Pacjentka nadziewała oliwki podczas operacji mózgu
W szpitalu w Ankonie (Włochy) 60-letnia pacjentka musiała przejść operację usunięcia guza z lewego płata skroniowego. Lekarze poprosili ją, aby podczas operacji nadziewała oliwki. Operacja się udała, a kobieta przygotowała 90 przekąsek.
1. Nadziewanie oliwek podczas operacji
Operacje, podczas których pacjent jest wybudzony, przeprowadza się w przypadku niektórych schorzeń neurologicznych, takich jak usuniecie guzów, które położone są w obszarach odpowiedzialnych za widzenie, ruch czy mowę. Dzięki aktywności pacjenta lekarze mogą monitorować ich stan podczas operacji.
Przypadek 60-latki nie jest pierwszy. W lutym jedną z pacjentek poproszono o grze na skrzypcach.
2. 90 oliwek podczas operacji
Neurochirurg Roberto Trignani powiedział agencji Ansa, że trwająca dwie i pół godziny operacja pacjentki, której wycinano guza z lewego płata skroniowego mózgu, odbyła się bez komplikacji, a 60-letnia pacjentka czuje się dobrze. Lekarz podzielił się również informacją, że kobieta przygotowała 90 nadziewanych oliwek. Dlaczego akurat oliwki?
Jest to przysmak, którym kobieta zawsze raczyła swoją rodzinę i przyjaciół, bardzo typowy dla regionu Marche we Włoszech. Oliwki nadziewa się mięsem i pokrywa panierką z mąki, jajek i bułki tartej, a następnie smaży.
Zobacz także: Koronawirus. Pandemia uderza w pacjentów z rakiem jelita grubego
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.