Przepisy z kaszą pęczak - właściwości, jak gotować, pęczotto warzywne, pęczak na słodko

Kasza pęczak staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Ma on wiele właściwości zdrowotnych i zastosowań. Choć wielu osobom kasza pęczak kojarzy się głównie z daniami obiadowymi, to jednak pęczak może stać się składnikiem zarówno sałatek, jak i pysznych deserów. Należy podkreślić, że kasza pęczak nie musi być jedynie zamiennikiem dla ziemniaków lub ryżu w przepisach. Na bazie kaszy pęczak można opracować wiele przepisów na zdrowe i pyszne dania.

spis treści

1. Przepisy z kaszą pęczak – właściwości

Warto jeść kaszę pęczak, ponieważ jest to jedna z najmniej przetworzonych kasz wśród wszystkich kasz jęczmiennych. Pęczak pozyskuje się tylko ze zdrowych ziaren jęczmienia i stąd wynikają jego wartości odżywcze.

Zobacz film: "Pęczak z kurkami. Tania i pożywna kuchnia z lasu"

Kasza pęczak zawiera dużo witaminy E, B9 (kwasu foliowego), B1, B6 oraz niacyny, czyli witaminy PP. Kasza pęczak zawiera również składniki mineralne, takie jak żelazo, potas, magnez, cynk i wiele innych. 100 gramów pęczaku zawiera ok. 330 kalorii, 8,5 grama białka, 6 gramów błonnika, 2 gramy kwasów tłuszczowych oraz 75 gramów węglowodanów.

Kasza pęczak jest podstawą wielu zdrowych przepisów
Kasza pęczak jest podstawą wielu zdrowych przepisów (123rf)

Pęczak ma dobry wpływ na nasze zdrowie. Dania z kaszą pęczak pozytywnie wpływają na pracę serca, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, uspokaja oraz ma działanie krwiotwórcze. Ponadto kasza pęczak poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, przyspiesza metabolizm i przemianę węglowodanów, reguluje wypróżnianie i poprawia działanie układu pokarmowego.

2. Przepisy z kaszą pęczak – jak gotować

Kasza pęczak przed ugotowaniem należy dokładnie wypłukać pod kranem, do momentu aż woda będzie czysta. W garnku należy zagotować 3 szklanki wody z solą i 1-2 łyżkami oleju. Po zagotowaniu wsypujemy do wrzątku szklankę kaszy pęczak i przykrywamy. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy gaz do minimum. Gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Co ważne w czasie gotowania kaszy pęczak nie należy mieszać. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę jeszcze na ok. 15 min, aby przyjęła wodę i zrobiła się sypka.

3. Przepisy z kaszą pęczak – pęczotto warzywne

Kasza pęczak może stać się bazą przepisu np. do tzw. kaszotto, a w tym wypadku pęczotto. Przepis na pęczotto z kaszą pęczak opiera się na następujących składnikach:

  • 1 łyżka oliwy extra
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 cukinia
  • 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych)
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie pęczotto:

Na patelni należy podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dosypujemy suchą kaszę i mieszamy. Na patelnie wrzucamy następnie warzywa korzeniowe i podsmażamy przez 3 minuty. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i groszek zielony lub fasolę. Doprawiamy przyprawami i pieprzem i smażymy przez 2 minuty. Zawartość patelni zalewamy gorącą wodą z sosem sojowym i octem balsamicznym. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, dodajemy sól i przyprawy do smaku. Gdy płyn odparuje, a nasze danie z kaszą pęczak się zagęści, pęczotto jest gotowe. Smacznego!

4. Przepisy z kaszą pęczak – pęczak na słodko

W sieci można znaleźć również wiele przepisów z kaszą pęczak na słodko. Poniżej prezentujemy przykładowy przepis na słodko z kaszą pęczak. Składniki przepisu z kaszą pęczak powinny wystarczyć na 3 porcje.

Składniki na przepis z kaszą pęczak na słodko:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 10 suszonych daktyli
  • garść rodzynek
  • garść ziaren słonecznika
  • garść dowolnych orzechów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 jabłko
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Kaszę pęczak należy namoczyć w zimnej wodzie najlepiej przez całą noc. Następnie rano należy opłukać pęczak i wrzucić do gotującego się wrzątku. Szklankę kaszy pęczak należy ugotować w 2 szklankach gotującej się wody. Po 15 minutach dorzucany pokrojone daktyle, rodzynki i pestki słonecznika. Po kolejnych 5 minutach dodajemy starte jabłko, orzechy, siemię lniane i posiekaną czekoladę. Po wymieszaniu deser z kaszą pęczak jest gotowy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy