Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Pleśń – właściwości i związki trujące, rodzaje

Avatar placeholder
14.04.2021 09:07
Pleśń – właściwości i związki trujące, rodzaje
Pleśń – właściwości i związki trujące, rodzaje

Pleśnie to grupa kilku rodzajów grzybów, które mają podobne cechy morfologiczne.  Charakteryzują się nitkowatymi strzępkami i szarym bądź zielonkawym zabarwieniem. Wszystkie rodzaje są obecne w różnych sferach ludzkiego życia. Począwszy od pleśni spożywczej, która powstaje na źle lub zbyt długo przechowywanym pożywieniu czy tej wzbogacającej smak serów, przez rodzaje obecne w fugach pomiędzy płytkami  po gatunki, które mają wpływ na rozwój roślin uprawnych.

spis treści

1. Pleśń – właściwości i związki trujące

Pleśnie to nazwa potoczna, która obejmuje kilka rodzajów grzybów saprofitycznych wywodzących się z różnych grup systematycznych. Są to grzyby w których budowie wyróżnia się strzępki oraz nitkowate wyrostki. Ich kolor jest zwykle szarawy, niebieski bądź zielonkawy. Cykl rozwojowy pleśni rozpoczyna się od mikroskopijnych zarodników, które unoszą się w powietrzu. W momencie kiedy zarodniki trafią na miejsce w którym panują odpowiednie warunki tj. właściwa temperatura i wilgotność to z nich rozwija się grzybnia składająca się z posplatanych ze sobą strzępek.

Pleśnie są zbudowane ze strzępek
Pleśnie są zbudowane ze strzępek
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Pleśnie są niemalże wszędobylskie. Dobrze funkcjonują zarówno obrębie produktów spożywczych tworząc nalot na zbyt długo przechowywanych produktach lub też serach pleśniowych których smak dzięki ich obecności jest bogatszy. Ponadto ich właściwości predysponują do życia w miejscach wilgotnych takich jak łazienki, baseny a także obuwie i wiele innych. Często atakują również organizm ludzki powodując rozmaite alergie a często także u osób z obniżoną odpornością infekcje, które mogą zagrażać zdrowiu a nawet życiu. Należy także wymienić pozytywną rolę pleśni w produkcji antybiotyków – penicylin.

Pleśni są bogate w pewien rodzaj toksyn, które mogą wykazywać negatywne oddziaływanie na organizm ludzki. Są to tak zwane mykotoksyny.  Grzyby produkują te związki jako własny środek obronny ponieważ ułatwiają im przetrwanie w procesie współzawodnictwa mikroorganizmów czy też wnikanie do innych organizmów. Jest to grupa związków, które mają działanie cytotoksyczne na komórki zarówno roślinne jak i zwierzęce. Niektóre z nich są szkodliwe dla:

  • wątroby jak na przykład: ochratoksyna A, aflatoksyny, deoksyniwalenol,
  • nerek: ochratoksyna A,
  • centralnego układu nerwowego: fumonizyny.

Część z nich wykazuje także działanie podobne do hormonów żeńskich estrogenów.

2. Pleśń – rodzaje

Wyróżnia się wiele rodzajów pleśni w zależności od ich miejsca bytowania oraz działania na organizmy. Wśród gatunków, które są groźne dla człowieka wymienia się najczęściej:

  • buławinkę czerwoną, której przetrwalnikiem jest  sporysz obecny w winie, miodzie, płatkach zbożowych i pieczywie ziarnistym. Powoduje on przede wszystkim alergie pokarmowe i zaburzenia zachowania zarówno u dzieci jak i dorosłych,
  • penicillium, wytwarzający patulinę, która jest podstawową toksyną pleśniową owoców. Powstaje najczęściej na skutek ich uszkodzenia czy stłuczenia. Dostając się do przewodu pokarmowego rozwija się w postaci wykwitów i może być nadkażana bakteryjnie,
  • fusarium, które zawiera toksynę o nazwie zearalenon obecny w płatkach zbożowych, kukurydzianych czy prażonej kukurydzy. Jest on podobny w swoim działaniu do żeńskich estrogenów, które w nadmiarze mogą powodować występowanie zaburzeń i chorób w obrębie żeńskiego układu rozrodczego,
  • aspergillus, który wytwarza aflatoksyny, które są niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka ponieważ bardzo szybko uszkadzają narządy wewnętrzne.

 

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze