Pieczenie w folii

Pieczenie w folii to skuteczny sposób przyrządzania potraw, który nie prowadzi do zmniejszenia wartości odżywczej produktów, jak w przypadku każdego rodzaju obróbki termicznej. Potrawy z folii są aromatyczne i soczyste, zawierają mniej tłuszczu i są zdrowe. Pieczenie w folii poleca się w diecie odchudzającej oraz w wielu innych dietach zdrowotnych. Potrawy przyrządzone w folii aluminiowej dostarczają organizmowi znacznie więcej witamin oraz składników mineralnych.

Polecane wideo:

1. Dlaczego warto piec w folii?

Pieczenie w folii aluminiowej ma wiele zalet. Zapobiega tworzeniu się spieczonej wierzchniej skorupki (najczęściej widocznej podczas smażenia lub pieczenia tradycyjnego), która jest ciężkostrawna. Podczas pieczenia tradycyjnego często dochodzi do strat cennych witamin i minerałów. Najwięcej ubywa witaminy C i witamin z grupy B. Dodatek tłuszczu sprawia, że potrawy stają się bardziej kaloryczne i mogą przyczyniać się do nadmiaru tłuszczu w organizmie.

Pieczenie w folii odbywa się bez dodatku wody i z minimalną ilością tłuszczu. Tak przyrządzone potrawy zachowują naturalny smak, aromat i kolor oraz nie są wysuszone. A apetyczne wydaje się to, co ładnie wygląda i pachnie. Łatwiej jest zachęcić dziecko do jedzenia oraz przyzwyczaić do nowych posiłków. Dania pieczone nie przypalają się, nie brudzą piekarnika czy kuchenki mikrofalowej. Zużytą folię wyrzucasz do kosza, nie musisz czyścić piekarnika.

2. Jak piec w folii?

W folii można upiec większość produktów – od mięsnych po warzywne i owocowe, np.:

  • kurczaka i wszystkie rodzaje mięs – można je przygotować oddzielnie (tylko mięso bez warzyw), jak i z dodatkiem warzyw, w ten sposób komponując całe danie obiadowe; do mięsa najlepiej dodać: marchew, pieczarki, cebulę, paprykę i pomidory;
  • ryby;
  • owoce i warzywa – najlepiej piec całe albo w dużych kawałkach ze skórką (zachowają wtedy najwięcej cennych witamin i minerałów).

Jak piec ryby i mięsa w folii aluminiowej?

  • Pieczenie ryb w folii – błyszcząca strona folii aluminiowej powinna być ułożona od wewnątrz, gdyż kumuluje ciepło, co przedłuża czas pieczenia. Można też przed pieczeniem posmarować rybę masłem lub odrobiną oleju – będzie delikatniejsza i bardziej soczysta. Warto zauważyć, że ryby pieczone w folii z reguły są gotowe szybciej niż mięso, ale najlepiej co jakiś czas zaglądać do piekarnika.
  • Pieczenie mięsa w folii – mięso, warzywa czy owoce pieczone długo stają się suche oraz tracą swoje walory smakowe i odżywcze. Szczególnie jest to widoczne w przypadku np. schabu, który zbyt długo pieczony staje się twardy. Najlepiej, żeby nie wyparowała cała woda z folii, chyba, że ktoś lubi inaczej.

3. Folia do pieczenia

Jest przeznaczona do pieczenia w piekarniku gazowym i elektrycznym. Można wypróbować ją również na grillu. Cieńsze folie aluminiowe nadają się do pieczenia w piekarniku, zaś grube folie aluminiowe mają większą wytrzymałość, więc nie uszkodzą się podczas pieczenia. Przed użyciem folię aluminiową trzeba dobrze posmarować oliwą, aby produkty nie przyklejały się do niej podczas pieczenia. Wcześniej mięso można zamarynować, po upieczeniu będzie miękkie, kruche i smaczniejsze. Ryba zyska na smaku, gdy upiecze się ją z dodatkiem świeżych ziół.

Ziemniaki pieczone w folii można nałożyć na ruszt, blachę, ułożyć w brytfance, naczyniu żaroodpornym. Zwilżenie folii zapobiega przywarciu do dna i rozdarciu przy wyjmowaniu. Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 210°C. Warto pamiętać, że błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, a matowa je przepuszcza. Jeśli chcesz coś upiec, zwiń tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli chcesz, aby upieczony kurczak nie wystygł, zawiń go błyszczącą stroną na zewnątrz.

4. Rękaw do pieczenia

Wygląda jak torba, wykonany jest z cienkiej, przezroczystej folii z otworem z obu stron. Ma różną szerokość. Można go stosować do pieczenia kawałków drobiu, ryb, większej ilości warzyw i owoców w piekarniku. Rękaw do pieczenia zamyka się specjalnymi klipsami. Przed pieczeniem trzeba jeszcze nakłuć rękaw w kilku miejscach szpikulcem. Klipsy są dołączone do opakowania folii. Do pieczenia można użyć specjalnej torebki foliowej. Podobnie jak w przypadku rękawa, trzeba ją zamknąć dołączonym klipsem tak, aby było jak najwięcej powietrza. Pamiętaj, że esencją smaku mięsa i ryb pieczonych w rękawie jest odpowiednie przyprawienie. Najlepiej, aby mięso i ryby przeznaczone do pieczenia w folii marynowały się w ulubionych przyprawach przynajmniej pół godziny. Dzięki temu smak przypraw wniknie w głąb mięsa, a nie pozostanie tylko na wierzchu.

Komentarze (5)
~dana
~dana ponad rok temu

A mnie dodatkowo zastanawia użycie oleju. Przecież oleju roślinnego nie powinno się podgrzewać do wysokich temperatur!!! Słyszał ktoś o wolnych rodnikach? Zdecydowanie ta ryba nie jest zdrowa. Nie polecam tego przepisu.

Odpowiedz
~Sabinka
~Sabinka ponad rok temu

Popieram w pełni ~deejay444. Jak można wypisywać takie bzdury! Aluminium wchodzi w reakcję z solą i kwasami, tworząc bardzo szkodliwe dla zdrowia związki. Rękawy foliowe - z tego, co wiem - nadają się ewentualnie do przyrządzania potraw w temperaturach zdecydowanie poniżej 200 stopni - tyle już wiem, reszty informacji szukam, żeby rzeczowo wyperswadować używanie rękawa rodzinie i znajomym.

Odpowiedz
~deejay444
~deejay444 ponad rok temu

Rzadko piszę komentarze, ale tym razem już nie wytrzymałem. Tylu wierutnych bzdur to jeszcze w życiu nie czytałem. I to jeszcze na portalu abc zdrowia(sic!). Dla bardziej dociekliwych proponuję poczytać jak aluminium wchodzi w reakcję z żywnością, jak się odkłada w organizmie, i za jakie schorzenia( w tym m.in Alzheimer) odpowiada, a także dlaczego wycofano aluminiowe garnki. Bardzo ciekawy również jest kawałek o stronie "błyszczącej" i "matowej". Ubaw po pachy, jedna strona blaszki grubości może 10mikronów przewodzi ciepło (tu zgoda), a druga jest izolatorem???!!!! Ja wiem, że poziom w szkołach jest jaki jest, ale fizyka niestety jest nieubłagana. Można może wspomnieć o minimalnym odbiciu promieniowania podczerwonego,tak minimalnym,że w tym przypadku praktycznie pomijalnym. Co do pieczenia w zwykłej folii to już w ogóle nie ma o czym mówić. Ci co pisali te bzdury powinni się smażyć w piekle, najlepiej właśnie w tej folii. Proponuję żeby sobie upiekli kiełbaski na ognisku z plastików, wtedy pogadamy. Wielu ludzi umiera w bólu i cierpieniach na raka, nie wiedząc dlaczego ich to spotkało, a to właśnie tacy szamani jak autor tego artykułu im to zafundowali. Smacznego.
P.S. Zamiast folii można użyć szklanego naczynia z pokrywką, szkło jest dla żywności zupełnie obojętne, efekt będzie podobny. Tylko niestety producenci gotowego świństwa w torebkach, z oczywistych względów, nie dołączą do torebek szklanych brytfanek. Zamiast tego dają foliowe woreczki do "soczystego kurczaka", i tu jest pies pogrzebany.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Polacy ciągle nie gotują zbyt zdrowo. Zmieńmy to!

Zdrowe gotowanie Eksperci mówią o tym, w jaki sposób forma przygotowania i przetwarzania żywności wpływa na stan naszego zdrowia. Dowiedz się, co możesz zrobić dla siebie i swojej rodziny.

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia (...) , problemy z nerkami, zaburzenia oddychania, drgawki, a nawet śpiączkę. Toksyczna...

Techniki gotowania

Kuchenni pomocnicy

Kuchenni pomocnicy

W kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) gotuje się potrawy na wolnym ogniu. Dzięki temu z mięsa oddziela...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

trzy różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Blanszowanie

dla gotowania czy smażenia, szczególnie jeśli interesuje cię zdrowa kuchnia. Blanszowanie nie obniża zawartości witamin w surowcach. Ta technika gotowania

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Karmelizowanie

cząsteczek cukru. Uzyskiwane efekty zależą przede wszystkim od rodzaju cukru, temperatury ogrzewania i czasu karmelizowania. Ta technika gotowania stosowana jest do nadawania smaku i koloru napojom piwnym, kawie, a także...

Techniki gotowania

Peklowanie

Peklowanie to sposób na konserwowanie mięsa bez kości, a także na przygotowanie go do dalszej obróbki, na przykład wędzenia. Mięso zanurza się w specjalnej zalewie peklującej - solance, czyli wodnym roztworze soli kuchennej, saletry i przypraw. Ponieważ...