Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Pieczenie w folii

Avatar placeholder
05.09.2013 14:29
Pieczenie w folii
Pieczenie w folii

Pieczenie w folii to skuteczny sposób przyrządzania potraw, który nie prowadzi do zmniejszenia wartości odżywczej produktów, jak w przypadku każdego rodzaju obróbki termicznej. Potrawy z folii są aromatyczne i soczyste, zawierają mniej tłuszczu i są zdrowe. Pieczenie w folii poleca się w diecie odchudzającej oraz w wielu innych dietach zdrowotnych. Potrawy przyrządzone w folii aluminiowej dostarczają organizmowi znacznie więcej witamin oraz składników mineralnych.

spis treści

1. Dlaczego warto piec w folii?

Pieczenie w folii aluminiowej ma wiele zalet. Zapobiega tworzeniu się spieczonej wierzchniej skorupki (najczęściej widocznej podczas smażenia lub pieczenia tradycyjnego), która jest ciężkostrawna. Podczas pieczenia tradycyjnego często dochodzi do strat cennych witamin i minerałów. Najwięcej ubywa witaminy C i witamin z grupy B. Dodatek tłuszczu sprawia, że potrawy stają się bardziej kaloryczne i mogą przyczyniać się do nadmiaru tłuszczu w organizmie.

Pieczenie w folii odbywa się bez dodatku wody i z minimalną ilością tłuszczu. Tak przyrządzone potrawy zachowują naturalny smak, aromat i kolor oraz nie są wysuszone. A apetyczne wydaje się to, co ładnie wygląda i pachnie. Łatwiej jest zachęcić dziecko do jedzenia oraz przyzwyczaić do nowych posiłków. Dania pieczone nie przypalają się, nie brudzą piekarnika czy kuchenki mikrofalowej. Zużytą folię wyrzucasz do kosza, nie musisz czyścić piekarnika.

2. Jak piec w folii?

W folii można upiec większość produktów – od mięsnych po warzywne i owocowe, np.:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
  • kurczaka i wszystkie rodzaje mięs – można je przygotować oddzielnie (tylko mięso bez warzyw), jak i z dodatkiem warzyw, w ten sposób komponując całe danie obiadowe; do mięsa najlepiej dodać: marchew, pieczarki, cebulę, paprykę i pomidory;
  • ryby;
  • owoce i warzywa – najlepiej piec całe albo w dużych kawałkach ze skórką (zachowają wtedy najwięcej cennych witamin i minerałów).

Jak piec ryby i mięsa w folii aluminiowej?

  • Pieczenie ryb w folii – błyszcząca strona folii aluminiowej powinna być ułożona od wewnątrz, gdyż kumuluje ciepło, co przedłuża czas pieczenia. Można też przed pieczeniem posmarować rybę masłem lub odrobiną oleju – będzie delikatniejsza i bardziej soczysta. Warto zauważyć, że ryby pieczone w folii z reguły są gotowe szybciej niż mięso, ale najlepiej co jakiś czas zaglądać do piekarnika.
  • Pieczenie mięsa w folii – mięso, warzywa czy owoce pieczone długo stają się suche oraz tracą swoje walory smakowe i odżywcze. Szczególnie jest to widoczne w przypadku np. schabu, który zbyt długo pieczony staje się twardy. Najlepiej, żeby nie wyparowała cała woda z folii, chyba, że ktoś lubi inaczej.

3. Folia do pieczenia

Jest przeznaczona do pieczenia w piekarniku gazowym i elektrycznym. Można wypróbować ją również na grillu. Cieńsze folie aluminiowe nadają się do pieczenia w piekarniku, zaś grube folie aluminiowe mają większą wytrzymałość, więc nie uszkodzą się podczas pieczenia. Przed użyciem folię aluminiową trzeba dobrze posmarować oliwą, aby produkty nie przyklejały się do niej podczas pieczenia. Wcześniej mięso można zamarynować, po upieczeniu będzie miękkie, kruche i smaczniejsze. Ryba zyska na smaku, gdy upiecze się ją z dodatkiem świeżych ziół.

Ziemniaki pieczone w folii można nałożyć na ruszt, blachę, ułożyć w brytfance, naczyniu żaroodpornym. Zwilżenie folii zapobiega przywarciu do dna i rozdarciu przy wyjmowaniu. Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 210°C. Warto pamiętać, że błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, a matowa je przepuszcza. Jeśli chcesz coś upiec, zwiń tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli chcesz, aby upieczony kurczak nie wystygł, zawiń go błyszczącą stroną na zewnątrz.

4. Rękaw do pieczenia

Wygląda jak torba, wykonany jest z cienkiej, przezroczystej folii z otworem z obu stron. Ma różną szerokość. Można go stosować do pieczenia kawałków drobiu, ryb, większej ilości warzyw i owoców w piekarniku. Rękaw do pieczenia zamyka się specjalnymi klipsami. Przed pieczeniem trzeba jeszcze nakłuć rękaw w kilku miejscach szpikulcem. Klipsy są dołączone do opakowania folii. Do pieczenia można użyć specjalnej torebki foliowej. Podobnie jak w przypadku rękawa, trzeba ją zamknąć dołączonym klipsem tak, aby było jak najwięcej powietrza. Pamiętaj, że esencją smaku mięsa i ryb pieczonych w rękawie jest odpowiednie przyprawienie. Najlepiej, aby mięso i ryby przeznaczone do pieczenia w folii marynowały się w ulubionych przyprawach przynajmniej pół godziny. Dzięki temu smak przypraw wniknie w głąb mięsa, a nie pozostanie tylko na wierzchu.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze