3 z 6Spożywanie soli w nadmiarze
Nagromadzenie sodu w organizmie zwiększa ryzyko zaburzeń funkcjonowania nerek: przyspiesza ich starzenie się, sprawia, że pracują one wolniej i mniej wydajnie. Powoduje też zatrzymanie płynów w organizmie i zakłóca proces oczyszczania krwi.
Ponadto ma negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy (podnosi ciśnienie).
Problemy te wynikają nie tylko z nadużywania soli w diecie (celem przyprawienia potraw), ale też ze spożywania w dużych ilościach pokarmów, które ją zawierają, takich jak wędliny, gotowe sosy czy dania mrożone.
Jak zapobiec zaburzeniom pracy nerek?
Powinniśmy zastąpić sól stołową morską lub himalajską. Do przyprawiania potraw możemy wykorzystywać też zioła, musztardę, sos sojowy o niskiej zawartości sodu czy czosnek.
Dbajmy o to, aby w codziennym menu dawka soli nie przekraczała 3 g (pół łyżeczki).
Co więcej, pamiętajmy o odpowiednim poziomie nawodnienia organizmu. Żeby wypłukać sól z organizmu, potrzebujemy płynów.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat objawów raka nerki
Zobacz też: Produkty, które podnoszą poziom serotoniny i sprawiają, że mamy lepszy nastrój