Produkty bezglutenowe

Dieta bezglutenowa, stosowana przez osoby z nadwrażliwością na gluten oraz przez chorych na celiakię, opiera się na eliminowaniu z codziennych posiłków pokarmów z dodatkiem naturalnych lub przetworzonych zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Produkty mączne dozwolone w diecie bezglutenowej muszą być wytworzone ze zbóż pozbawionych glutenu – kukurydzy, ryżu, prosa, gryki, soi, sorgo, mąki ziemniaczanej czy tapioki. Można z nich przygotowywać takie same potrawy jak z mąki pszennej.

Polecane wideo:

1. Oznaczenia i dostępność produktów bezglutenowych

Produkty bezglutenowe powinny być oznaczone międzynarodowym symbolem przedstawiającym przekreślony kłos, który może mieć jednak różnorodne formy i odmienną kolorystykę. Jeśli kupujesz artykuły spożywcze nieoznakowane w ten sposób, zawsze dokładnie przeczytaj ich skład umieszczony na etykiecie produktu. Zwyczajowy sposób oznaczania produktów bezglutenowych to opis słowny: „produkt bezglutenowy”, „produkt nie zawiera glutenu”, „gluten free”.

Produkty bezglutenowe można kupić w dużych sklepach i supermarketach. Do niedawna dostępne były tylko bezglutenowe krążki ryżowe, bezglutenowy chleb chrupki oraz nieliczne ogólnodostępne produkty spożywcze oznaczone jako bezglutenowe. Obecnie w wybranych sieciach handlowych można w ciągłej sprzedaży nabyć podstawowe bezglutenowe produkty spożywcze wybranych producentów. Produkty bezglutenowe można również nabyć w sklepach ze zdrową żywnością i przez Internet. W każdym większym mieście przynajmniej jeden ze sklepów ze zdrową żywnością posiada w miarę szeroki asortyment produktów bezglutenowych, obejmujący: bezglutenowe mąki, makarony, chleb i ciastka. Niestety, świeży chleb, bułki, wyroby garmażeryjne i ciasta deserowe najczęściej dostępne są wyłącznie na zamówienie.

2. Dieta bezglutenowa na co dzień

Większość produktów bezglutenowych jest uboga w żelazo, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy, dlatego w diecie należy zwiększyć spożycie owoców i warzyw, a także roślin strączkowych. Przy skłonnościach do zaparć warto do posiłków dodawać otręby ryżowe, sojowe lub kukurydziane. Jadłospis należy również wzbogacić o ryż pełnoziarnisty i kaszę gryczaną – są to dobre źródła węglowodanów, których w diecie bezglutenowej na ogół jest zbyt mało.

Dieta bezglutenowa wprowadzona ze wskazań zdrowotnych wymaga bardzo dokładnego przestrzegania jej zasad. W sprzedaży jest wiele produktów bezglutenowych – pieczywo, makarony, słodycze, mieszanki mąki bezglutenowej przeznaczone do przyrządzania potraw w domu. Pozwala to na urozmaicenie jadłospisu, który powinien być dostosowany do wieku i wymogów racjonalnego żywienia. Przyrządzone potrawy bezglutenowe może jeść cała rodzina.

Większość przepisów kulinarnych da się bez trudu dostosować do diety bezglutenowej, np. zupa nie musi być przyprawiona mąką, zwykły makaron można zastąpić bezglutenowym lub ryżem albo kaszami, kotlety mogą być obtoczone w bułce bezglutenowej lub w samym jajku. Pieczywo i ciasta bezglutenowe, kupowane w sklepie czy też pieczone w domu, również może jeść cała rodzina. Przy zakupie jogurtów, wędlin, koncentratów należy zwrócić uwagę, czy nie są zagęszczane glutenem.

3. Problem „czystości produktów”

Wielu ludzi błędnie przyjmuje, że dieta bezglutenowa skomponowana jest w całości z produktów bezglutenowych, takich jak pieczywo cukiernicze, mąka, chleb i makaron. Takie przekonanie wynika z utożsamiania glutenu wyłącznie z mąką. Jednak producenci żywności dostrzegli technologiczne właściwości glutenu (gluten wiąże tłuszcz z wodą, emulguje i stabilizuje oraz jest doskonałym nośnikiem dla aromatów i przypraw), stąd występuje on w wielu produktach spożywczych, m.in. w:

  • wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanych przetworach mięsnych,
  • przetworach rybnych,
  • produktach mlecznych, takich jak jogurty, sery, śmietana,
  • słodyczach, takich jak czekolady, cukierki, lizaki, chipsy,
  • lodach,
  • sosach, ketchupach, majonezach, koncentratach,
  • przyprawach,
  • napojach,
  • suszonych owocach.

