Przepisy z kaszą pęczak - właściwości, jak gotować, pęczotto warzywne, pęczak na słodko

Kasza pęczak staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Ma on wiele właściwości zdrowotnych i zastosowań. Choć wielu osobom kasza pęczak kojarzy się głównie z daniami obiadowymi, to jednak pęczak może stać się składnikiem zarówno sałatek, jak i pysznych deserów. Należy podkreślić, że kasza pęczak nie musi być jedynie zamiennikiem dla ziemniaków lub ryżu w przepisach. Na bazie kaszy pęczak można opracować wiele przepisów na zdrowe i pyszne dania.

1. Przepisy z kaszą pęczak – właściwości

Warto jeść kaszę pęczak, ponieważ jest to jedna z najmniej przetworzonych kasz wśród wszystkich kasz jęczmiennych. Pęczak pozyskuje się tylko ze zdrowych ziaren jęczmienia i stąd wynikają jego wartości odżywcze.

Kasza pęczak zawiera dużo witaminy E, B9 (kwasu foliowego), B1, B6 oraz niacyny, czyli witaminy PP. Kasza pęczak zawiera również składniki mineralne, takie jak żelazo, potas, magnez, cynk i wiele innych. 100 gramów pęczaku zawiera ok. 330 kalorii, 8,5 grama białka, 6 gramów błonnika, 2 gramy kwasów tłuszczowych oraz 75 gramów węglowodanów.

Zobacz film: "Pęczak z kurkami. Tania i pożywna kuchnia z lasu"

Kasza pęczak jest podstawą wielu zdrowych przepisów
Kasza pęczak jest podstawą wielu zdrowych przepisów (123rf)

Pęczak ma dobry wpływ na nasze zdrowie. Dania z kaszą pęczak pozytywnie wpływają na pracę serca, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, uspokaja oraz ma działanie krwiotwórcze. Ponadto kasza pęczak poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, przyspiesza metabolizm i przemianę węglowodanów, reguluje wypróżnianie i poprawia działanie układu pokarmowego.

2. Przepisy z kaszą pęczak – jak gotować

Kasza pęczak przed ugotowaniem należy dokładnie wypłukać pod kranem, do momentu aż woda będzie czysta. W garnku należy zagotować 3 szklanki wody z solą i 1-2 łyżkami oleju. Po zagotowaniu wsypujemy do wrzątku szklankę kaszy pęczak i przykrywamy. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy gaz do minimum. Gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Co ważne w czasie gotowania kaszy pęczak nie należy mieszać. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę jeszcze na ok. 15 min, aby przyjęła wodę i zrobiła się sypka.

3. Przepisy z kaszą pęczak – pęczotto warzywne

Kasza pęczak może stać się bazą przepisu np. do tzw. kaszotto, a w tym wypadku pęczotto. Przepis na pęczotto z kaszą pęczak opiera się na następujących składnikach:

  • 1 łyżka oliwy extra
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 cukinia
  • 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych)
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie pęczotto:

Na patelni należy podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dosypujemy suchą kaszę i mieszamy. Na patelnie wrzucamy następnie warzywa korzeniowe i podsmażamy przez 3 minuty. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i groszek zielony lub fasolę. Doprawiamy przyprawami i pieprzem i smażymy przez 2 minuty. Zawartość patelni zalewamy gorącą wodą z sosem sojowym i octem balsamicznym. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, dodajemy sól i przyprawy do smaku. Gdy płyn odparuje, a nasze danie z kaszą pęczak się zagęści, pęczotto jest gotowe. Smacznego!

4. Przepisy z kaszą pęczak – pęczak na słodko

W sieci można znaleźć również wiele przepisów z kaszą pęczak na słodko. Poniżej prezentujemy przykładowy przepis na słodko z kaszą pęczak. Składniki przepisu z kaszą pęczak powinny wystarczyć na 3 porcje.

Składniki na przepis z kaszą pęczak na słodko:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 10 suszonych daktyli
  • garść rodzynek
  • garść ziaren słonecznika
  • garść dowolnych orzechów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 jabłko
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Kaszę pęczak należy namoczyć w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc. Następnie rano należy opłukać pęczak i wrzucić do gotującego się wrzątku. Szklankę kaszy pęczak należy ugotować w 2 szklankach gotującej się wody. Po 15 minutach dorzucany pokrojone daktyle, rodzynki i pestki słonecznika. Po kolejnych 5 minutach dodajemy starte jabłko, orzechy, siemię lniane i posiekaną czekoladę. Po wymieszaniu deser z kaszą pęczak jest gotowy.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy