3 z 7Tłuste ryby i kurczak
Tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź i sardynki, zawierają duże ilości kwasów omega-3 (DAH i EPA), które odżywiają mózg i mogą zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym.
Według Amerykańskiej Akademii Neurologicznej, spożywanie jednej porcji łososia tygodniowo, może prowadzić do obniżenia o 20-30 proc. poziomu beta-amyloidu, czyli białka prawdopodobnie przyczyniającego się do powstawania Alzheimera.
Nie tylko łosoś może wspomagać walkę z chorobą. Z badań opublikowanych w ''Jama Neurology'' dowiadujemy się, że spożywanie drobiu może wpłynąć hamująco na rozwój tej choroby.
W kurczaku znajdziemy spore ilości witamin z grupy B, w szczególności kwas foliowy i witaminę B12, które mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na Alzheimera.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Tłuszcz, kawałki kości i tkanki łącznej. Lepiej omijać szerokim łukiem