Przy zakupie powyższych produktów spożywczych należy być ostrożnym i zawsze czytać etykiety z informacjami o składzie. Wiele osób w dalszym ciągu mylnie uważa, że tak jak wiele lat wcześniej bezwarunkowo bezpiecznymi w diecie bezglutenowej są np. płatki kukurydziane, szynka pierwszego gatunku lub gorzka czekolada. Tak można było mówić o żywności w Polsce jeszcze kilkanaście lat temu, kiedy to producenci ściśle przestrzegali stałych norm dotyczących produkcji żywności. Mogły wtedy powstawać listy produktów dozwolonych w diecie bezglutenowej, zawierające wyłącznie nazwę artykułu (bez wskazania producenta), gdyż produkt ten zawsze spełniał te same normy.

Dziś to czy konkretne płatki kukurydziane, szynka, czy też gorzka czekolada są faktycznie produktem bezglutenowym, zależy w dużej mierze od surowców, sposobu ich obróbki i „czystości” linii technologicznych. Fakt ten powoduje, że w dzisiejszych czasach nie można wskazywać samej nazwy produktu, np. płatki kukurydziane czy też gorzka czekolada, jako produktu bezpiecznego w diecie bezglutenowej.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety dla alergików
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Diety dla alergików
Diety dla alergików

Laktoza - nietolerancja, alergia, dieta

: pierwotną, która wymaga zachowywania diety przez całe życie i wtórną, której leczenie opiera się na okresowej eliminacji mleka i zastosowaniu mieszanek (...) nietolerancji laktozy muszą przestrzegać diety z wyłączeniem...

Diety dla alergików

Dieta dla alergików pokarmowych

Odpowiednia dieta dla alergików pokarmowych to ważny element kuracji, która złagodzi dokuczliwe objawy. Alergia pokarmowa pojawia się, kiedy układ (...) dla alergika Organizm może zmagać się z reakcją alergiczną na prawie każdy...

Diety dla alergików

Czego nie należy podawać dziecku z alergią?

cierpiącej. W przeciwnym wypadku alergikowi grozi reakcja alergiczna (łagodna bądź ostra), która może prowadzić do poważnych chorób, a nawet śmierci (...) diety alergika. Podstawą tej diety jest wykluczenie...

Diety dla alergików

Alergia na mleko u dziecka

Alergia na mleko u dziecka

Jedną z najczęściej spotykanych i najpowszechniejszych alergii jest alergia na mleko krowie. Pojawia się ona najczęściej u małych dzieci karmionych butelką, choć nie jest to regułą, bo może wystąpić także u maluszków karmionych mlekiem matki.

Diety dla alergików

Żywność bezglutenowa

, jęczmień, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się przestrzeganie diety bezglutenowej. Żywność bezglutenowa (...) odżywczych - białek, tłuszczów i węglowodanów. W celu zapobiegnięcia rozwojowi...

Diety dla alergików

Dieta bez kukurydzy

Coraz więcej osób odczuwa reakcje alergiczne po spożyciu kukurydzy. Aby unikać alergenu alergicy muszą przejść na dietę bez kukurydzy, ale nie zawsze

Diety dla alergików

Pokarm niemowląt

można podawać mleko pasteryzowane pakowane w kartonie. Należy pamiętać, by alergikowi wprowadzać do diety tylko jedną nową substancję tygodniowo. Specjaliści (...) pierś, choć częstotliwość karmienia piersią zmniejsza...

Diety dla alergików

Przepisy w diecie bezmlecznej

leczniczą, polegającą na całkowitym wyeliminowaniu z diety mleka i jego przetworów tj. kefir, maślanka, jogurt, sery (białe, żółte, pleśniowe), śmietanka, a (...) w niektórych przypadkach także masła i mix-ów do smarowania (zawierające...

Diety dla alergików

Dieta bez jajek

spożywczych. Początkowo może się wydawać, że ta alergia pokarmowa wyeliminuje z diety ulubione potrawy i uniemożliwi jedzenie ciasta, pierogów, kotletów (...) mielonych czy panierowanych. Na szczęście istnieje wiele substytutów, które...