Produkty, które długo zalegają w jelitach. Lepiej ograniczyć
1 z 6Proces trawienia
Czasami po zjedzeniu posiłku stajemy się ociężali i bez energii. Innym razem po obiedzie jesteśmy pełni sił i chęci do sprostania kolejnym wyzwaniom. Skąd te zmiany? Wiele produktów, które na co dzień spożywamy, nie jest trawionych od razu po trafieniu do żołądka.
- Nasz układ trawienny pracuje bez przerwy i trawienie zaczyna się z pierwszym kęsem. Już przeżuwanie porcji i mieszanie jej ze śliną uruchamia ten bardzo skomplikowany proces. W ustach rozpoczyna się trawienie węglowodanów. Następnie przeżuty i wstępnie rozłożony produkt trafia do żołądka, do kąpieli z kwasu solnego. Tu rozkładają się głównie białka.
Najdłużej w naszym układzie trawiennym zalegają tłuszcze. Rozkładają się one dopiero w jelitach po uruchomieniu produkcji żółci przez dwunastnicę. Najciężej strawne są bardzo tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego – wyjaśnia Aleksandra Tatarata, dietetyczka.
Jakich produktów się wystrzegać?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Typ mężczyzny, który najbardziej przyciąga kobiety