Produkty lekkostrawne

spis treści
rozwiń

Dieta lekkostrawna zalecana jest osobom, które mają problemy z przewodem pokarmowym, ale tak naprawdę mogą ją stosować wszyscy, zwłaszcza osoby starsze. Zalecane jest unikanie potraw smażonych, kwaśnych, pikantnych, wędzonych, które mogą działać drażniąco na przewód pokarmowy. Ilość błonnika pokarmowego z zalecanej dla osoby dorosłej ilość 40g/dobę – jest zmniejszona do 25-30g, ponieważ jego większa ilość może działać drażniąco, zwłaszcza na jelita. Dzienną rację pokarmową należy rozłożyć na 4-5 małych objętościowo posiłków, spożywanych w regularnych odstępach co 3-4 godziny. Warto pamiętać, aby ostatni posiłek był zjedzony ok. 3 godziny przed snem.

1. Produkty wskazane w diecie lekkostrawnej

Jeszcze kilka lat temu w diecie lekkostrawnej zalecane były produkty takie jak: jasne pieczywo, kasza manna, makaron nitki (z mąki pszennej) oraz produkty nabiałowe (kefir, maślanka, ser biały), jednak z uwagi na coraz większą liczbę nietolerancji pokarmowych oraz zaburzenia w mikrobiocie jelit należy się zastanowić nad czasowym wyłączeniem tych produktów. Po okresie eliminacji (ok.2-3 tygodnie), należy stopniowo je wprowadzać obserwując swoją indywidualną reakcję. Eliminacja, jak i powrót do produktów powinny być przeprowadzone pod okiem dietetyka.

Zobacz film: "Lekkostrawna ryba po grecku"

Zboża, które można bezpiecznie wprowadzać, to ryż, kasza jęczmienna drobna, komosa ryżowa. Oprócz tego wszystkie warzywa i owoce powinny być poddane odpowiedniej obróbce termicznej, takiej jak gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, przecieranie, miksowanie. Ma to na celu zmniejszenie ilości błonnika pokarmowego, który w tej postaci jest mniej drażniący i lżej strawny. Idealnie sprawdzą się zupy, zupy krem, warzywa duszone z niedużym dodatkiem tłuszczu oraz owocowe koktajle.

Mięso powinno być chude, może to być: drób, ryby (np. dorsz), cielęcina, królik. Zalecana obróbka termiczna to również gotowanie, duszenie, gotowanie na parze. Aby poprawić smak potrawy warto posypać je łagodnymi ziołami (bazylia, oregano, kurkuma, koperek).

Warto zrezygnować ze słodyczy, ponieważ nie dość, że dostarczają one nadmiaru kalorii, to nic nie wnoszą do naszej diety. Miód jest kwestią indywidualną - u niektórych osób może nasilać procesy fermentacyjne w jelicie.

Warto pamiętać o odpowiedniej ilości wody, dzięki temu cały proces trawienia będzie przebiegał sprawniej. Dodatkowo warto włączyć zioła, które wspomagają proces trawienia takie jak: rumianek, mięta, koper włoski.

Podstawą diety lekkostrawnej są produkty chude, o łagodnym smaku bez dużej ilości przypraw. W diecie nie może zabraknąć błonnika. Posiłki powinny być mało obfite, ale jedzone często 5–6 razy dziennie. Zaleca się spożywać chude mięso i ryby (np. kurczak, indyk, cielęcina, dorsz, pstrąg, mintaj), z nabiału należy wybierać chude mleko, jogurty, twarogi, zaś chleb powinien być z mąki pszennej. Z tłuszczów powinno się wybierać oleje roślinne, np. oliwę z oliwek czy olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany. Owoce i warzywa najlepiej zjadać w formie rozdrobnionej, ugotowanej na parze, bez skórek, po dokładnym usunięciu gniazd nasiennych. Z płynów wskazana jest czysta woda, słaba herbata, napary ziołowe czy świeże soki owocowe i warzywne. Podczas stosowania diety lekkostrawnej warto obserwować swój organizm i indywidualnie wykluczać czy powoli wprowadzać różne produkty.

2. Produkty zakazane w diecie lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna jest stosowana w wielu schorzeniach układu trawiennego, dlatego powinno się mocno ograniczyć lub czasowo wyłączyć potrawy, takie jak: razowe pieczywo, ciasta, potrawy mączne, na przykład naleśniki, pyzy, kopytka, paszteciki, ciasta francuskie, smażone dania, zupy na wywarze z kości, tłustego mięsa, ryb lub grzybów, ostre przyprawy (np. pieprz, papryka, curry, musztarda), tłuste mięsa i wędliny, smalec, słonina, sery żółte i topione, smażone ziemniaki, frytki i placki ziemniaczane, a także fasola, kapusta, cebula, czosnek, ogórki świeże i kiszone, soczewica, soja, kwaśne i niedojrzałe owoce, słodycze, alkohol, napoje gazowane, kawa, mocna herbata i kakao. Są to potrawy czy produkty wzdymające, długo zalegające w przewodzie pokarmowym, z większa ilością błonnika pokarmowego.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

3. Dieta lekkostrawna – przepisy

W książkach kucharskich i internecie można znaleźć wiele ciekawych przepisów diety lekkostrawnej. Dania te są zwykle bardzo proste w przygotowaniu, ale jednocześnie smaczne i pożywne.

Dodatkowo warto zastanowić się nad przyczynną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego - czy problemy wynikają z byle jakiej diety, nieregularności spożywanych posiłków, stresu czy zaburzeń w składzie mikroflory jelit?

Rozwiąż nasze testy i dowiedz się:

4. Potrawy polecane w diecie lekkostrawnej

Do sprawdzonych dań należy między innymi mus jabłkowy, który dobrze wpływa na żołądek, a także zupa jarzynowa przecierana, pulpety z mięsa drobiowego, a także kompot owocowy. Na deser można zjeść niskokaloryczną galaretkę owocową. Przepisy w diecie lekkostrawnej są zwykle mało skomplikowane.

8 kroków do optymalnej diety
8 kroków do optymalnej diety [8 zdjęć]

Spożywając większą ilość białka, wpływamy korzystnie na metabolizm, co ułatwia wprowadzanie kolejnych...

zobacz galerię

5. Kiedy stosować dietę lekkostrawną?

Dieta lekkostrawna po operacji wyrostka to konieczność, nie oznacza to jednak, że zdrowe osoby nie mogą z niej skorzystać. Wszystkie osoby, którym dokucza żołądek, powinny rozważyć zmianę diety. Wskazaniem do diety lekkostrawnej są wrzody, stany zapalne żołądka, gorączka, a także choroby dróg żółciowych i wątroby. Każdy może przekonać się o zaletach, jakie płyną ze stosowania diety lekkostrawnej. Nie wymaga ona wielu wyrzeczeń, a jej dobroczynny wpływ na układ pokarmowy wart jest wszelkiego zachodu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!