnia (0,1 mg) i żelaza (0,1 mg).
Korzyści zdrowotne oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone tłuszcze i może poprawiać poziom cholesterolu. Jeśli będzie elementem codziennej diety, korzystnie wpłynie na zdrowie serca. Jest bogata w antyoksydanty chroniące komórki przed stresem oksydacyjnym (nierównowagą między korzystnymi antyoksydantami a szkodliwymi wolnymi rodnikami), który może prowadzić do uszkodzeń komórek i chorób przewlekłych.
Dodatkowo, oliwa wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - witaminy A, D, E i K najlepiej wchłaniają się w towarzystwie tłuszczów, takich jak te zawarte w oliwie z oliwek. Może również wspierać stan i kondycję skóry, ponieważ zdrowe tłuszcze i antyoksydanty w oliwie poprawiają elastyczność, nawilżenie i regenerację skóry.
Niektóre badania sugerują, że stosowanie oliwy zarówno miejscowo, jak i w diecie, może wspierać funkcję bariery skórnej i redukować oznaki starzenia. Poza tym działa przeciwzapalnie i może obniżać wybrane markery zapalne.
Nie zapominajmy również o wsparciu tych olejów w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Mimo tego, że oliwa sama w sobie jest dość kaloryczna, to zdrowe tłuszcze zwiększają uczucie sytości, a tym samym zmniejszają całkowite spożycie kalorii.
Korzyści zdrowotne oleju z awokado
Olej z awokado podobnie, jak oliwa z oliwek może wspierać zdrowie serca - jest bowiem bogaty w jednonienasycone tłuszcze, które pomagają utrzymać zdrowy profil lipidowy. Pozytywnie wpływa na stan i kondycję skóry dzięki wysokiej zawartości witaminy E (bywa nawet stosowany w kosmetykach). Ma właściwości redukujące stany zapalne i nawilża skórę.
Systematyczne spożywanie oleju z awokado wspiera wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) - zwłaszcza w połączeniu z produktami bogatymi w karotenoidy, takimi jak zielone warzywa liściaste, bataty czy marchew.
Jednocześnie olej z awokado uznawany jest za sprzymierzeńca osób dbających o linię - w umiarkowanych ilościach może zwiększać uczucie sytości i pomagać w kontrolowaniu apetytu w ramach zdrowej, zbilansowanej diety i deficytu kalorycznego.
Na koniec jeszcze jedna zaleta tego oleju - jest bogaty w antyoksydanty, luteinę wspierającą zdrowie oczu oraz fitosterole (roślinne związki obniżające wysoki cholesterol), które mogą redukować stany zapalne i przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu.
Źródło: https://www.verywellhealth.com/avocado-oil-vs-olive-oil-11806882
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.