Pierś z kurczaka w sosie serowym

Pierś z kurczaka w sosie serowym przygotowana według poniższego przepisu dostarcza ok. 167 kcal. To stosunkowo niewiele jak na potrawę z sosem serowym.

Składniki

  • 100 g piersi z kurczaka,

  • 4 średnie pieczarki,

  • woda,

  • 2 trójkąciki serka topionego light, 

  • 1 łyżka szczypiorku. 



Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Sposób przygotowania

Pierś usmażyć w całości lub w kawałkach. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż się zarumienią. Doprawić do smaku. Dodać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić serki, gotować aż się rozpuszczą. Jeśli sos jest wciąż za rzadki, można trochę pogotować, żeby woda odparowała. Posypać szczypiorkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 167,1 kcal
Białka 27,2 g
Tłuszcze 6,2 g
Cholesterol 84,7 mg
Węglowodany 0,9 g
Błonnik 0,4 g
Witamina C 2,8 mg
Witamina A 75,2 µg

Komentarz

Pieczarki według najnowszych badań mają właściwości zapobiegać rozwojowi nowotworu piersi i prostaty. Poza tym do ich uprawy nie stosuje się żadnych chemicznych dodatków i mają znikomą ilość kalorii. Dodatek szczypiorku wzbogaca potrawę w witaminę C, beta karoten, witaminę B2, wapń, potas, fosfor i żelazo. Danie może być stosowane w diecie bogatobiałkowej i niskokalorycznej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!