Schab - w pesto, w sosie węgierskim, w sosie grzybowym, pieczony
Sekretem przepisu na schab wieprzowy jest sos pesto. To zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Schab można przygotować jeszcze na wiele sposobów. My podamy dziś przepisy na schab w sosie węgierskim, w sosie grzybowym oraz schab pieczony.
1. Schab w pesto
Aby przygotować schab w pesto będziemy potrzebować następujących składników:
- 2 kawałki schabu wieprzowego,
- 6 łyżeczek sosu pesto,
- 1 średnia cebula,
- 8 świeżych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g młodych ziemniaków,
- 1 łyżeczka chili w proszku,
- 50 g liści sałaty,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie schabu w pesto zaczynamy od umycia i pokrojenia na czworo ziemniaków. Następnie wrzuć je do osolonej, wrzącej wody i zacznij gotować. Tymczasem obierz, umyj i drobno posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż je na oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Dodaj wtedy chili. Gdy ziemniaki będą na półmiękkie, odcedź je i wystudź. Wrzuć je na patelnię do cebuli i czosnku i smaż przez 5 minut.
Potem dodaj pomidory i zostaw na wolnym ogniu jeszcze na 10 minut. Każdy kawałek schabu posmaruj obficie sosem pesto. Włóż mięso na patelnię i obsmaż z każdej strony. Gdy już stanie się chrupiące, zmniejsz ogień do minimum, nałóż na wierzch mięsa jeszcze trochę pesto, przykryj i duś przez pół godziny. Na talerzu rozłóż liście sałaty. Na to nałóż mieszankę warzywną z patelni, a na sam wierzch schab z pesto.
2. Schab w sosie węgierskim
Schab w sosie węgierskim bardzo często widnieje na polskich stołach. Do przygotowania schabu po węgiersku będziemy potrzebowac: 600 g schabu 3 łyżki oliwy 1 duża cebula sól i pieprz 500 ml gorącego bulionu lub rosołu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki
Przygotowanie schabu w sosie węgierskim zaczynamy od rozgrzania oliwy w dość dużym garnku. Wkładamy pokrojoną cebulkę i smażymy do delikatnego zeszklenia. Następnie obsmażamy schab z obydwu stron. Do zarumienionej cebulki i obsmażonego schabu wlewamy bulion i sos sojowy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i słodką i ostrą papryką, czosnkiem niedźwiedzim oraz listkiem laurowym i zielem angielskim.
Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około półtorej godziny do momentu aż schab będzie odpowiednio miękki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy mąke. Wszystko dodajemy do schabu. Tak przygotowany schab w sosie węgierkim podajemy z kaszą lub ziemniakami.
3. Schab w sosie grzybowym
Kolejną naszą propozycją jest schab w sosie grzybowym. Do przygotowania tego dnia będziemy potrzebować: 600 g schabu (w plastrach, rozbitego/wystekowanego) 2 łyżki oliwy 1/2 cebuli 1 szklanka gorącego bulionu 2 łyżki sosu sojowego pieprz ziołowy 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 500 g świeżych grzybów 2 łyżki masła 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki czerwonej papryki * 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów lub 30%
Kiedy mamy już wszystkie składniki możemy przejść do przygotowania schabu w sosie grzybowym. Schab z cebulką podsmażamy w dużym garnku i doprawiamy solą i pieprzem. Po podsmażaeniu dodajemy bulion oraz resztę przypraw i dusimy pod przykryciem około półtorej godziny. Kolejnym krokiem jest wykonanie sosu grzybowego.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w paseczki. Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażamy grzyby i cebulkę. Wszystko doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie wlewamy wywar ze schabu i gotujemy na patelni przez około 2 minuty. Ostatnim krokiem jest dodanie śmietany. Wszystko gotujemy jeszcze przez około dwie minuty aż sos będzie gęsty. Tak powstały sos przelewamy do garnka ze schabem. Wszystko delikatnie mieszamy i gotowe !
Zobacz także:
4. Schab pieczony
Ostatnią naszą propozycja przygotowania schabu jest schab pieczony. Aby przygotować soczysty i pyszny schab pieczony będziemy potrzebować: 1 kg schabu 1 i 1/2 łyżeczki soli 3 - 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego 1 łyżka gotowej przyprawy do mięsa lub grillowej lub skomponowanej samodzielnie mieszanki np. papryka słodka i ostra, majeranek, trochę pieprzu oraz: rękaw do pieczenia mięsa
Przygotowanie pieczonego schabu jest szybkie i proste. Schab myjemy i lekko nacinamy nożem. W miejsce nacięć umieszczamy zmiażdżony czosnek wymieszany z pół łyżeczki soli. Następnie jedną łyżeczkę soli mieszamy z przyprawami oraz z olejem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy schab. Następnie zamykamy szczelnie w naczyniu żroodpornym i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia umieszczamy schab w rękawie do pieczenia i pieczemy przez jedną godzinę w 180 stopniach. Schab gotowy!.
5. Ile kalorii ma surowy schab wieprzowy z kością?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 168 kcal | 143 kcal |
Białko | 20,5 g | 17,41 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 8,96 g | 7,62 g |
Tłuszcze nasycone | 1,85 g | 1,57 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,16 g | 1,83 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,75 g | 0,64 g |
Cholesterol | 70,0 mg | 59,5 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |