Produkty bezglutenowe - dostępność produktów, dieta, oznaczenia produktów

Dieta bezglutenowa, stosowana przez osoby z nadwrażliwością na gluten oraz przez chorych na celiakię, opiera się na eliminowaniu z codziennych posiłków pokarmów z dodatkiem naturalnych lub przetworzonych zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa.

Produkty mączne dozwolone w diecie bezglutenowej muszą być wytworzone ze zbóż pozbawionych glutenu – kukurydzy, ryżu, prosa, gryki, soi, sorgo, mąki ziemniaczanej czy tapioki. Można z nich przygotowywać takie same potrawy jak z mąki pszennej. Produkty bezglutenowe dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.

Polecane wideo:

Produkty bezglutenowe - dostępność produktów

Produkty bezglutenowe powinny być oznaczone międzynarodowym symbolem przedstawiającym przekreślony kłos, który może mieć jednak różnorodne formy i odmienną kolorystykę. Jeśli kupujesz artykuły spożywcze nieoznakowane w ten sposób, zawsze dokładnie przeczytaj ich skład umieszczony na etykiecie produktu. Zwyczajowy sposób oznaczania produktów bezglutenowych to opis słowny: „produkt bezglutenowy”, „produkt nie zawiera glutenu”, „gluten free”.

Produkty bezglutenowe można kupić w dużych sklepach i supermarketach. Do niedawna dostępne były tylko bezglutenowe krążki ryżowe, bezglutenowy chleb chrupki oraz nieliczne ogólnodostępne produkty spożywcze oznaczone jako bezglutenowe. Obecnie w wybranych sieciach handlowych można w ciągłej sprzedaży nabyć podstawowe produkty bezglutenowe spożywcze wybranych producentów.

Produkty bezglutenowe można również nabyć w sklepach ze zdrową żywnością i przez internet. W każdym większym mieście przynajmniej jeden ze sklepów ze zdrową żywnością posiada w miarę szeroki asortyment produktów bezglutenowych, obejmujący: bezglutenowe mąki, bezglutenowe makarony, chleb i ciastka. Niestety, świeży chleb, bułki, wyroby garmażeryjne, ciasta deserowe i inne produkty bezglutenowe najczęściej dostępne są wyłącznie na zamówienie.

Produkty bezglutenowe - dieta

Produkty bezglutenowe są niestety ubogie w żelazo, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy, dlatego w diecie należy zwiększyć spożycie owoców i warzyw, a także roślin strączkowych.

Przy skłonnościach do zaparć warto do posiłków dodawać takie produkty bezglutenowe jak: otręby ryżowe, sojowe lub kukurydziane. Jadłospis należy również wzbogacić o ryż pełnoziarnisty i kaszę gryczaną – są to dobre źródła węglowodanów, których produkty bezglutenowe na ogół zawierają za mało.

Dieta bezglutenowa wprowadzona ze wskazań zdrowotnych wymaga bardzo dokładnego przestrzegania jej zasad. W sprzedaży dostępne są różne produkty bezglutenowe – pieczywo, makarony, słodycze, mieszanki mąki bezglutenowej przeznaczone do przyrządzania potraw w domu. Pozwala to na urozmaicenie jadłospisu, który powinien być dostosowany do wieku i wymogów racjonalnego żywienia. Przyrządzone potrawy bezglutenowe może jeść cała rodzina.

Dieta bezglutenowa (prezentacja edukacyjna)

Co to jest dieta bezglutenowa? Gluten to szczególny rodzaj białka, znajdującego się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Dieta bezglutenowa jest przeznaczona...

Większość przepisów kulinarnych da się bez trudu dostosować do diety bezglutenowej, np. zupa nie musi być przyprawiona mąką, zwykły makaron można zastąpić bezglutenowym lub ryżem albo kaszami, kotlety mogą być obtoczone w bułce bezglutenowej lub w samym jajku. Pieczywo i ciasta bezglutenowe, kupowane w sklepie czy też pieczone w domu, również może jeść cała rodzina. Przy zakupie jogurtów, wędlin, koncentratów należy zwrócić uwagę, czy nie są zagęszczane glutenem.

Produkty bezglutenowe - oznaczenia produktów

Wielu ludzi błędnie przyjmuje, że dieta bezglutenowa to tylko produkty bezglutenowe, takie jak pieczywo cukiernicze, mąka, chleb i makaron. Takie przekonanie wynika z utożsamiania glutenu wyłącznie z mąką. Jednak producenci żywności dostrzegli technologiczne właściwości glutenu (gluten wiąże tłuszcz z wodą, emulguje i stabilizuje oraz jest doskonałym nośnikiem dla aromatów i przypraw), stąd występuje on w wielu produktach spożywczych, m.in. w:

  • wędlinach, mielonym mięsie, paczkowanych przetworach mięsnych,
  • przetworach rybnych,
  • produktach mlecznych, takich jak jogurty, sery, śmietana,
  • słodyczach, takich jak czekolady, cukierki, lizaki, chipsy,
  • lodach,
  • sosach, ketchupach, majonezach, koncentratach,
  • przyprawach,
  • napojach,
  • suszonych owocach.

Przy zakupie powyższych produktów spożywczych bez glutenu należy być ostrożnym i zawsze czytać etykiety z informacjami o składzie. Wiele osób w dalszym ciągu mylnie uważa, że tak jak wiele lat wcześniej bezwarunkowo bezpiecznymi w diecie bezglutenowej są np. płatki kukurydziane, szynka pierwszego gatunku lub gorzka czekolada.

Tak można było mówić o żywności w Polsce jeszcze kilkanaście lat temu, kiedy to producenci ściśle przestrzegali stałych norm dotyczących produkcji żywności. Mogły wtedy powstawać listy produktów dozwolonych w diecie bezglutenowej, zawierające wyłącznie nazwę artykułu (bez wskazania producenta), gdyż produkt ten zawsze spełniał te same normy i bez wątpienia były to produkty bezglutenowe.

Dziś to czy konkretne płatki kukurydziane, szynka, czy też gorzka czekolada to produkty bezglutenowe, zależy w dużej mierze od surowców, sposobu ich obróbki i „czystości” linii technologicznych. Fakt ten powoduje, że w dzisiejszych czasach nie można wskazywać samej nazwy produktu, np. płatki kukurydziane czy też gorzka czekolada, jako produktu bezpiecznego w diecie bezglutenowej.

Joanna Krocz, 1 tydzień temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

12 zdrowych przekąsek (prezentacja edukacyjna)

12 zdrowych przekąsek (prezentacja edukacyjna)

12 pomysłów na zdrową przekaskę Zdrowe przekąski mogą być metodą na powstrzymanie skurczów żołądka pomiędzy głównymi posiłkami. Pozwalają (...) na przekąskę, wypróbuj jedną z proponowanych przez nas smacznych i zdrowych...

Zdrowe odżywianie

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

z nadwagą czy otyłością. Pierwszy sekret zdrowego stylu życia: mało tłuszczu Japończycy opierają swoją dietę na rybach, soi, ryżu, świeżych warzywach (...) i owocach, czyli na zdrowej diecie, która zawiera niewielkie...

Zdrowe odżywianie

Naturalne metody na wzmocnienie odporności

Naturalne metody na wzmocnienie odporności

Produkty z lodówki Wzmacnianie odporności wbrew pozorom, nie jest takie trudne. Możemy dosłownie przebierać w najróżniejszych naturalnych metodach wzmacniania odporności, które nie tylko pozwolą nam przetrwać sezon przeziębień i grypy, ale również pomogą...

Zdrowe odżywianie

Zdrowe przekąski (prezentacja edukacyjna)

Zdrowe przekąski (prezentacja edukacyjna)

Zdrowe przekąski - zdrowy styl życia Wszystkie badania potwierdzają, że zdrowa dieta i zdrowy styl życia mają znaczący wpływ na naszą kondycję (...) to jest niezbędne dla prowadzenia...

Zdrowe odżywianie

10 sposobów na szczupłe ciało (galeria)

10 sposobów na szczupłe ciało (galeria)

zdrowego odżywiania, podczas gdy codziennie sięgamy po niezdrowe przekąski. Winą za brak efektów w naszym odchudzaniu zawsze łatwiej obarczyć kogoś innego. Jeżeli jednak chcemy zadbać o nasze zdrowie, musimy przyjąć...

Zdrowe odżywianie

Gwiazdy, które zdrowo się odżywiają

Gwiazdy, które zdrowo się odżywiają

Olivia Wilde Ta amerykańska aktorka była niegdyś restrykcyjną weganką. Osobiście znajduje ona zależność pomiędzy dietą, którą stosuje a pięknym wyglądem i świetnym samopoczuciem. Gwiazda (m.in. serialu „Dr House"), jeśli nawet dodaje coś ekstra do swojej...

Zdrowe odżywianie

8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz

8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz

Słone życie Według danych Polskiej Federacji Producentów Żywności, dzienne spożycie sodu zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn nie powinno przekraczać 2,4 grama. Niestety w wielu produktach żywnościowych kryje się on nie tylko pod postacią soli kuchennej,...

Zdrowe odżywianie

Dieta na „te dni" - co jeść, aby poczuć się lepiej?

Dieta na „te dni" - co jeść, aby poczuć się lepiej?

odżywczych. Dodatkowo może ono zawierać substancje chemiczne, które tylko pogorszą nasze samopoczucie. Produkty pełnoziarniste to świetne źródło egerii i zdrowego błonnika, dzięki nim towarzyszyć nam będzie przyjemne uczucie lekkości.