Schab - w pesto, w sosie węgierskim, w sosie grzybowym, pieczony

Sekretem przepisu na schab wieprzowy jest sos pesto. To zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Schab można przygotować jeszcze na wiele sposobów. My podamy dziś przepisy na schab w sosie węgierskim, w sosie grzybowym oraz schab pieczony.

Zobacz film: "Duszony schab w sosie"

1. Schab - schab w pesto

Aby przygotować schab w pesto będziemy potrzebować następujących składników:

Przygotowanie schabu w pesto zaczynamy od umycia i pokrojenia na czworo ziemniaków. Następnie wrzuć je do osolonej, wrzącej wody i zacznij gotować. Tymczasem obierz, umyj i drobno posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż je na oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Dodaj wtedy chili. Gdy ziemniaki będą na półmiękkie, odcedź je i wystudź. Wrzuć je na patelnię do cebuli i czosnku i smaż przez 5 minut.

Potem dodaj pomidory i zostaw na wolnym ogniu jeszcze na 10 minut. Każdy kawałek schabu posmaruj obficie sosem pesto. Włóż mięso na patelnię i obsmaż z każdej strony. Gdy już stanie się chrupiące, zmniejsz ogień do minimum, nałóż na wierzch mięsa jeszcze trochę pesto, przykryj i duś przez pół godziny. Na talerzu rozłóż liście sałaty. Na to nałóż mieszankę warzywną z patelni, a na sam wierzch schab z pesto.

Czym różni się mięso białe od czerwonego?
Czym różni się mięso białe od czerwonego? [5 zdjęć]

W codziennej diecie większości z nas znajdziemy białe i czerwone mięso. Każdy gatunek smakuje inaczej,...

zobacz galerię

2. Schab - schab w sosie węgierskim

Schab w sosie węgierskim bardzo często widnieje na polskich stołach. Do przygotowania schabu po węgiersku będziemy potrzebowac: 600 g schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki

Przygotowanie schabu w sosie węgierskim zaczynamy od rozgrzania oliwy w dość dużym garnku. Wkładamy pokrojoną cebulkę i smażymy do delikatnego zeszklenia. Następnie obsmażamy schab z obydwu stron. Do zarumienionej cebulki i obsmażonego schabu wlewamy bulion i sos sojowy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim.

Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około półtorej godziny do momentu aż schab będzie odpowiednio miękki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy mąke. Wszystko dodajemy do schabu. Tak przygotowany schab w sosie węgierkim podajemy z kaszą lub ziemniakami.

3. Schab - schab w sosie grzybowym

Kolejną naszą propozycją jest schab w sosie grzybowym. Do przygotowania tego dnia będziemy potrzebować: 600 g schabu (w plastrach, rozbitego/wystekowanego) 2 łyżki oliwy 1/2 cebuli 1 szklanka gorącego bulionu 2 łyżki sosu sojowego pieprz ziołowy 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 500 g świeżych grzybów 2 łyżki masła 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki czerwonej papryki * 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów lub 30%

Kiedy mamy już wszystkie składniki możemy przejść do przygotowania schabu w sosie grzybowym. Schab z cebulką podsmażamy w dużym garnku i doprawiamy solą i pieprzem. Po podsmażaeniu dodajemy bulion oraz resztę przypraw i dusimy pod przykryciem około półtorej godziny. Kolejnym krokiem jest wykonanie sosu grzybowego.

Grzyby oczyszczamy i kroimy w paseczki. Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażamy grzyby i cebulkę. Wszystko doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie wlewamy wywar ze schabu i gotujemy na patelni przez około 2 minuty. Ostatnim krokiem jest dodanie śmietany. Wszystko gotujemy jeszcze przez około dwie minuty aż sos będzie gęsty. Tak powstały sos przelewamy do garnka ze schabem. Wszystko delikatnie mieszamy i gotowe !

Zobacz także:

4. Schab - schab pieczony

Ostatnią naszą propozycja przygotowania schabu jest schab pieczony. Aby przygotować soczysty i pyszny schab pieczony będziemy potrzebować: 1 kg schabu 1 i 1/2 łyżeczki soli 3 - 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego 1 łyżka gotowej przyprawy do mięsa lub grillowej lub skomponowanej samodzielnie mieszanki np. papryka słodka i ostra, majeranek, trochę pieprzu oraz: rękaw do pieczenia mięsa

Przygotowanie pieczonego schabu jest szybkie i proste. Schab myjemy i lekko nacinamy nożem. W miejsce nacięć umieszczamy zmiażdżony czosnek wymieszany z pół łyżeczki soli. Następnie jedną łyżeczkę soli mieszamy z przyprawami oraz z olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy schab. Następnie zamykamy szczelnie w naczyniu żroodpornym i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia umieszczamy schab w rękawie do pieczenia i pieczemy przez jedną godzinę w 180 stopniach. Schab gotowy!.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!