Rokitnik

Roślina rośnie w Polsce przede wszystkim na północy, u wybrzeży Morza Bałtyckiego, na klifach oraz wydmach. Oprócz tego, rokitnik możemy znaleźć w Pieninach. Warto po niego sięgnąć głównie ze względu na dużą zawartość witaminy C.

 

1. Charakterystyka rokitnika

Owoce rokitnika mają kształt niewielkich pomarańczowych kulek. Dojrzewają jesienią, a najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Można spożywać je na surowo, chcoć trudno rokitnik nazwać przysmakiem - jest bardzo cierpki i kwaśny. Pachnie podobnie jak ananas. Owoce rokitnika nadają się doskonale do przetworów – można wyrabiać z nich galaretki, dżemy, konfitury, soki, nalewki, przeciery. Dobrym sposobem na zachowanie większości jego cennych składników jest zasuszenie owoców.

Zobacz film: "Soki ekologiczne"

Rokitnik jest pod częściową ochroną. Dlatego też, jeśli chcemy wykorzystać w kuchni owoce tej rośliny, powinniśmy korzystać z upraw rokitnika, które znajdują się w wielu miejscach w Polsce.

Rokitnik pospolity jest szczególnie popularny na terenach Azji. Owoce tej rośliny są uważane za bardzo zdrowe, bo rzeczywiście mają wiele cennych właściwości. Zawierają między innymi antyoksydanty, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przez co zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Ponadto przeciwutleniacze bardzo dobrze wpływają na wygląd naszej skóry.

Spożywając rokitnik, dostarczamy swojemu organizmowi porcję wapnia, żelaza, potasu, boru, fosforu, krzemu, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. W owocach tych znajdziemy również witaminy A, E, D, K, P, a także witaminy z grupy B.

8 jesiennych produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz
8 jesiennych produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz [8 zdjęć]

Czy słodkie gruszki pomagają schudnąć? Owszem, zawierają sporo fruktozy, która nadaje im słodki smak,...

zobacz galerię

2. Rokitnik a witamina C

Warto również wspomnieć, że owoce rokitnika są bardzo bogatym źródłem witaminy C. Mają jej niewiele mniej niż owoce dzikiej róży. Witamina C wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia, zapobiega miażdżycy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Ponadto, dostarczając sobie odpowiednią dawkę tej witaminy każdego dnia, chronimy się przed nadciśnieniem.

Pamiętajmy jednak, że rokitnik rokitnikowi nierówny. Znacznie więcej witaminy C zawierają rośliny, które możemy napotkać w górach środkowej Europy. Mają one od 405 do 1100 mg kwasu askorbinowego na 100 g owoców. Natomiast owoce rokitnika, który występuje u wybrzeży mórz, mają tej witaminy znacznie mniej, bo od około 200 do 250 mg na 100 g.

Dużą zawartość kwasu askorbinowego mają również przetwory z rokitnika. Dlaczego? Ponieważ owoce te nie zawierają askorbinazy, czyli enzymu, który rozkłada witaminę C. Jeśli chcemy cieszyć się cały rok dobrą odpornością, warto zaopatrzyć się w sok czy dżem z rokitnika. Owoce są polecane również przy bólach stawów oraz mięśni, problemach z apetytem, ogólnym osłabieniu organizmu, krwawiących dziąsłach.

3. Właściwości oleju z rokitnika

Wiele osób ceni również olej z rokitnika. Jest on źródłem karotenoidów oraz flawonoidów. Substancje te działają antywirusowo, antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Olej rokitnikowy wspomaga leczenie wrzodów dwunastnicy i żołądka, pomaga przy zgadze. Oprócz tego wpływa łagodząco na dolegliwości związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów, np. ból stawów. Wpływa również na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Można również stosować go zewnętrznie, aby poprawić wygląd paznokci i włosów.

Jeśli w ostatnim czasie przeszliśmy serię badań rentgenowskich lub czekają nas takie testy, warto zaopatrzyć się w olej z rokitnika. Chroni on organizm przed niekorzystnym wpływem promieni RTG, a także toksycznym działaniem niektórych lekarstw. To jednak nie wszystko. Olej z rokitnika przyspiesza gojenie się ran, działa kojąco na poparzenia (również te słoneczne), odmrożenia, odleżyny.

Zanim zakupimy olej z rokitnika, warto wiedzieć, że płyn ten może być pozyskiwany z pulpy owocowej bądź nasion rośliny. Droższy jest ten, który możemy otrzymać z pulpy, ale za ceną idzie jakość. Jeśli używamy oleju z nasion, przygotujmy się, że efekty nie będą tak zadowalające.

4. Rokitnik w kosmetyce

Rokitnik ma nie tylko zbawienny wpływ na nasze zdrowie, ale również korzystnie wpływa na urodę. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że działa odmładzająco, hamuje powstawanie zmarszczek. Dzięki obecności beta-karotenu wyciąg z tej rośliny poprawia koloryt skóry. Bardzo często jest stosowany jako składnik kosmetyków do opalania.

Z kolei olej z rokitnika, za względu na obecność witamin, polifenoli oraz minerałów, poprawia wygląd włosów, zwiększa ich elastyczność, regeneruje, nabłyszcza, hamuje nadmierne wypadanie. Dlatego często jest dodawany do kosmetyków pielęgnacyjnych do włosów.

Zobacz także:

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!